eur:
394.06
usd:
370.89
bux:
67407.86
2024. április 16. kedd Csongor
Nyitókép: Pexels.com

Még mindig sok magyar tévézik, de kilőtt a streaming-előfizetők száma

Ma már majdnem minden második magyar háztartásban van valamilyen streaming-előfizetés – derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legfrissebb felméréséből. Az adatokból az is látszik, hogy hosszú idő után egyre kevesebb a tévénéző.

Az elmúlt időszakban radikálisan megemelkedett a streaming-előfizetők száma. Három-négy évvel ezelőtt még csak a hazai háztartások legfeljebb 10 százaléka vett igénybe ilyen szolgáltatást, napjainkban viszont már a lakosság közel fele streamingezik.

Sugatagi Gábor, az NMHH Piackutatási és Piaci Monitoring Osztályának vezetője arról számolt be az InfoRádióban, hogy 2021-2022-re ugrásszerűen megnőtt a megrendelések száma,

jelenleg már szinte minden második háztartásban előfizettek ilyen szolgáltatásra.

Hozzátette: egyre kevésbé mondható el az, hogy a streaming a fiatalok „hóbortja”. Ellenben a jövedelmi helyzet komoly befolyásoló tényező lehet. „Ott, ahol nem kell megnézni azt, hogy mire fordítunk minden forintot, ez nagyon elterjedt, ezen körökben 65 százalék használ ilyen szolgáltatást” – mondta.

A szerényebb anyagi helyzetben élők között viszont csak 20 százalék az előfizetők aránya. „Tehát érezhető egy jelentős különbség,

az ugyanakkor nem igaz, hogy csak a gazdagok szórakozása lenne a streaming és a szegények ki vannak zárva ebből”

– magyarázta az osztályvezető.

Az NMHH vizsgálatából az is kiderült, hogy a streaming terjedésével csökkenésnek indult a televíziós előfizetések száma, de még így is a magyarok tévéznek a legtöbbet európai viszonylatban. Évtizedeken keresztül 3,7 millió tv-s előfizetés volt Magyarországon, viszont az elmúlt két évben negyedévről negyedévre 20-30 ezres „lemorzsolódás” történt.

„Összességében ez már több mint 200 ezer lemondást jelent. A háztartások 5 százalékánál pedig már csak streaming-előfizetés van, a tévénézés tehát egyre inkább háttérbe szorul” – összegzett Sugatagi Gábor.

Az Infostart is beszámolt róla, hogy a Netflix jelszómegosztásainak felszámolásával májusban hatályba lépett szigorítás, valamint a júniusi rekordszámú regisztrációt követő visszaesés ellenére is emelkedik a legnagyobb streamingszolgáltató előfizetőinek a száma.

A nemzetközi szolgáltatások hazai szabályozásának dilemmáiról itt hallgathat meg több információt:

A cég új megrendelőinek száma júniusban több mint a kétszeresére bővült, majd a következő hónapban 25,7 százalékkal csökkent, a júliusi 2,6 millió új regisztráció azonban összességében emelkedést jelent a szokásoshoz képest – közölte augusztusban az Antenna piackutató cég.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Folytatódik az osztrák–orosz kémháború: kölcsönös kiutasítások és vádaskodások

Folytatódik az osztrák–orosz kémháború: kölcsönös kiutasítások és vádaskodások

Márciusban Ausztria utasított ki két orosz diplomatát, Oroszország ezt nem sokáig hagyta válasz nélkül. Ezúttal egy osztrák diplomatát nyilvánítottak nemkívánatos személynek. Közben Bécsben tovább folyik a vizsgálat a korábbi osztrák alkotmányvédelmi hivatal egy volt munkatársa ellen, akit azzal vádolnak, hogy titkos adatokat továbbított az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Csúnya a lett a nap vége az amerikai tőzsdéken

Csúnya a lett a nap vége az amerikai tőzsdéken

A fokozódó geopolitikai feszültségek nyomást gyakoroltak ma reggel az ázsiai tőzsdékre, az irányadó európai indexek azonban emelkedésekkel nyitottak, és napközben is kitartottak a pluszok. Az energiaszektor gyengélkedik ma az olajár esésével együtt, míg az ipari vállalatok részvényei felülteljesítők. A magyar piac követte napközben az európai tőzsdéket, kisebb pluszban áll egész nap a BUX, a blue chipek közül csak a Richter esett ma. A tengerentúlon ehhez képest jelentős hangulatromlást láttunk annak ellenére, hogy a kereskedés első részében még emelkedésben voltak a tőzsdék. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×