eur:
390.95
usd:
366.87
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Egyszerű vérvizsgálattal kimutatható a genetikai rendellenesség

Amerikai kutatók azt állítják, kifejlesztettek egy olyan biztonságos vérvizsgálatot, amely már a terhesség korai szakaszában is kimutatja, hogy a magzatnak van-e genetikai rendellenessége, például Down-kórja.

Forradalmian új vizsgálati módszerről számoltak be a Stanford Egyetem kutatói, akik nem kevesebbet állítanak, mint azt, hogy már a terhesség korai szakaszában is kimutatható a magzat genetikai rendellensége.

Például a Down-kóros magzat 21-es kromoszómájából a normális kettő helyett három van. Ez testi és szellemi visszamaradottságot okoz a gyereknél, ugyanakkor kimutatható az anya véréből is, mert a magzat DNS-e képes áthatolni a méhlepényen.

Az amerikai tudósok által kifejlesztett új vérvizsgálat éppen ezeket a DNS töredékeket tudja azonosítani, és képes arra, hogy a 21-es kromoszóma számának növekedését is észlelje, vagyis kimutassa a Down-kórt.

A Stanford Egyetem szakemberei egyelőre még csak 18 várandós nőn végezték el a vérvizsgálatot, amely nem veszélyes sem a magzatra, sem pedig az anyára nézve. Ráadásul a terhesség korai szakaszában elvégezhető, így ha esetleg kiderül a magzat betegsége, a szülőknek több idejük lesz dönteniük és felkészülniük.

A jelenlegi teszteknél az orvosok tűt szúrnak a hason keresztül az anyaméhbe, hogy mintát vegyenek a magzatvízből. Ez a módszer azonban nem veszélytelen, mert hozzávetőleg százból egy állapotos nőnél vetélést okoz.

Bár a 18 nőn elvégzett vérvizsgálat 9 esetben kimutatta, hogy a magzat Down-kóros, a kutatók még óvatosak, és azt mondják, további vizsgálatokra van szükség. Ugyanakkor azt is hozzáteszik, hogy néhány éven belül már ez a módszer lesz elterjedt a rendelőkben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kínai autógyártó érkezéséről suttognak,  újabb gyár épülhet Magyarországon

Kínai autógyártó érkezéséről suttognak, újabb gyár épülhet Magyarországon

Egyre több arra utaló jel mutatkozik, hogy egy újabb autógyártó vállalat érkezhet Magyarországra, egészen pontosan a kínai Great Wall Motorl, vagy GWM. Már egy évvel ezelőtt is arról jelentek meg értesülések, hogy a vállalat az európai terjeszkedéshez gyártóközpontot hozna létre, és a hetekben Szijjártó Péter kínai látogatása és a kínai elnök Magyarországra érkezése kapcsán is felerősödtek a találgatások. Bár a hivatalos kommunikációban semmi konkrétum nem jelent meg eddig a GWM magyarországi terjeszkedéséről, az egyre hangosabb pletykák miatt megnéztük, mégis milyen cégről van szó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×