eur:
385.49
usd:
355.11
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita
Watching football at home on TV
Nyitókép: by sonmez/Getty Images

Európában egyre kevesebbet, idehaza még mindig nagyon sokat tévéznek az emberek

A televíziózás továbbra is meghatározó napi szabadidős tevékenység hazánkban annak ellenére, hogy Európa legtöbb országában és a világ számos táján is csökken a televízió népszerűsége – derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elemzéséből.

Nagy eltérést mutat a tévénézés átlagos napi időtartamában a 71 országra kiterjedő, 2022-es adatokon alapuló felmérés. Az elemzés szerint a tévé népszerűsége az ezredforduló óta világszerte folyamatosan csökken, manapság átlagosan naponta 2 óra 25 percet töltenek a képernyő előtt a felmérésben vizsgált országok lakosai. Az NMHH kommunikációs igazgatóságának közlése szerint az európaiak majdnem egy órával többet, átlagosan 3 óra 22 percet, míg

a magyarok az ezredforduló óta töretlenül legalább négy órát ülnek a televízió képernyője előtt egy átlagos napon.

A felmérés alapján kijelenthető, hogy a magyarok még mindig sokat tévéznek, míg a világ más pontjain már korántsem ennyire népszerű ez a szórakozási forma. A legnagyobb csökkenést az észak-amerikai földrészen mérték, ahol az ezredfordulón még több mint napi négy órát tévéztek, ám a 2014-ben mért négy és fél órás csúcs után meredek zuhanás következett be, és 2022-re már három óra alá csökkent a tévé előtt töltött órák száma.

Dél-Amerikában ugyanakkor éppen ellenkező tendencia figyelhető meg: a 2000-es évek elejére három óra fölé emelkedett a napi fogyasztási idő, 2022-ben pedig a legmagasabb értéken zárt, 3 óra 38 perccel.

A kontinensek sorrendjében Ausztrália és Óceánia található az utolsó helyen, a déli földrész metropoliszaiban mindössze 1 óra 46 percet tévéznek átlagosan naponta. Az elemzésből kiderült az is, hogy 2022-ben Európában csökkent a legnagyobb mértékben a tévénézésre fordított idő, átlagosan húsz perccel. Leginkább a grúz lakosság fordult el a képernyőtől, hiszen 41 perccel kevesebb ideig követték figyelemmel a műsorokat egy átlagos napon, mint egy évvel korábban.

Az izlandi lakosság tartja a negatív világrekordot: a 12 és 80 év közöttiek egy átlagos napon alig több mint fél órát néztek tévét.

A tévénézésre fordított idő európai rangsorában a magyarok mindig élen jártak. 2022-ben a negyedik helyen végeztünk, hazánkat mindössze Bosznia-Hercegovina, Románia és Szerbia előzte meg, de világviszonylatban is előkelő a magyarok helyezése (nyolcadik).

Az NMHH összegzése alapján Európában egyedül a magyar tévénézők tartottak ki a képernyők jelentette tájékozódási és szórakozási lehetőségek mellett, vagyis ugyanannyi időt szenteltek a tévének 2022-ben is mint 2021-ben: átlagosan 4 óra 51 percet.

A világ legtöbb országában a különböző dráma- és vígjáték-sorozatok a legnépszerűbbek, míg Európában a szórakoztató reality műfajt szeretik leginkább. Belgiumban, Bulgáriában, Hollandiában, Portugáliában, Romániában és hazánkban is első helyen végeztek a tehetségkutató műsorok, egyéb reality formátumok. A hírműsorok elsősorban a német nyelvterületeken kerültek az élre, Magyarországon viszont a tíz legnézettebb műsor hatvan százaléka tehetségkutató vagy valamilyen reality showműsor volt.

Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×