eur:
393.32
usd:
367.4
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Pixabay

A hazai hallgatók közel 70 százaléka modellváltó egyetemen fog tanulni

Bejegyezték a modellváltó egyetemeket fenntartó alapítványokat.

A kormány a hazai felsőoktatás versenyképességének növelése, a korszerű képzések érdekében nyitotta meg a fenntartói modellváltás lehetőségét az egyetemek előtt. "Szenátusaik kezdeményezései alapján idén augusztustól újabb tíz felsőoktatási intézmény működhet rugalmasabb keretek között, Tokajban pedig új borászegyetem alakul" - tették hozzá.

Az ITM felidézte, az Országgyűlés áprilisban döntött arról, hogy újabb felsőoktatási intézmények fenntartói jogait adják át közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványoknak.

"A mai nappal az utolsó alapítvány bejegyzése is megtörtént, mindegyikük megkezdheti tehát működését. Kuratóriumaik és az egyetemi szenátusok közösen dolgoznak azon, hogy a modellváltás kínálta lehetőségeket gyakorlati eredményekre váltsák" - áll a közleményben.

Az ITM tájékoztatása szerint 2021. augusztus 1-jével csatlakozik az új fenntartói modellben működő intézmények sorába a Budapesti Gazdasági Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Dunaújvárosi Egyetem, a Magyar Táncművészeti Egyetem, a Nyíregyházi Egyetem, az Óbudai Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Testnevelési Egyetem. A világhírű borvidéken létrejön a kiemelten szőlészettel-borászattal foglalkozó első hazai felsőoktatási intézmény, a Tokaj-Hegyalja Egyetem - jegyezték meg.

A minisztérium közlése szerint az így már összesen 21 modellváltó egyetemen a hazai hallgatók közel 70 százaléka, több mint 180 ezer fiatal tanul majd 2021 szeptemberétől. Az Eszterházy Károly Egyetemet az Egri Főegyházmegye veszi át, ezzel összesen 30 ezer egyetemista próbálkozhat a diplomaszerzéssel egyházi fenntartású intézményekben.

"A magyar kormány azon dolgozik, hogy a hazai felsőoktatás egész rendszerét és annak minden szereplőjét érdekeltté tegye a nemzetközi szinten is elismerést kiváltó eredmények felmutatásában. A kiszámíthatóbb működési környezetnek köszönhetően az intézmények rugalmasabban, gyorsabban reagálhatnak a gazdasági igényekre" - írták.

A modellváltó egyetemek a helyi gazdaságfejlesztés motorjaiként biztosíthatják a képzési, kutatási, innovációs, művészeti, sport- és kulturális szolgáltatási hátteret régiójuk és Magyarország versenyképességének növeléséhez" - olvasható a tárca közleményében.

Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában
szakértők az Arénában

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.

Závecz: a legerősebb a Fidesz, de hat induló is megugorhatja a küszöböt az EP-választáson

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyedének támogatottságára számíthatott; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss közvélemény-kutatásából. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort, a Závecz Research ügyvezetőjét kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×