eur:
393.87
usd:
369.11
bux:
65277.11
2024. április 19. péntek Emma

Egyre több kórház nyújt csak sürgősségi ellátást

Több kórház már csak a sürgősségi eseteket látja el, és december közepétől újabb intézmények vehetik át a példát - véli a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke, aki szerint az intézményeknek novemberre elfogyott a pénze, a nehéz gazdasági helyzet miatt pedig nőnek a várólisták.

A kórházak vezetői már megbánták azt a megállapodást, amelyet október elején kötöttek az Egészségügyi Minisztériummal. Eszerint októberben összesen 4,5 milliárd forint, decemberben további 6 milliárd forintos többletfinanszírozáshoz jutnak az intézmények, azaz lényegesen kevesebbhez, mint amennyit korábban követeltek. Korábban az intézményvezetők ugyanis majd' 26 milliárd forintot követeltek a szektornak.

Csiba Gábor, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke az InfoRádióban elmondta: a kórházak finanszírozásából továbbra is hiányzik egy hónapra való összeg. A Borsod megyei kórház főigazgatója hozzátette: a hétfőn elfogadott költségvetés szerint január 15-ig ugyan plusz egyhavi juttatást kapnak az intézmények, a szakember szerint a kiút a változás, egy olyan kormány irányába, amely elkötelezett egy új egészségügy irányába.

A sárvári kórház vezetője sem látja tisztán, hogyan finanszírozható hosszú távon az intézménye. Vancsura Miklós azt mondta: előjegyzést vezettek be a sürgősségi ellátáson kívül minden területre, de így is nehéz a helyzetük, mert az egészségbiztosító a kezelések, beavatkozások költségének csak kétharmadát állja.

Elmondta azt is, hogy az intézmény büdzséjéből mintegy 12 millió forint hiányzott, a kórház ugyanakkor októberben 1,2 millió forintot kapott pluszban.

Más kórházak is igyekeznek spórolni, úgy tudjuk jövő kedden tárgyal a több mint 2 milliárd forintos hiánnyal küzdő győri kórház a tulajdonos önkormányzattal a kiútról. A celldömölki kórház is szigorú költségvetést készített, az igazgató szerint ugyanakkor a nehéz helyzetet az okozza, hogy a novemberben bevezetett régi-új finanszírozás miatt a járóbeteg szakellátás költségének felét, a laboratóriumi vizsgálatoknak pedig csak harmadát fizeti ki az egészségbiztosító.

Farkas Pétert, a celldömölki kórház vezetője az InfoRádióban elmondta: tavaly az intézményben dolgozó 247 alkalmazottból 40-et küldtek el, így a bérköltségen már nem tudnak spórolni. A kórháznak a többletfinanszírozásból 4,5 millió forint jutott októberben, ebből a téli fűtésszámlát tudják kiegyenlíteni.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 16:25
×
×
×
×