eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Igor Matovic szlovák kormányfő Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Karmelita kolostorban 2020. június 12-én.
Nyitókép: Koszticsák Szilárd

Szlovákiában a volt kormányfő feljelentette a volt belügyminisztert

Szlovákiában a Robert Ficót 2020-ban legyőző Igor Matovič rendőrségi feljelentést tett Fico egykori belügyminisztere, Robert Kaliňák ellen a kettejük között másfél héttel ezelőtt történt fizikai incidens miatt. Szlovák politikai elemzők szerint olyan dühödt kampányolás folyik, amilyen korábban még nem volt az országban.

Igor Matovič volt szlovák miniszterelnök és Robert Kaliňák egykori belügyminiszter még szeptember 13-án csapott össze, amikor az OĽaNO párt vezetője megzavarta a Smer egyik köztéri sajtótájékoztatóját. Matovič a terepjárójára szerelt hangszórókból hangosan szidta a smereseket, Robert Fico pártját korruptnak és a maffia tagjának nevezte, és azt mondta, hogy a Smer szétlopta az országot. Robert Kaliňák, a Smer kampányfőnökeként mindezt nem nézte jó szemmel. Megpróbálta kirángatni az autójában ülő, mikrofonba beszélő korábbi kormányfőt. A szóbeli viaskodást ütésváltás is kísérte, végül a rendőrök vetettek véget a dulakodásnak, amely minden bizonnyal a szlovákiai politikai kampányok egyik legemlékezetesebb momentuma marad.

Igor Matovič eredetileg nem akart feljelentést tenni Robert Kaliňák ellen, de ügyvédek keresték meg és ők biztatták erre a lépésre, ezért úgy döntött, hogy másfél héttel a történtek után mégiscsak feljelenti politikai ellenfelét, mert úgy gondolja, hogy a feljelentés a közérdeket szolgálja. Matovič szerint Kaliňák legalább három bűncselekményt követett el. „Lopás, más tulajdonának megrongálásában való részvétel bűntársként és hivatalos személy elleni támadás szerepel a feljelentésben. Mivel e bűncselekményeket személyes okokból követte el, ami súlyosbító körülmény, továbbá védett személy ellen, ami szintén súlyosbító körülmény, a büntetési tétel 7 és 12 év között mozog” – magyarázta a Robert Ficót 2020-ban legyőző Matovič, akinek az incidens úgy tűnik, hogy a malmára hajtotta vizet, mert azóta 1,5-2 százalékkal emelkedett pártja, az OĽaNO támogatottsága. Az egykori kormányfő egy múlt heti televíziós vitaműsorban kijelentette, ha a szeptember 30-ai választáson az OĽaNO pártkoalíciója nem éri el a bejutáshoz szükséges 7 százalékot, akkor távozik a politikából.

A Matovič és Kaliňák közti ütésváltást pár nappal később egy másik hasonló eset követte. Losoncon szintén az OĽaNO egyik képviselőjelöltjét érte támadás, miközben a város főterén kampányolt. Jozef Pročkót először csak tojással dobálták meg, majd tettlegességig fajult a dolog, melynek ugyancsak rendőrségi feljelentés lett a vége. A jelölt azóta nyakmerevítővel a nyakán folytatja a kampányt.

A szlovák politikai elemzők is egyetértenek abban, hogy olyan dühödt kampány folyik jelenleg az országban, amilyenre még nem volt példa. Juraj Hrabko publicista rámutatott, hogy a volt kormányfő és az egykori belügyminiszter összetűzése után egyáltalán nem az elrettentő hatás érvényesült, mert egyre több az ilyen fizikai konfrontálódás, az agresszió pedig a kampány részévé vált. „Egyesek a választási győzelemért és a miniszterelnök jelölésének jogáért küzdenek, mások mindössze azért, hogy szeptember 30-án valahogy bejussanak a parlamentbe, vagy legalább a 3 százalékos eredményt elérjék, hogy állami támogatást kapjanak. Céljaik elérésében pedig egyesek nem riadnak vissza semmilyen eszköz bevetésétől sem” – jegyezte meg az elemző.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×