eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
Nyitókép: Pexels.com

Ha hinni lehet a felméréseknek, nem lesz egyszerű a kormányalakítás Szlovákiában

Nagyjából egy héttel a szlovákiai parlamenti választások előtt még mindig Robert Fico pártja, a Smer áll az élen a Progresszív Szlovákia pedig a második az utolsó felmérési adatok szerint, ám egyik párt számára sem menne könnyen a kormányalakítás. Az Ipsos felmérése szerint erősödik a Szövetség, ami mindössze egy százalékra van attól, hogy bejusson a pozsonyi parlamentbe.

Ha most rendeznék a parlamenti választásokat Szlovákiában, akkor ezúttal is a Smer végezne az első helyen, megszerezve a szavazatok 20 százalékát – derül ki az Ipsos legújabb felméréséből, amit a Pravda napilap megbízásából készítettek. Robert Fico pártját a nyugati orientáltságú Progresszív Szlovákia követi 17 százalékos eredménnyel. A dobogó harmadik fokára Peter Pellegrini szociáldemokrata pártja, a Hlas kerülne 13 százalékkal, negyedikként a szélsőjobbot képviselő Republika végezne közel 9 százalékkal.

A Robert Ficót a legutóbbi, 2020-as választások során legyőző Igor Matovič koalíciós pártja, az OĽaNO és barátai 8 százalékot kapna, nekik 7 százalékra van szükségük a bejutáshoz. A hatodik helyet pedig a liberális Szabadság és Szolidaritás, az SaS szerezné meg 6 százalékkal. Az SNS, vagyis Szlovák Nemzeti Párt 5,6 százalékon áll, a Kereszténydemokrata Mozgalom pedig 3 tizeddel lépné át a bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt. A parlamenti küszöb alatt végezne a Sme rodina 4,2 százalékkal, a Szövetség 4 százalékkal és a Demokraták 3,4 százalékkal. A szeptember 15. és 19. között készült közvélemény-kutatás a többi pártot nem említi.

Ha a választás napján, vagyis szeptember 30-án is hasonló lesz a felállás, akkor elég nehézkesnek ígérkezik a kormányalakítás,

ugyanis mindössze két koalíció rendelkezne több mint 76 mandátummal. A Smer a Hlas és az SNS alkotta trió csak 69 képviselőt tudna felmutatni, így szükségük lenne még a Republikára, amellyel már 84 mandátumnál tartanának. Korábban viszont a Hlas kizárta az együttműködést a Republikával. A Smer, Hlas, SNS, KDH négyes 78 mandátummal rendelkezne, a kereszténydemokraták viszont nem kívánnak együttműködni Ficóékkal. A Progresszív Szlovákia számára is problémát jelentene kormányt alakítani, ugyanis a Hlasszal, az SaS-szel és a Kereszténydemokratákkal alkotott lehetséges koalíciónak mindössze 74 mandátuma lenne.

Az 5 százalék alatti pártok a hét elején kijelentették, hogy nem tervezik a visszalépést más pártok javára. Ezek közé tartozik a magyar Szövetség is. Az Ipsos által mért 4 százalékos eredmény a korábbi mutatóknál magasabb, így van ok a bizakodásra. Potápi Árpád János, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szerdán Pozsonyban megjegyezte, hogy egy 8 és fél százalékos nemzeti közösségnek egy 5 százalékos magyar pártot be kell juttatnia a szlovák törvényhozásba. „Nagy reményeink vannak arra, hogy a magyar párt újra a szlovák törvényhozásban legyen, és ott egy erős egységet alkotva a magyar nemzeti jogok képviseletét meg tudja teremteni” – fogalmazott Potápi Árpád János.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meghalt a világ talán legromantikusabb filmjének főszereplője

Meghalt a világ talán legromantikusabb filmjének főszereplője

1970-ben készült az a dráma, amely világhírűvé tette. A Love Story igazi kasszasiker volt annak idején. Az Amerikai Filmintézet a filmet beválasztotta minden idők 10 legromantikusabb alkotása közé. Tyan O'Neilt ekkor Oscar-díjra és Golden Globe-díjra jelölték.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
Földrengések Magyarországon: okozhatta emberi tevékenység a földmozgásokat?

Földrengések Magyarországon: okozhatta emberi tevékenység a földmozgásokat?

Nem lehet az állítani, hogy emberi tevékenység nem befolyásolta az augusztusi Szarvas környéki földrengéssorozat kipattanását, de azt sem lehet mondani, hogy a jelenséget kizárólag emberi beavatkozás okozta – állapította meg tanulmányában Hetényi György, a svájci Lausanne-i Egyetem Földtudományi Intézetének kutatója utalva a térség geotermikus és földgázkitermelési projektjeit kísérő feltárásokra. A kérdésben azután alakult ki szakmai vita, hogy Aszódi Attila, a BME egyetemi tanára a Portfolión megjelent véleménycikkében vizsgálatot sürgetett annak tisztázására, hogy állhat-e emberi tevékenység a rengéssorozat hátterében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×