INFORÁDIÓ
2022. május 28. szombat
Csanád, Emil

egyetem

2022.05.17. 15:55

Mérföldkő a hazai endokrin onkológia történetében

Hazánkban elsőként egy 80 éves férfi részesült a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinikáján abban az izotópos infúziós kezelésben, amellyel a hormontermelő, vagyis a neuroendokrin daganatok terápiás lehetősége bővült. A kezelés hazai bevezetése azért bír nagy jelentőséggel, mert eddig a magyar betegeket NEAK támogatással ugyan, de külföldön, Svájcban vagy Németországban látták el.
2022.05.15. 08:19

Számos veszély leselkedik a házi kedvencekre és gazdáikra

Egyre melegszik az idő, zöldellnek a fák és egyre tovább lesz világos. Ám ez az időszak számos veszélyt rejt a társállatok számára: egy új kutatásból kiderült, hogy hazánkban a kutyákról gyűjtött kullancsok közül több az állatokra és az emberre veszélyes kórokozókat hordoz. Vérszívásuk során anaplazmózist, babéziózist vagy Lyme-kórt okozó kórokozókkal fertőzhetnek, és előfordulhat az is, hogy rövid időn belül többféle kórokozó jut az állatba. Ezekre a kockázatokra figyelmeztet Farkas Róbert, az Állatorvostudományi Egyetem Parazitológiai és Állattani Tanszék professzora.
2022.05.10. 12:34

Magyar fejlesztés hozhat áttörést a koronavírus gyógyításában – videó

Újabb kutatásfejlesztési megállapodást köt a Pécsi Tudományegyetem, a CAPTEC Medical Kft. és a Pannon Egyetem. Az együttműködés keretében egy olyan, már előkészített és kidolgozás alatt álló technológiai platformot alakítanak át a szakemberek a koronavírussal fertőzött betegek gyógyítása érdekében, amelyet elsődlegesen a tumoros betegek kezelésének céljából fejlesztenek ki a partnerek.
2022.05.04. 20:50

Indul a "mozgás" két népszavazási kérdésben

Ezen a héten az Alkotmánybíróság és az Országgyűlés Igazságügyi bizottsága is megtárgyalja a Fudan Egyetem, illetve az álláskeresési járadék ügyében beterjesztett ellenzéki népszavazási kezdeményezéseket. A baloldal még április 3-án, az országgyűlési választás napján akarta megtartani ezeket a referendumokat, de a jogorvoslati határidők miatt elkéstek.
2022.04.27. 07:41

Poszt-covid rehabilitációs programmal segít a Semmelweis Egyetem

Több mint hatvan, súlyos koronavírus-megbetegedésen átesett páciens rehabilitációja valósult meg eddig a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikáján. Az egyénre szabott elemeket tartalmazó program résztvevői amellett, hogy jelentős életminőség-javulásról számoltak be, korábban térhettek vissza munkájukhoz, megszokott tevékenységeikhez is.
2022.04.26. 18:54

Nagyot ment az ELTE a világranglistán

Az ELTE a világ 517. legjobb egyeteme lett a CWUR 2022/23-as értékelése szerint. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem, ezzel az eredménnyel a világ legjobb felsőoktatási intézményeinek legfelső 2,7%-ában szerepel.
2022.04.24. 16:45

Elveszőben, amire mindenki csodaként gondol

Jelentősen csökkent a magyarországi szántóterületen található termőtalajok humusztartalma az elmúlt évtizedekben: az ideális 5-6 százalék körüli értékről 2-3 százalékra – hívta fel a figyelmet a Miskolci Egyetem tanszékvezető egyetemi docense.
2022.04.17. 15:15

Segítség a szoptatási nehézségekkel küzdő édesanyáknak

Ingyenes tanácsadással várja az érintetteket a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának Laktációs Ambulanciája. A személyre szabott tanácsadás során többek között a fájdalmas szoptatással, mellrehelyezési problémákkal, sebes mellbimbóval, gyógyszerszedési kérdésekkel kapcsolatban kérhetnek segítséget az érintettek, szükség esetén pedig kontrollvizsgálatra is jelentkezhetnek. Hivatalos védőnői felmérések szerint Magyarországon mindösszesen az édesanyák 49 százaléka táplálja kizárólag anyatejjel a csecsemőjét 4 hónapos korig, 36 százalékuk pedig 6 hónapos korig.
2022.03.17. 09:27

Miért kattog az állkapcsunk? Speciális torna segíthet – videó

A fej-nyak területén elhelyezkedő izmok, rágóízületek megbetegedései a leggyakoribb mozgásszervi megbetegedések közé tartoznak. Főbb tünetei a rágóizmok és az állkapocs ízületek fájdalma, a korlátozott szájnyitás, vagy akár a rágóízület recsegő, kattogó hangja. Ezeken a panaszokon is segíthet a Semmelweis Egyetem legújabb oktatóvideójában látható gyakorlatsor, az állkapocstorna.
×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018