eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Egyeztetnek az inflációs cél értelmezéséről

A jegybank kezdeményezésére egyeztetés kezdődik a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyminisztérium között az inflációs cél értelmezéséről. Oblath Gábor, a Monetáris Tanács tagja a Portfolio.hu-nak nyilatkozott a tisztázandó kérdésről.

Abban nincs nézetkülönbség, hogy az inflációs cél 3 százalék. A Pénzügyminisztérium és a jegybank közös közleménye szerint az egyeztetés célja az, hogy tisztázza, hogyan is szól pontosan a jegybank 3 százalékos inflációs célja.

A Portfolio.hu cikke szerint a legfőbb kérdés, hogy van-e a cél körül olyan toleranciasáv, amivel még a cél teljesítéseként számolható el egy esetleges plusz-mínusz 1 százalékpontos eltérés.

Az online gazdasági lap szakértője úgy véli: amíg a jegybank év végi célokra lőtt, addig a toleranciasáv különböző okok miatt hangsúlyosan szerepelt a köztudatban, a folyamatos 3 százalékos célkövetés bevezetése óta viszont az előbbi kérdés elsikkadt. Ebben szerepet játszhat az is, hogy az infláció jelenleg messze van a céltól.

Oblath Gábor viszont azt nyilatkozta a Portfolio.hu-nak, hogy jelenleg is van ilyen toleranciasáv, vagyis az inflációs cél 3 plusz-mínusz 1 százalék, azonban ez a toleranciasáv csak utólag értelmezendő. A toleranciasáv megjelölése azt szolgálja, hogy ha a cél időpontjához közel esik egy inflációs sokk, akkor ne legyen szükség túlzott monetáris reakcióra.

Vagyis ha a jegybank a megelőző egy-másfél évben helyes lépésekkel már biztosította a 3 százalékos inflációs cél elérését, akkor az utolsó hónapok esetleges sokkja ne akadályozza meg abban, hogy célja teljesüljön.

Oblath Gábor úgy fogalmazott: "Az inflációs cél 3 százalék, nem pedig 4 vagy 2. A jegybank a 3 százalékos cél elérésére törekszik. A toleranciasáv mindössze arra szolgál, hogy utólag megítélhető legyen: a cél teljesült-e. Vagyis a jegybank a toleranciasáv miatt nem engedhet meg magának lazább monetáris politikát annál, mint ami a 3 százalékos cél elérést szolgálja".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szakértő: 2025-ben jelentős drágulás jöhet a lakáspiacon

Szakértő: 2025-ben jelentős drágulás jöhet a lakáspiacon

Tovább gyorsíthatja az ingatlanok drágulását az a kormányzati bejelentés, amely szerint jövőre az önkéntes nyugdíjmegtakarításokat adómentesen lakáscélra lehet fordítani. A becslések szerint ez a lehetőség 300 milliárd forint extraforrást hozhat a lakáspiacra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 6. 07:40
×
×
×
×