eur:
388.99
usd:
361.9
bux:
67983.56
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Brüsszel, 2017. december 14. Robert Fico szlovák miniszterelnök az uniós országok állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóját megelőző, kibővített V4-es egyeztetésre érkezik Brüsszelben 2017. december 14-én.  (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)
Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Felmérés: megállíthatatlannak tűnik Robert Fico

Az augusztusban végzett első felmérés eredménye alapján Robert Fico pártja, a Smer tovább erősödik a szeptember 30-i szlovákiai előrehozott parlamenti választás előtt. Hatalmas a külföldön élők érdeklődése a választás iránt.

A szlovákiai parlamenti választás előtt bő másfél hónappal egyre világosabban kezdenek kirajzolódni a körvonalak az erőviszonyokat illetően. Ez derül ki a SME napilap számára készült NMS ügynökség legújabb, augusztusi első felméréséből is, amely azt az eredményt mutatja, hogy Robert Fico pártja, a Smer megállíthatatlanul robog a győzelem felé, és egyre inkább növeli a támogatottságát. Az NMS Market Research már 23 százalékos támogatottságot mér a Smernek, amely legutóbb még 20 százalékon állt. Az ügynökség augusztus 1. és 7. között végezte el a felmérést 1416 személy bevonásával.

Az adatokból kitűnik, hogy két nagy blokk van kialakulóban. A Ficoékat követő Progresszív Szlovákia a másik erő, melynek ugyancsak gyarapszik a választói száma. A PS jelenleg 17 százalékon áll. E két politikai párt erősödése a többiek gyengülését eredményezte, de a felmérés szerint még hat további párt – a Hlas, a Republika, az SNS, a Sme rodina, a KDH és az SaS – lépte volna át a bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt, ha augusztus első hetében kellett volna az urnákhoz járulni. A magyarok közül a Szövetség kapná a legtöbb szavazatot, de a végelszámolásnál ez nem érne annyit, hogy belépőkártyát szerezzenek a pozsonyi parlamentbe. A pártot jelenleg 3 százalékon mérik.

A politikai elemzők most alacsonyabb részvételt jósolnak. Többen úgy látják,

a választók csalódottak, miután a 2020-as választást nem követték rendszerszintű változások Szlovákiában,

csak eseti megoldások születtek.

A szlovák belügyminisztérium csütörtökön viszont bejelentette, hogy hatalmas a külföldön élők érdeklődése a választások iránt. Több tízezren kérték, hogy levélben szavazhassanak az őszi előrehozott választáson. Ódor Lajos, a szakértői kormány miniszterelnöke elmondta, közel 73 ezer külföldön élő szlovák állampolgár igényelte augusztus 9-ig a választás ezen lehetőségét, ami történelmi rekordnak számít. A kormányfő szerint a jelentkezési folyamat egyszerűsítésének, és az információs kampánynak köszönhető a nagyszámú érdeklődő. „Persze nem elég jelentkezni, a szavazatot le is kell majd adni” – tette hozzá a kormányfő. A szavazólapot tartalmazó borítékot a belügy mostanáig több mint háromezer választásra jogosult állampolgárnak kézbesítette külföldre.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy 131 külföldi országból kérték a levélben szavazást, köztük olyan egzotikus helyekről is, mint Francia Polinézia, Zimbabwe vagy éppen Madagaszkár. Természetesen ezúttal is a Csehországban élők voltak a legtöbben. Legutóbb, 2020-ban megközelítőleg 55 ezren jelezték, hogy szeretnének külföldről szavazni, majd végül 49 ezren éltek ezzel a lehetőséggel.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×