eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Brüsszel, 2017. december 14. Robert Fico szlovák miniszterelnök az uniós országok állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóját megelőző, kibővített V4-es egyeztetésre érkezik Brüsszelben 2017. december 14-én.  (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)
Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

A magyar határ lezárására szólította fel a szlovák kormányt Robert Fico

A Magyarországgal közös határ lezárására és a határellenőrzés visszaállítására szólította fel Ódor Lajos kormányát a szlovák ellenzék legerősebb pártja, a Smer az illegális migráció miatt. Robert Fico pártelnök kijelentette: ha a kormány nem tesz eleget a felszólításnak, rendkívüli parlamenti ülés összehívását fogják kezdeményezni. Szlovákia rendőrfőnöke szerint a szlovák-magyar határ lezárása képtelenség, nincs elég ember hozzá.

Robert Fico szerint a kormánynak megvannak a törvényi és technikai eszközei, valamint a kellő személyi állomány is a rendelkezésére áll a határellenőrzés újbóli bevezetéséhez. Leszögezte, hogy a kormányfő feladata a nemzetállami érdekek védelme, és ha Németország és Csehország lezárja a határait, Szlovákiában tovább fog romlani a helyzet, ami már most is válságos. Fico szerint nem jelent gondot 200 kilométernyi zöldhatár megvédése, és emlékeztetett, hogy a Covid-járvány idején az állam képes volt rendőröket és katonákat átirányítani a határra, ezért most is megvannak a kapacitások a határellenőrzés bevezetésére.

„Ezt az alapvető lépést meg kell tennünk” – jelentette ki Fico, aki szerint

a kormány a törvényeket megsértve ad tartózkodási igazolást az illegális bevándorlóknak, ami lehetővé teszi számukra, hogy Szlovákia területén maradjanak, illetve folytassák az útjukat nyugatra.

Robert Fico azt mondta, bizonyított tény, hogy ezeknek az embereknek nincsenek hivatalos irataik, hamis adatokat adnak meg az életkorukról vagy származási országukról.

Az elmúlt időszakban Robert Fico és más ellenzéki pártok vezetői többször is bírálták az szlovák szakértői kormányt azért, mert szerintük nem tesz érdemi lépéseket az illegális migráció megfékezésére, amely probléma az utóbbi hetekben egyre égetőbb az országban. Fico kijelentette, hogy a kormányból szervezett bűnözői csoport lett, amely az illegális migránsok átvonulását irányítja.

Hamran István, Szlovákia országos rendőrfőkapitánya Fico szavaira úgy reagált, hogy a szlovák-magyar határt nem lehet hermetikusan lezárni, mert

a szlovák rendőrségnek nincs hozzá elég embere, és ezt technikailag sem tudja biztosítani.

A rendőrfőnök elmondta: az 517 kilométeres zöldhatár 50 méterenkénti védelméhez, illetve a Magyarországgal közös határátkelők biztosításához 114 ezer rendőrre lenne szükség. A rendőrfőnök szerint beigazolódott, hogy az illegális bevándorlók a szlovákiai tartózkodási igazolásért jönnek Szlovákiába. Hamran István azt mondta, a rendőrség nem is tagadhatja meg a migránsok belépését, mivel a zöldhatáron keresztül jönnek.

A migránsok őrizetbe vétele ezenkívül szerinte törvénytelen és megvalósíthatatlan. Ebben az évben 30 ezret kellene őrizetbe venni, miközben nem egész 500 személyre van kapacitás.

A helyzeten szerinte az segítene, ha a schengeni külső határ védelmét tudnák erősíteni.

Martin Sklenár védelmi miniszter sem tartja reálisnak a Magyarországgal közös zöldhatár egészének az ellenőrzéséről szóló követelést. Kijelentette: a rendőrség és a Fegyveres Erők azon dolgoznak, hogy ott legyenek jelen, ahol annak van értelme. Bízik benne, hogy a katonák segítettek stabilizálni az illegális bevándorlással kapcsolatban kialakult helyzetet. Szerdán 362 katonát küldtek a rendőrség munkájának megsegítésére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×