INFORÁDIÓ 
2021. január 26. kedd
Paula, Vanda

igor matovic

2021.01.25. 21:06

Újabb járványgócokat szűrt ki a tömeges tesztelés Szlovákiában

Szlovákiában az országos mintavétel múlt heti megkezdése óta csaknem kétmillióra tehető az elvégzett tesztek száma. A kormányfő azt feltételezi, hogy ez a szám keddre felkúszik 2,7 millióra, és előreláthatólag 30 ezer lesz a pozitív eredmények száma. A hétvégi általános szűrésnek köszönhetően sikerült a járvány új gócpontjaira is fényt deríteni. Dunaszerdahelyen az egyik elkülönített romatelep került vesztegzár alá, ahol az ott élők mintegy 24 százaléka kapta el a vírust. A telepet vasárnaptól rendőrök őrzik. 
2021.01.13. 14:53

Szlovákia: közönséges pénzszórás az újabb országos tesztelés?

Miután Igor Matovič szlovák miniszterelnök hétfőn bejelentette, hogy a koronavírus terjedésének nem mérséklődő tempója miatt újból országos tesztelés lesz – amelyet addig kellene folytatni, míg a Covid-19 betegség előfordulása nem süllyed fél százalék alá –, különféle reakciók láttak napvilágot Szlovákiában.
2020.12.28. 14:40

Politikusokat és egészségügyi dolgozókat oltottak be elsőként Szlovákiában

475 millió lakos, 27 tagállam, 1 vakcina – az Európai Unió országaiban vasárnap megkezdődött a koronavírus elleni védőoltás a Pfizer és a BioNTech gyógyszeripari vállalatok vakcinájával. Szlovákiában Zuzana Čaputová köztársasági elnök elsők között kapta meg a védőoltást, őt a Matovič-kormány miniszterei, parlamenti képviselők, járványügyi szakemberek és egészségügyi dolgozók követték.
2020.12.08. 17:25

Igor Matovič: Úgy érzem magam, mint egy kutya

December 11-én éjfélig egyénileg fogja elbírálni a határon a szlovák rendőrség azoknak az ingázóknak az ügyét, akik negatív teszt nélkül szeretnének belépni Szlovákiába, és hitelt érdemlően megindokolják, miért nem volt lehetőségük a teszt elvégeztetésére.
2020.12.02. 14:14

Újabb nagy hal akadt a szlovák rendőrség horgára

Korrupcióval és pénzmosással gyanúsítja a rendőrség Szlovákia második leggazdagabb emberét, Jaroslav Haščákot. A Penta pénzügyi csoport vezetőjénél kedden felfegyverzett rendőrök tartottak ellenőrzést a vállalat pozsonyi székhelyén. A Forbes magazin szerint Jaroslav Haščáknak idén sikerült egymilliárd euró fölé tornásznia a vagyonát.
2020.11.19. 15:31

Karácsonyig újabb országos tesztelések várhatnak a szlovákokra

Ahhoz, hogy az új típusú koronavírus-fertőzés napi esetszámát az ünnepekig 500 alá csökkentsék, nagyjából 7-11 millió antigéntesztre lesz szükség Szlovákiában. Szerdán az Európai Bizottság is arra kérte az európai uniós tagországokat, hogy a tél közeledtével általánosítsák az antigénalapú gyorstesztek alkalmazását. A szlovák kormánykoalíción belül közben ismét élesedik a vita. Igor Matovič kormányfő azt üzente liberális partnereinek, forduljanak egy másik országhoz a saját járványkezelési tervükkel, egy olyan országhoz, amelyiknek még nincs ilyen.
2020.11.18. 14:55

„Matovič, a vírus!” – több ezren tüntettek Pozsonyban a bársonyos forradalom évfordulóján

A gyülekezési jog korlátozása ellenére mintegy tízezer ember gyűlt össze kedd este, az 1989. november 17-i bársonyos forradalom 31. évfordulóján Pozsony belvárosában, hogy a kormány és annak járványügyi megszorításai ellen tiltakozzon. A tömegben ezúttal megfértek egymás mellett a szovjet zászlót lobogtatók, az ellenzék baloldali és szélsőjobbos politikusai, valamint a Slovan Bratislava horogkeresztes futballhuligánjai is. A rendőrség könnygázt és gumilövedékeket vetett be a tüntetők ellen. Igor Matovič miniszterelnök szerint nincs miért szégyellenie magát a kormánynak.
2020.11.04. 20:18

Karanténba vonul a szlovák kormányfő

A kormányülés utáni tájékoztatón jelentette be. Elhangzott az is, hogy Szlovákiában mintegy háromezer helyen lesz szűrés a hétvégén.
2020.11.03. 16:48

Lesz második fordulója a szlovákiai országos tesztelésnek, de nem mindenhol

3,6 milliót tesztből 38 ezer lett pozitív a hétvégi országos tesztelésen Szlovákiában – ezek a végleges számok. A kormányfő rendkívül elégedett, és hétfőn este azt is bejelentette, hogy csak azokban a járásokban tartják meg az országos koronavírus-tesztelés második körét, ahol a fertőzöttek aránya az első körben meghaladta a 0,7 százalékot.
2020.11.02. 07:21

Megérkeztek a szlovákiai országteszt fő számai és tanulságai

Nagy viták előzték meg, tartottak tőle, többen azt is kérték, hogy fújják le az akciót – de megcsinálták. Szlovákia az elmúlt két napban letesztelte az egész országot, hogy kiszűrjön minden olyan pozitív személyt, aki képes a koronavírus terjesztésére. A nem mindennapi akcióban magyar orvostanhallgatók is részt vettek, akiknek Igor Matovič kormányfő személyesen köszönte meg a munkájukat.
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018