eur:
389.19
usd:
362.62
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Ez történik a Földdel, ha nem figyelnek a felmelegedésre

Ha decemberben nem csökken jelentősen a hőmérséklet, akkor 2010 lesz a valaha mért legmelegebb év - állítja a NASA adataira hivatkozva a potsdami klímakutató központ vezetője. Novemberben a Kárpát-medencében és Moszkvában is jelentős melegrekordok dőltek meg. Az éghajlatkutató szerint a következő években mindenképpen tartani kell attól, hogy az emberi tevékenységek hatására a Föld átlaghőmérséklete emelkedik.

Földi átlagban az emelkedés néhány tizeddel, körülbelül 0,6 Celsius fokkal haladja meg az eddigi értéket. Lassú, évek alatt bekövetkező tendenciáról beszélhetünk, amelyhez hozzáadódik egy-egy adott esztendőnek a hideg-meleg ingadozása - közölte a potsdami klímakutató központ vezetője.

A múlt század eleje óta tapasztalt melegedés nagy része az utóbbi ötven esztendőre esik. Ezen belül az utolsó rekord-közeli értékünk 2005-ben volt. A szakértők már várták, hogy a folyamat újult erőre kapjon - fűzte hozzá Mika János.

A klímakutató szerint ez azért is szomorú tény, mert közben az óceán felszíne általában az átlagnál hidegebb volt, ami visszavett a kedvezőtlen értékekből. Magyarországon egyébként a 2010-es, átlagosnak mondható, de rendkívül csapadékos év sem volt különösebben meleg - jegyezte meg.

Mika János úgy vélekedett: a következő években mindenképpen tartani kell attól, hogy a Föld átlaghőmérséklete emelkedni fog, valószínűleg az emberi tevékenységek hatására. A melegedés mértéke az ingadozás miatt körülbelül tíz esztendő alatt éri el a 10 Celsius fokot.

A szakértő elmondta: ahhoz, hogy a szén-dioxid koncentráció átlagértéken maradjon, a mostani mennyiségnek csak a negyven százalékát szabad kibocsátani. Azonban nem lehet egyik évről a másikra hatvan százalékkal csökkenteni az értéket, csak fokozatosan - tette hozzá.

A végső cél az, hogy ne legyen három Celsius fokot meghaladó globális klímaváltozás. Efölött ugyanis kedvezőtlen változásokat szenvedhet el a tengervíz szintje - szögezte le Mika János, aki a Cancúnban vállalt, két Celsius fokos emelkedési értéket okos döntésnek tartja.

Ahhoz, hogy ne jussunk el a három Celsius fokos emelkedésig, 2020-tól az egész világon csökkenteni kell a széndioxid-kibocsátást. Ezt úgy lehet megvalósítani, hogy a kibocsátott mennyiség nagy részéért felelős, legfejlettebb államok vállalják a legtöbb korlátozást - fejtette ki.

Habár a szegényebb, alacsonyabb színvonalon élő, de nagy népszaporulatú országok még nem kezdik mérsékelni a károsanyag-kibocsátást, azonban már most felügyelik a szintet, és korlátozzák a növekedés ütemét - jegyezte meg az éghajlatkutató.

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×