eur:
389.22
usd:
363.63
bux:
68078.84
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Igor Matovic, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nevű jobboldali ellenzéki párt elnöke egy televíziós interjú előtt Pozsonyban 2020. március 1-jén, a szlovák parlamenti választások másnapján. A párt a leadott szavazatok csaknem 25 százalékával végzett az első helyen.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Ölre mentek a szlovák politikusok a választási kampány hajrájában - videó

Szintet lépett az eddig csak verbális indulatokkal tarkított szlovák választási kampány, miután Igor Matovic korábbi miniszterelnök és Robert Kalinák egykori belügyminiszter fizikailag is egymásnak esett az ellenzéki Smer szabadtéri sajtótájékoztatóján. Az ügyben nem érintett politikusok elítélik az összetűzést.

Bő két héttel a szeptember 30-i szlovák parlamenti választások előtt Robert Fico a pozsonyi Szabadság téren tartott sajtótájékoztatóján arról kezdett el beszélni, hogy pártja, a Smer követeli a szlovák–magyar határ lezárását a kormánytól, melyet az illegális migránsok tömeges érkezéséért tesznek felelőssé.

A pozsonyi kormányhivatal előtt megtartott eseményre váratlanul begördült a harmadik Smer-kormányt 2020-ban leváltó Igor Matovic hangszórókkal felszerelt terepjárója. A volt kormányfő felparkolt a járdára, majd a volán mögött kezébe vett egy mikrofont, és a saját nézeteit hangoztatva megzavarta a Smer sajtótájékoztatóját.

Igor Matovic vulgarizmusoktól sem mentes sértések kíséretében azzal vádolta meg a Smer politikusait, hogy az ő felelősségük a jelenlegi menekülthelyzet, mert 2018-ban épp

Ficóék kezdeményezték azt a törvénymódosítást, amely arról rendelkezett, hogy a Szlovákiába érkező menekülteknek igazolást kell kiállítani.

A volt kormányfő ezt követően került vitába Robert Kalinákkal, Robert Fico egykori belügyminiszterével, aki láthatóan nem nézte jó szemmel politikai ellenfele performanszát, és a terepjáró ajtaját kinyitva számon kérte Igor Matovicot.

Előbb az autó kulcsát próbálta meg kivenni a kulcsszekrényből, majd megpróbálta kicsavarni Igor Matovic kezéből a mikrofont. Ekkor került sor az ütésváltásra, amely minden bizonnyal a szlovákiai politikai kampányok egyik legemlékezetesebb momentuma marad.

Igor Matovic mellkason rúgta az autóba agresszíven behatoló Robert Kalinákot, Richard Glück, a Smer képviselőjelöltje pedig félig takarásból kétszer keményen megütötte Matovicot,

aki az egészet a kocsiból élőben közvetítette a közösségi oldalán. A konfliktust végül a helyszínre érkező városi rendőröknek kellett megoldaniuk. A történteket a rendőrök testkamerái is rögzítették, a felvételeket vizsgálják.

Robert Kalinák, a Smer elnökségi tagja az incidens miatt feljelentést tett Igor Matovic ellen. Robert Fico az eset során nem avatkozott közbe, megvárta, amíg rendőrök rendet teremtenek, majd a közösségi médiában közzétett rövid videófelvételen azt mondta: Matovic megkapta azt, amiért jött, és kiállt párttársai mellett, akik „helyrerakták Matovicot”. Fico szerint Matovic provokálni akarta a Smer politikusait a sajtótájékoztatón.

A bő két héttel az előrehozott parlamenti választások előtt történt konfliktust több politikai párt vezetése is élesen elítélte. Ódor Lajos kormányfő a választóktól azt kérte, hogy a szeptember 30-án, mikor az urnákhoz járulnak, mérlegeljék, milyen országot szeretnének.

„Nem a gyűlölet, a faragatlanság és a cirkusz jelenti a jövőnket, ezeknek egészen máshol kellene lenniük” – hangsúlyozta a miniszterelnök.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×