eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A magyar AIDS-betegek 80 százaléka homoszexuális

Magyarországon leginkább szexuális úton terjed az AIDS betegséget okozó HIV-vírus, míg tőlünk keletre az intravénás droghasználók a veszélyeztetettebb csoport. Ujhelyi Eszter, a Nemzeti AIDS-bizottság titkára elmondta: itthon a legtöbb új beteg a 20 év alatti homoszexuálisok közül kerül ki.

Az Egészségügyi Világszervezet, valamint az UNAIDS adatai szerint csökkent az új megbetegedések száma, valamint az AIDS terjedési üteme. Az adat azonban a magyar Nemzeti AIDS-bizottság titkára szerint csalóka, mert bár a világátlagra igaz, a csökkenés mégis elsősorban a legtöbb betegnek otthont adó Afrikára igaz.

A fekete kontinensen ugyanis - ahol a fertőzöttek 70-80 százaléka él - egy-két évvel ezelőtt olcsó, generikus gyógyszereket kezdtek használni, míg korábban egyáltalán nem kezelték a betegeket. A kezelés hatásai mára jelentkeztek, így csökkent az új fertőzések száma. Ez azonban a világ többi részéről nem mondható el.

Magyarországon eddig 1733 AIDS-megbetegedést regisztráltak, Ujhelyi Eszter azonban az itt élők számát nagyjából 1000-re teszi, mert mint mondta, a fertőzöttek egy része meghalt, más részük nem magyar állampolgár volt, csak itt mutatták ki a betegségét.

Közülük nagyjából 600 beteget kezelnek. Nagy probléma, hogy sok beteg csak akkor fordul az orvosokhoz, amikor a kezelés már nem használ.

Magyarországon leginkább szexuális úton terjed a HIV-vírus - a fertőzöttek 80 százaléka homoszexuális -, még tőlünk keletre az intravénás droghasználók a veszélyeztetettebb csoport. Itthon a legtöbb új beteg a 20 év alatti homoszexuálisok közül kerül ki, akiknél leginkább a tájékozatlanság okozza a problémát.

Az intravénás droghasználók is veszélyeztetettek - tette hozzá a szakértő, de elmondta: vérátömlesztéssel az elmúlt 20-25 évben senki sem kapta meg a betegséget.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×