eur:
393.1
usd:
367.27
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Igor Matovic, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nevű jobboldali ellenzéki párt elnöke egy televíziós interjú előtt Pozsonyban 2020. március 1-jén, a szlovák parlamenti választások másnapján. A párt a leadott szavazatok csaknem 25 százalékával végzett az első helyen.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Recseg-ropog a szlovák kormánykoalíció

Miután hétfőn a négypárti kormánykoalícióból két párt is távozásra szólította fel Igor Matovič miniszterelnököt, a harmadik bejelentette, hogy a koalíciós válság mielőbbi megoldásának érdekében lemond az általa jelölt munkaügyi miniszter.

Több a kérdés mint a válasz – egyelőre így jellemezhető a Szlovákiában múlt héten kirobbant kormányválság, amely hétfőn magasabb sebességbe kapcsolt. Az OĽaNO, a Sme rodina, az SaS és a Za ľudí alkotta négyes koalíció közül az utóbbi kettőnek már elfogadhatatlan Igor Matovič kormányfő személye, a második pedig a békítő szerepét magára vállalva hétfőn bejelentette, hogy a párt által jelölt munkaügyi miniszter, Milan Krajniak lemond.

„A lemondásomra olyan lépésként tekintek, amely hozzásegíthet a koalíciós válság mielőbbi lezárásához” – jelentette ki a távozó miniszter, aki parlamenti képviselőként folytatja. A köztársasági elnöktől azt kérte, hogy a lehető legrövidebb időn belül mentse fel őt hivatalából. Krajniak azt mondta, azért mond le, hogy a Sme rodina megmutassa, nem szab személyi feltételeket, és hajlandó feladni valamit a koalíciós válság lezárása érdekében.

Boris Kollár házelnök és a Sme rodina elnöke szerint

a „cirkusz folytatódik”, és így nem lehet működni.

Nem gondolja, hogy a kormányon belül bármi megváltozna, ha akár Igor Matovič kormányfő, akár Richard Sulík gazdasági miniszter távozna a hivatalából. Kollár szerint a konfliktus tovább folytatódna a parlamentben és a koalíciós tanács ülésein. A parlament elnöke elismételte, hogy a mozgalom nem támasztott semmilyen személyi követelést a partnereivel szemben, csupán öt szociális intézkedés jóváhagyását kérte.

A politológus szerint, ha a kormány úgy akar kilábalni a válságból, hogy közben megóvja a koalíciót, akkor személycserékre van szükség. Aneta Világi szerint a lehetséges forgatókönyvek egyike, hogy Igor Matovič nem hagyja magát koalíciós partnerei által sarokba szorítani, de a kormányzati egység érdekében le is mondhat a miniszterelnök. „Az OĽaNO párt elnökeként a frakcióban folytathatná a kormányra bízva a döntéshozatalt, ám nem zárható ki, hogy ismét valamiféle innovatív megoldással rukkol elő” – fogalmazott a politológus.

A Matovič-kormányban a válságot a Szputnyik V vakcina megvásárlása robbantotta ki. A koalíción belül már régóta fokozódott a feszültség, főleg Igor Matovič kormányfő és Richard Sulík miniszterelnök-helyettes és SaS-elnök vitái miatt. Abban mindegyik párt egyetértett, hogy nem akarnak előrehozott választásokat. Zuzana Čaputová államfő közben találkozóra hívta Igor Matovič miniszterelnököt. Az elnöki iroda jelezte, informális munkaértekezletről van szó, a média részvétele nélkül.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×