eur:
392.55
usd:
365.52
bux:
66622.24
2024. április 26. péntek Ervin
wolkswagen.sk
Nyitókép: wolkswagen.sk

Szlovákia lehet a vámháború legnagyobb európai vesztese

Szlovákia lehet a legnagyobb vesztese Donald Trump amerikai elnök fenyegetésének, amely szerint, ha az európaiak nem csökkentik az autóiparukat védő magas vámokat, akkor az USA is megemeli az importautókra kivetett vámot. A szlovákiai autógyártók Egyesült Államokba irányuló kivitele a bruttó hazai termék 1,7 százalékát adja, ami messze a legmagasabb az uniós tagországok közül.

A Donald Trump amerikai elnök által kiváltott globális kereskedelmi háborút Szlovákia is jócskán megérezné. Ha az Egyesült Államok csak az acélgyártókat sújtaná importvámokkal, az nem jelentene nagyobb érvágást az országnak. Szlovákiából 2016-ban öt millió dollár értékben vittek ki acélt és vasat a tengeren túlra, ami az ország teljes acél- és vasexportjának nem egész 0,2 százaléka.

Az igazi veszteséget Szlovákiának az autókra bevezetett importvámok jelentenék.

Donald Trump pedig ezen a héten ismét a Twitteren tette közzé Európának szánt üzenetét, amely arról szól, hogy már dolgoznak az Európából az államokba exportált autókra kivetett akár 25 százalékos vámtervezeten. A korábban elvégzett elemzések még azt mutatták, hogy az autókra kivetett importvámok bevezetése Németországot érintené a legkedvezőtlenebbül. A szlovák pénzügyminisztérium mellett működő Pénzpolitikai Intézet legfrissebb számításai azonban arra mutatnak rá, hogy az autókra kivetett nagyobb amerikai vámok az uniós tagországok közül az abszolút számok tekintetében

valóban a németeket sújtanák a legjobban, de arányaiban leginkább Szlovákiát érné a legnagyobb veszteség.

Szlovákia kivitelének összértéke csaknem 75 milliárd euró volt tavaly, ebből 20,4 milliárd eurót tettek ki a közlekedési eszközök, további 24,7 milliárdot pedig a gépek, berendezések, elektronikai cikkek. De a kivitel további részei is kapcsolódhatnak valamiképpen az autógyártáshoz, mert Szlovákia részévé vált a közép-európai, főleg a német gazdasághoz kapcsolódó autóipari termelési láncolatoknak. A kivitt acél és az alumínium részben külföldi autógyárakban landol, az autóalkatrészeket gyártó beszállítók pedig termékeikkel nemcsak a hazai autógyárakat szolgálják ki.

Mindent összevetve a szlovák kivitel kétharmadát a gépjárművek adják, nagyjából 1 milliárd euró értékű autót visznek ki évente az országból, ahol jelenleg három nagy autógyár működik: a pozsonyi Volkswagen, a zsolnai Kia, és a nagyszombati Peugeot-Citroën.

A Pozsonyban gyártott minden tizedik Volkswagen az Egyesült Államokban talál gazdára, miközben az autógyártás továbbra is a szlovák gazdaság húzóágazata.

Az autógyártók USA-ba irányuló kivitele a szlovák GDP 1,7 százalékát adja. Ehhez képest Németországban ez az arány 0,6 százalék, a sorban pedig Magyarország következik 0,4, és Svédország 0,3 százalékkal.

A Pénzpolitikai Intézet szerint az amerikai védővámok bevezetése az autóiparban akár 89 millió eurós kiesést is jelenthetne a szlovák gazdaság számára.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Tartós kamatcsökkenésre, már-már a korábbi nagyon alacsony kamatszintek visszatérésére számított eddig a magyar lakáshitelpiac keresleti oldala, ehhez képest konszenzus alakult ki arról a bankoknál, hogy a mostani 6-7%-os szinten megállt a kamatcsökkenés. Az elmúlt hetekben pedig már egyre többen vélik úgy, hogy kamatemelésekre kell sort keríteni, ma például a legnagyobb hitelközvítő is megszólalt az ügyben. Több bank vezetőjét is megkérdeztük a témáról az elmúlt napokban, válaszaik alapján egyelőre nem készülnek kamatemelésre a lakáshiteleknél, pedig lenne okuk rá. Kiemelten foglalkozunk ezzel a témával a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáján, érdemes regisztrálni a szakmai eseményre!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×