INFORÁDIÓ
2023. március 24. péntek
Gábor, Karina

szlovákia

koalíció

koronavírus

igor matovic

peter pellegrini

Az új koronavírus ellen kifejlesztett orosz oltóanyag, a Szputnyik V Szlovákiába küldött első szállítmányát fogadja Igor Matovic szlovák miniszterelnök (j) és Marek Krajci egészségügyi miniszter a kassai repülőtéren 2021. március 1-jén. Szlovákia kétmillió adagot vásárol az orosz vakcinából, ennek első fele a következő két hónapban, a második fele májusban és júniusban jut el az országba.

Minden szlovák koalíciós párt kapott is és veszített is valamit

Újabb cikkünk a témában:

Távozik hivatalából Marek Krajčí szlovák egészségügyi miniszter – ez volt az ára annak, hogy egyben maradjon a szlovák kormánykoalíció, amely Igor Matovič miniszterelnök szerint rendkívül közel állt a bukáshoz. Peter Pellegrini exkormányfő szerint ugyanakkor az, hogy az egészségügyi tárca vezetője bejelentette a lemondását, csak a koalíció színjátékának folytatása.

A szlovák kormányválság a Szputnyik V vakcina múlt heti megvásárlása után robbant ki, ám bő egy hét elteltével megszületett a megállapodás: együtt folytatja tovább az OĽaNO, az SaS, a Sme rodina és a Za ľudí alkotta négyes kormánykoalíció. Az SaS elnökének, Richard Sulíknak meggyőződése, hogy észszerű egyezség született, melynek van értelme, és amely hozzásegít a koalíción belüli viszonyok normalizálásához.

„A megállapodás tartalmazza a jó kormányzásról szóló memorandumot, amelynek betartása elengedhetetlen ahhoz, hogy az SaS folytassa a koalícióban. Richard Sulík bízik benne, hogy Igor Matovičcsal megtalálták a közös utat ahhoz, hogy kijöjjenek egymással, kommunikáljanak és betartsák a megállapodásokat” – fogalmaz az SaS közleménye, azzal kiegészítve, hogy Richard Sulík nem fog reagálni a múltban őt ért támadásokra a kormányfő részéről, az embereknek ugyanis nyugalomra és segítségre van szükségük.

Boris Kollár házelnök is megerősítette, hogy véget ért a kormányválság, a négy koalíciós párt folytatja a közös kormányzást. A Sme rodina elnöke az Expres Rádiónak elmondta, minden koalíciós partner kapott is és veszített is valamit.

A házelnök a rádióinterjúban még nem bocsátkozott részletekbe a személyi kérdéseket illetően, de Igor Matovič kormányfő és pártja, az OĽaNO vezető politikusai nem sokkal később kamerák elé álltak, és bejelentették, hogy Marek Krajčí egészségügyi miniszter távozik a tárca éléről.

A leköszönő tárcavezető közölte,

a két kisebb koalíciós partner ahhoz a feltételhez kötötte kormányban maradását, hogy ő lemond.

Hozzátette, nem akar ez elé akadályokat gördíteni, nem ragaszkodik a székéhez.

Igor Matovič miniszterelnök méltatta és megköszönte Marek Krajčí munkáját. Hozzátette: a koalíció rendkívül közel állt a széteséshez. A kormányfő abszurdnak nevezte Krajčí lemondását. Szerinte a miniszter sokszor magára maradt abban a harcban, amit az emberek életéért és egészségéért vívott. Azt egyelőre nem árulta el, hogy ki veszi át a helyét a tárca élén, de felhívta a figyelmet arra, hogy Krajčí távozása nem egyik napról a másikra fog megtörténni.

„Fokozatos lesz a lemondás. Szeretném, ha az új miniszter ebben a Szlovákia számára egészségügyi szempontból nehéz időszakban néhány hétig még közösen együtt dolgozna a távozó miniszterrel, hogy a hivatal átadásának folyamata semmiképp ne akadályozza az egészségért és az életek megőrzéséért folytatott küzdelmet” – mondta a miniszterelnök.

Peter Pellegrini exkormányfő szerint az egész lemondás csak egy politikai színjáték.

A Hlas nevű párt vezetője a bejelentésre úgy reagált, szó sincs őszinte önreflexióról a miniszter részéről, aki totális kudarcot vallott, ő csak egy politikai áldozat, hogy együtt maradjon a kormánykoalíció, amely már régen elvesztette az emberek bizalmát.

Nyitókép: MTI/AP/TASR/Frantisek Ivan
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018