eur:
392.63
usd:
366.46
bux:
66796.85
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pxhere

Több veszély is leselkedik Európa és a világ piacaira

Londoni pénzügyi elemzők szerint már most fennáll a globális kereskedelmi konfliktus kiterjedésének olyan mértékű kockázata, amely a világgazdaság növekedési ütemét két éves távlatban akár 0,4 század százalékkal lassíthatja. Hornyák József, a Portfolio elemzője az InfoRádiónak arról beszélt, hogy mi fájna igazán a világpiacnak és az európai gazdaságnak.

Jelenleg több mint 3 százalékkal bővül a globális GDP, s ha le is lassul néhány tized százalékponttal, az beleillik a gazdaság ciklikus ingadozásába. Nagyjából ez egy globális olajár-sokkal is megegyező mértékű növekedésütem-csökkenés - mondta Hornyák József, a Portfolio elemzője.

"Ha az importvámok beszivárognak az inflációba, csökkentik a reálbérek emelkedését, némi bizonytalanságot hoznak a piacra, tehát egy tartósabb olajár-sokk, egy nagyobb mértékű volatilitás is okozhat hasonló mértékű problémákat a világgazdaságban.

Ha ez valósul meg, akkor nem kell annyira féltenünk a globális növekedést, mert továbbra is 2 százalék feletti globális GDP-növekedésről beszélhetünk" - emelte ki az elemző.

A legnagyobb kockázat véleménye szerint az, hogy a jelenlegi szankciók mellett újabb intézkedéseket vezetnek be,

hiszen ezek már erőteljesen visszavethetik a globális kereskedelem növekedését, ami már eléggé fájna a világgazdaságnak.

Kik szenvedik meg a kereskedelmi háborút?

Hornyák József szerint Kína és az Egyesült Államok lehet egyelőre vesztese ennek a háborúnak. Elemzők szerint éppen az amerikai fogyasztók szenvedik meg a hatásait, hiszen olyan termékekre vetették ki leginkább a vámot, amelyeket ők vesznek igénybe - jegyezte meg Hornyák József.

"Az EU-nak az fájna, hogyha az acélra és az alumíniumra kivetett vámok mellett még további intézkedéseket hoznának. Az eddig érvényesített és foganatosított védővám-intézkedések nem hatnak durván az európai gazdaságra, úgyhogy attól nem kell tartanunk, hogy ez nagyban visszaveti a gazdaság növekedését" - emelte ki az elemző.

Ám ha az autóipar kerül fókuszba, akkor az egész más megvilágításba helyezi a dolgot és erőteljes hatást gyakorolhatna az európai gazdaságra és a régiónkra is.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×