eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

Így választanak a hétvégén Szlovákiában

Északi szomszédunknál szombaton előre hozott parlamenti választásokat tartanak.

Szlovákiának arányos választási rendszere van, ezért a voksolás egyfordulós. A választójogi törvény értelmében a Szlovák Köztársaság egész területe egy választási körzetet alkot, melyben a választók nem egy konkrét jelöltre, hanem egy pártlistára adják szavazatukat. A parlamenti mandátumokért így elsősorban nem személyek, hanem pártok versengenek. A mandátumot a pártok a leadott szavazatok arányában nyerik el.

A pártoknak és pártkoalícióknak legkésőbb 90 nappal a választások előtti napig le kellett adniuk a listájukat a választási bizottság jegyzőjének. A bejutási küszöb az önállóan induló pártoknak 5 százalék, két vagy három pártból álló pártszövetségeknek 7 százalék. Ez utóbbiból egy van, az OĽaNO és barátai nevű pártkoalíció, a többi 24 párt önállóan indul. Állami támogatásban a legalább 3 százalékot elérő pártok részesülnek. A választáson való induláshoz a pártoknak letétbe kell helyezniük 17 ezer eurót. A választási kampány 48 órával a választások napja előtt ér véget. A pártok 3 millió eurót költhettek a kampányra, melyről transzparens számlát kellett vezetniük.

A szavazásra és a szavazatok számlálására választási körzeteteket hoznak létre, és kijelölik a választási helyiségeket.

A törvény szerint egy szavazási körzetre arányában ezer választónak kell jutnia.

A választáson preferenciális szavazás folyik, azaz a választók rangsorolják a jelölteket. A pártlisták közül egyet kell kiválasztani, és azon legfeljebb négy nevet lehet bekarikázni. Ha valamelyik jelölt neve előtti számot legalább az összes pártszavazat 3 százalékát elérő számú választó bekarikázta, akkor az illető a saját pártja listájának az elejére ugrik. Több előreugró jelölt esetén a kapott karikák száma alapján állítanak fel sorrendet. Ha nem szerepelnek karikák a szavazólapon, akkor az automatikusan a lista első 4 jelöltjéhez számít. A pártlistára leadott szavazat akkor is érvényes, ha a karikázást elrontja a szavazó.

Szavazásra jogosult minden szlovák állampolgár, aki a választás napjáig betölti 18. életévét. A külföldön tartózkodó szlovák állampolgárok szavazatukat postán küldhetik el. Nekik legkésőbb 35 nappal a választások napja előtt kézbesítenek a külföldi tartózkodási helyre egy lepecsételt borítékot a szavazólapokkal, a választási útmutatóval és egy felcímzett válaszborítékkal.

A levélszavazatoknak legkésőbb a választások napja előtti utolsó munkanapig, azaz szeptember 29-én délig kell beérkezniük a szlovák belügyminisztérium iktatójába.

Az idén közel 73 ezren kezdeményezték a levélben való szavazást. 2020-ban a parlamenti választáson nem egész 49 ezren szavaztak külföldről.

A szlovákiai parlamenti választás 2023. szeptember 30-án, szombaton lesz, a voksokért 24 párt és egy pártkoalíció versenyez. Összesen 150 képviselői mandátumot osztanak szét. Szlovákia történetében ez lesz a kilencedik parlamenti választás, a választásra jogosult polgárok száma pedig több mint négymillió.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×