eur:
389.23
usd:
363.74
bux:
68173.33
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay

Tetézi a bajt a Netflix, a Disney és a többi nagy filmes cég

Heves bírálatokra számíthat a Netflix, mert a hollywoodi színészsztrájk közepette mintha szándékosan, még egyszer rálépne a mesterséges intelligenciától tartó színészek tyúkszemére: csillagászati fizetést ígérő, MI-állást hirdetett meg – és koránt sincs ezzel egyedül.

900 ezer dollár – ennyit kereshet évente az a specialista, akit a Netflix gépi tanulás platformja termékmenedzserének keres.

A magyar pénzben 310 millió forintos éves fizetést úgy zsebelheti be a szerencsés jelentkező, hogy dolgozhat otthonról vagy a streaming-cég kaliforniai központjában is.

A mesterséges intelligencia felhasználásának szabályozása a szórakoztató tartalmak gyártásában a sztrájkoló színész-szakszervezeti tagok egyik fő követelése.

Egy hónap alatt a sok színész éves díjának háromszorosát keresné

Miközben a gépitanulás-specialista termékmenedzser havonta vihet majd haza 75 ezer dollárt adózás előtti jövedelmet, addig a szakszervezeti tagok 87 százaléka évente keresi meg ennek a pénznek a harmadát.

A sztrájkolók a jobb fizetések mellett garanciát akarnak, hogy a mesterséges intelligencia ne vegye át a forgatókönyvírók és a színészek szerepeit – utóbbiakét azzal, hogy kísértetiesen rájuk hasonlító videót vagy hangot képes produkálni.

A Hollywood Reporter ágazati magazin szerint nem biztos, hogy hallgatnak rájuk: a stúdiók csendben kampányt indítottak MI-szakemberek felvételére.

A Netflix mellett a Disney keres úgynevezett „generartív MI-specialistákat”, a Sony pedig MI etikai tanácsadót (a felhasználónak leveleket fogalmazó, kurzusokat összeállító vagy akár programkódot író Chat GPT is generatív mesterséges intelligencia).

Bryan Cranston, a Breaking Bad avagy a Totál szívás című ikonikus sorozat főszereplője kedden gyújtó hangú beszédet mondott a New York-i Times Square-en.

„Vettük az üzenetet, Mr Iger (Bob Iger a Disney vezérigazgatója). Uram, tudom, hogy más prizmán át nézi a dolgokat.

Nem várjuk el, hogy megértse, mi kik vagyunk. De kérjük, hallgasson meg és figyeljen oda ránk, amikor azt mondjuk: nem hagyjuk, hogy elvegyék és robotoknak adják a munkánkat”.

A művészek félelme az, hogy a stúdiók minimális fizetségért cserébe vagy akár nélküle felhasználják majd a képmásukat és a hangjukat további tartalmak generálására.

A stúdiókat lenyűgözték a technológiai lehetőségek

Az már most világos, hogy a technológia nagyon izgatja a stúdiókat – írja a Hollywood Reporter. A nagyobb szórakoztatóipari cégek álláshirdetéseiből kiderül, hogy valódi MI-felvételi lázban égnek. A Disney-t különösen érdekli a mesterséges intelligencia, mivel Amerika-szerte több helyen keres gépi tanulás és MI-specialistákat.

Az egyik munkaköri leírás például olyan jelentkezőnek szól, akinek az az „ambíciója, hogy kitolja a mesterséges intelligencia eszköztárának határait, és megértse a különbséget az adat hangja és a tervező, író vagy művész hangja között".

A THR hat darab MI-álláshirdetést talált a Disney-nél. A Sony közben MI "etikai" mérnököt keres, hogy segítsen megvalósítani a víziót, amely szerint „olyan mesterséges intelligencia-technikákat kell kutatnunk és fejlesztenünk, amelyek világszerte megerősítik a művészek, alkotók és alkotók képzeletét és kreativitását”.

A Warner Brothers Discovery és a Paramount is hasonló szakemberekre vadászik – miközben ezek a cégek ezrével teszik lapátra „hús-vér” dolgozóikat. A Disney például 7000 embert bocsájtott el és sokaknak mondott fel a többi említett vállalat, valamint az Amazon is.

A Disney-főnök Iger, aki most a főgonosz a sztrájkolók szemében, a céghez való novemberi visszatérésekor azt mondta: „semmi sem fogja megállítani a technológiai fejlődést. A Disney mindig is magáévá tette az új technológiát, hogy jobb történeteket tudjon elmesélni”.

A Salma Hayek-formula jön be?

Úgy tűnik azonban, hogy most a sztrájkolók nem egy olyan jövőt látnak, mint a Wall-E című animációs filmben, ahol a robotok kiszolgálta emberek annyira ellustultak, hogy még egymás mellett feküdve is mobil eszközökön kommunikálnak.

Sokkal inkább az – ironikus módon a Netflixen futó – Fekete Tükör új évadjának első epizódja aggasztja őket. Ebben a saját magát alakító sztár, Salma Hayek azzal szembesül, hogy – mivel nem olvasta el szerződése kisbetűs részét – a sorozatbeli, fiktív stúdió olyan dolgok eljátszására használhatja fel a képmását, amire csak akarja – így egy, hogy is fogalmazzunk, az emésztéssel összefüggő dologra is.

Egyelőre nem világos, mekkora a morális pánik és hová fog kifutni a mesterséges intelligencia használata, de a szórakoztatóipari cégek rávetették magukat a technológiára. Függetlenül attól, milyen alkut kötnek a szakszervezettel, „az MI a jövő része lesz” – jegyzi meg a Hollywood Reporter.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×