eur:
394.16
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Novák Katalin: a család nem probléma, hanem megoldás

Ritka dolog, hogy a családot nem problémaként, hanem megoldásként mutatják be nemzetközi fórumokon - mondta Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) éves szakpolitikai fórumán Párizsban szerdán az MTI-nek.

A párizsi székhelyű szervezet legjelentősebb rendezvényén az államtitkár a demográfiai helyzettel és a gyerekek jövőjével, illetve készségfejlesztésével foglalkozó nemzetközi vitafórumokon szólalt fel.

Elmondta, hogy a családok középpontba helyezését hangsúlyozta mindkét előadásában, miután a családok támogatásával segíthető leginkább az, hogy a gyerekek minél jobb körülmények között nőjenek fel és egyben a demográfiai növekedés is befolyásolható legyen pozitív irányban. Példaként említette a magyar kormány otthonteremtési programját, a családbarát adórendszert, az ingyenes gyermekétkezetést és tankönyveket, valamint a gyed extrát.

Novák Katalin kiemelte: a beszélgetések résztvevői egyetértettek abban, hogy a digitalizáció korában nagyon fontos, hogy a gyerekek rendelkezzenek olyan készségekkel, amelyekkel a lehető legversenyképesebb munkalehetőségekhez juthatnak. Ugyanakkor nagyon nehéz már azt is megmondani, akár öt év múlva mik lesznek a munkaerőpiaci kihívások, és melyek lesznek azok a tanulható szakmák, amelyekre akkor még szükség lesz - mondta.

Hozzátette, a családban elsajátítható szociális készségek - köztük a tolerancia, az alkalmazkodás vagy a másokra való odafigyelés - viszont olyanok, "amelyekre száz évvel ezelőtt és száz év múlva is szükség lesz". Ezek elsajátítását is segítheti az iskola, például az etikaoktatással vagy a családi életre neveléssel - mutatott rá az államtitkár. Novák Katalin azt is hangsúlyozta, hogy a szülők a neveléssel olyan készségeket is át tudnak adni, amelyek a munkaerőpiacon is jól hasznosíthatók.

A menekültekkel kapcsolatos toleranciát érintő újságírói kérdésre az államtitkár a vitafórumon elmondta, hogy a magyar kormány "a jelenkor egyik legnagyobb kihívásának tartja a népvándorlást", amelyben el kell különíteni a gazdasági bevándorlókat a menekültektől. Közölte, az ország az eltartó képességére és a magyar emberek érdekeire tekintettel képviseli következetesen az álláspontját.

A Magyarországon menekültstátussal élők viszont nemcsak a minden magyar állampolgárnak is járó juttatást kapják meg, hanem a gyerekek integrációját segítő programokban is részt vehetnek - emlékeztetett az államtitkár. A "már velünk élők" elfogadásának tanításával kapcsolatban pedig felhívta a figyelmet a romaintegrációs stratégiára, valamint a roma kultúra és történelem oktatására, amely minden gyerek számára kötelező Magyarországon, s amely a romák önérzetének erősítéséhez is hozzájárul.

Novák Katalin szerint Magyarország kiválóan tölti be idén az OECD Hét alelnöki posztját, és örömét fejezte ki amiatt, hogy 12 magyar felszólaló között a kormányzati oldal mellett sokan érkeztek a civil, a tudományos és a vállalati világból.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×