eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Washington, 2018. április 9.Donald Trump amerikai elnök kabinetjének ülésén a washingtoni Fehér Házban 2018. április 9-én. (MTI/AP/Evan Vucci)
Nyitókép: Evan Vucci

Kína masszív ellenvámokkal sújtja Amerikát, és "bolondnak" nevezi Trumpot

Dühös kommentárok kísérték Kínában az amerikai védővámokra adott pekingi válaszlépéseket, amelyek kereskedelmi háborúhoz vezethetnek a világ két legnagyobb gazdasága között. Közben amerikai cégek kérlelik a feleket, gondolják újra a dolgot.

„Önző, goromba, szeszélyes” – így jellemezte az amerikai kormányzatot a kínai állami média azt követően, hogy az elnökükkel barátkozó Donald Trump évi 50 milliárd dolláros védővámokkal sújtja a kínai termékeket.

Az amerikai piacra kerülő egyes kínai importárukat 25 százalékos vámmal sújtanak. Sőt, Washington közölte: ha a kínaiak visszavágnak, akkor további vámokra is számíthatnak.

Kína pedig visszavág: Peking már pénteken közzétette saját büntetővámjai listáját, amelyen előkelő helyet foglalnak el az amerikai mezőgazdasági termékek, és amely szintén 50 milliárd dolláros extra költséget jelent majd az amerikai exportőröknek.

Közben a hétvégén a kínai média össztüzet zúdított Washingtonra.

„A Trump-kormányzat már kezd unalmassá válni Kína számára. Két különböző ország képe rajzolódik ki. Az egyik váratlan támadásaival megrengeti a világkereskedelem alapjait, a másik kész megvédeni magát egy kereskedelmi háborúban, amit nem tud elkerülni” – írta a pekingi kormány angol nyelvű szócsövének tartott Global Times.

Az Új-Kína hírügynökség pedig Trumpra utalva megjegyezte: „az okos ember hidakat épít, a bolond falakat. A gazdasági globalizációban már nincsenek a külvilágtól elzárt szigetek”.

A kínaiak ellenlistáján több, mint 500 amerikai termék szerepel,

és az EU tervezett védővámjaihoz hasonlóan úgy állapították meg az extra behozatali költségeket, hogy azok Amerikában Trump-szavazóbázisának fájjanak.

A jegyzékbe került így az amerikai marha- és sertéshús, baromfi, tejtermékek, dohány, szója és halászati termékek. Az amerikai szenet, kőolajat, földgázt és az orvosi eszközöket később sújthatják további kínai vámokkal.

Washington erre azzal válaszolt, hogy a hónap végére terveket mutat be arról, hogyan fogják korlátozni a kínai befektetéseket Amerikában és hogyan korlátozzák az amerikai csúcstechnológiához való hozzáférést.

Trump elnök pedig közölte:

megtriplázza és évi 150 milliárd dollárra emeli a Kína elleni büntetővámok mértékét.

Kína közben különböző vizsgálatok fokozásával nehezíti az amerikai termékek behozatalát az országba.

A kialakult helyzetben amerikai mamutvállalatok felkérték a feleket, hogy térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz. Erre sürgette őket a Boeing repülőgépgyár és a Cargill mezőgazdasági cég, ami egyben a legnagyobb amerikai magáncég is.

„A kereskedelmi konfliktus komolyan visszaveti a gazdasági növekedést, a munkahelyteremtést és a leginkább kiszolgáltatottakat sújtja majd világszerte”

– mondta a cég alelnöke.

„A Kongresszusnak közbe kell lépnie, hogy leállítsa Trump elnök veszélyes védővámmániáját” – tette hozzá az Amerikai Ruha- és Cipőgyártók Szövetsége. Bírálta az amerikai szankciókat az Amerikai Kereskedelmi Kamara is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×