INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Miért nem foglalkoztatják szívesen a frissdiplomásokat?

Infostart / InfoRádió
A munkaadók sokkal szívesebben foglalkoztatnak 2-3 éves tapasztalattal rendelkező fiatalokat, mint frissdiplomásokat - mondta az InfoRádiónak a Frissdiplomás Kft. ügyvezetője. Hajdú Csongor hozzátette, az újonnan végzetteknél az önállóság és a megszerzett ismeretek felhasználásának készsége hiányzik a legjobban.

A legtöbb felsőoktatási intézmény nem a munkaerőpiacra készít fel, és nem azt próbálja elérni, hogy a pályakezdők azonnal bevethetők legyenek, hanem egy viszonylag szilárd elméleti alapot próbál adni, amire a munkavállalók a későbbiekben építkezhetnek - mondta az InfoRádiónak Frissdiplomás Kft. ügyvezetője.

Hajdú Csongor hozzátette: a munkaadók azt várják el, hogy a munkaerő, miután felvették, néhány nap vagy hét után bevethető legyen, és ne kelljen sokat képezni. Éppen ezért szívesebben keresnek és alkalmaznak két-hároméves tapasztalattal rendelkező munkavállalókat.

A pályakezdők rugalmasságával, elhivatottságával és együttműködő készségével sokkal inkább elégedettek a munkaadók, mint az önállóságukkal vagy az ismereteik hasznosíthatóságával - hangsúlyozta az ügyvezető, aki hozzáfűzte: az egyetemekről, főiskolákról kikerülő fiatalok nagyon magas számítástechnikai és egyre jobb nyelvtudással rendelkeznek, ami előnyt jelenthet.

A szakember azt tanácsolja a fiataloknak, hogy már az egyetemi évek alatt kezdjenek el dolgozni, szerezzenek szakmai tapasztalatot. Akár a diákmunka is alkalmas lehet arra, hogy integrálódjanak a munka világába, és megismerkedjenek egy cég belső folyamataival. Amikor főállásban munkát vállalnak, sokkal könnyebben eligazodnak majd a rendszerben.

Hozzátette azonban, hogy a munkaadóknak megéri frissdiplomásokat alkalmazni, hiszen sokkal kisebb a bérigényük, mint egy tapasztalt szakemberé, és számos kedvezményt is igénybe lehet venni utánuk.

Hanganyag: Szépvölgyi István


A címlapról ajánljuk