eur:
389.83
usd:
362.86
bux:
68067.67
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pexels

Célzott védővámokkal üzen az EU a Trump-híveknek

Ellen-vámokat vezet be júliustól az Európai Unió és Mexikó is az Egyesült Államokkal szemben. A lépés Trump elnök döntését követi amellyel súlyos vámokkal próbálja korlátozni szövetségesei Amerikába irányuló acél- és alumínium exportját.

Oda próbálnak ütni, ahol fáj – a Trump-féle acél- és alumínium védővámokra válaszul

amerikai termékek behozatalát büntetik majd az Unióban és az Egyesült Államok északi és déli szomszédjánál is.

Így drágábbak lesznek az EU-ban a Harley Davidson motorok, a farmerok és a whiskey. Emellett drágul az amerikai disznóhús és áfonya behozatala is.

Az Európai Unió által a Kereskedelmi Világszervezetnek átadott lista szerint

2,8 milliárd euró értékben vetnek ki vámokat amerikai termékekre, hogy „ellensúlyozzák” az európai acélra és alumíniumra kivetett 25 és 10 százalékos amerikai vámokat.

Trump elnök „nemzetbiztonsági megfontolásokra” hivatkozva hozta meg döntését. Erre válaszul döntött úgy az Unió, hogy július 1-től több amerikai termék behozatalát nehezíti meg extra vámokkal.

„Ez arányos válasz az egyoldalú és illegális amerikai lépésekre, amit sajnálunk” – mondta Maros Sevcovic, az EU Bizottság elnökhelyettese.

A lépéshez – kénytelen-kelletlen a jövőre távozó, de most még Uniós tag – Nagy-Britannia is csatlakozott, bár abban reménykedett, hogy közeli szövetségesétől kivételes elbírálást kap.

A válaszintézkedéseket úgy dolgozták ki, hogy a 2016-os elnökválasztás idején Trumpot támogató körzetekre fejtsenek ki nyomást.

Az Európai Unió az amerikai áfonya- és motorkerékpár-import megdrágításával Wisconsin államot bünteti, amely a kongresszus republikánus elnöke, Paul Ryan állama. A rizsimport drágábbá tételével pedig olyan államokat vettek célba, amelyek Trumpot támogatták.

A fokozott behozatali vámokkal sújtott termékek közé tartozik a Kentuckyban – Mitch McConnell szenátusi republikánus elnök – államában gyártott bourbon whiskey.

Mexikó az amerikai sertéshús egyik fő piaca és a 15 exportáló szövetségi államból 10 Trumpra szavazott az elnökválasztáson – így

a termékre kivetett mexikói vámok épp az elnök híveinek okoznak majd fájdalmat.

A kanadai büntetőintézkedések pedig a választások idején a jelenlegi elnök mellé álló ingadozó államokat, Ohiót, Pennsylvániát és Michigant büntetik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×