eur:
381.98
usd:
354.06
bux:
58424.86
2023. december 8. péntek Mária
Robert Fico szlovák miniszterelnök, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt elnöke sajtóértekezletéről távozik Pozsonyban a szlovákiai parlamenti választás utáni napon, 2016. március 6-án. Fico pártja győzött, de elvesztette parlamenti többségét.
Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

Leleplezés a szlovák kampányhajrában – Robert Fico tart a rendőrségtől

A választási kampányba akar beszállni és az ellenzéknek ártani a Speciális Ügyészség és a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség – reagált a szlovákiai parlamenti választások megnyerésére esélyes Robert Fico, a Smer elnöke arra, hogy büntetőeljárás indult a katonai hírszerzés két korábbi igazgatója ellen.

„2013 és 2020 között legalább 74 millió eurós kár keletkezett a katonai hírszerzésnél a védelmi technológiai berendezések beszerzésének túlárazása miatt” – tájékoztatott Hamran István, Szlovákia országos rendőrfőkapitánya a közpénzek szétlopásának gyanújával kapcsolatos ügyről. Hamran elmondta, 16 ember és 2 jogi személy ellen indult eljárás, jelenleg 17-en vannak őrizetben, közülük 13 ellen már megindult a büntetőeljárás idegen vagyon hűtlen kezelése és bűncselekményekből származó jövedelem legalizálásának különösen súlyos bűncselekményének gyanúja miatt.

A gyanúsítottak között van

  • Ľubomír S. és Ján B., a katonai hírszerzés két korábbi igazgatója
  • az egyik hírtelevízió korábbi vezérigazgatója
  • a Szlovák Jégkorongszövetség volt elnöke is.

A rendőrség részben a saját operatív tevékenysége során szerzett információk, illetve a számvevőszék által megfogalmazott gyanú alapján indított nyomozást. A rendőrfőkapitány elmondta, a rendőrség több ingatlant, bankszámlákon levő készpénzt, részvényeket foglalt le több millió euró értékben, de például

egy üveg limitált kiadású, 26 ezer eurós skót whiskey-t is.

A nyomozati anyag nyolc kötetet, összesen 2700 oldalt tesz ki, a mellékletek 11 kötetet.

„A rendőrség 25 tanút hallgatott ki, több mint 100 számlát vizsgált meg, és több külföldi szervezettel is kapcsolatba lépett” – jegyezte meg Hamran István.

Ondrej Repa, a Speciális Ügyészség ügyésze hozzátette, a bűncselekményeket számos közvetítő, illetve erre a célra létrehozott cég bevonásával követték el, a beszerzéseket pedig titkosították.

„A gyanú szerint közpénzek hűtlen kezelésére történt, melyek magánszemélyeknél kötöttek ki” – tette hozzá. A pénz egy részének sikerült a nyomára bukkanni, illetve zajlik a felhasználásuk felderítése.

Fico: régi ügy ez

Az országos rendőrfőkapitány sajtótájékoztatóját Robert Fico politikai indíttatásúnak tartja.

„Ez egy kétéves ügy! Miért kellett kilenc nappal a választás előtt sajtótájékoztatóját tartani róla és az ellenzéket támadni? Miért nem lehetett megtartani október 1-jén, a választás után?” – vetette fel Fico.

A történteket a büntetőjoggal való visszaélésnek tartja, szerinte a cél, hogy az ellenzék ellen mozgósítsanak. Fico szerint rendkívül kényes ügyről van szó, amely a titkosszolgálatok korábbi működésével függ össze.

Robert Fico politikai ellenfelei azonban bíznak benne, hogy sikerrel zárul a nyomozás. Roman Mikulec, az OĽaNO mozgalom volt belügyminisztere szerint a katonai hírszerzés meggyanúsított két korábbi vezetője kapcsolatban volt Robert Kaliňákkal, aki Fico kormányzása alatt állt a belügyi tárca élén.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
A saját lábára állna Kijev, kudarcot vallott az oroszok hibrid háborúja – Ukrajnai háborús híreink pénteken

A saját lábára állna Kijev, kudarcot vallott az oroszok hibrid háborúja – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Ukrajna két amerikai vállalattal állapodott meg a számára létfontosságú 155 milliméteres tüzérségi lövedékek közös gyártásában – közölte csütörtökön Olekszandr Kamisin stratégiai iparágakért felelős ukrán miniszter. Oroszország szervezetten szállított közel-keleti és észak-afrikai migránsokat a finn határhoz, hogy ezzel a hibrid háborús taktikával próbálja meg destabilizálni a NATO-országot. Úgy tűnik azonban, a terv kudarcot vallott, a bevándorlók Oroszországban maradtak, ezért most a haderőbe akarják felvenni őket – írja az amerikai Institute for the Study of War (ISW) háborús elemzőintézet szerdai jelentése a BBC orosz szolgálata nyomán.  Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×