eur:
391.1
usd:
366.24
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: mma.hu

Turi Attila: a személyem nem lehet befolyással arra, hogy mi a fontos az MMA-ban

Turi Attila Kossuth- és Ybl-díjas építész lett a Magyar Művészeti Akadémia új elnöke. A cél az alapító makoveczi hagyományok folytatása akkor is, ha az MMA nagy változásokon ment át az elmúlt évtizedek alatt.

Turi Attila kinevezését megelőzően alelnöki feladatokat látott el a Magyar Művészeti Akadémiánál másfél éven át. Ezek közé tartozott a Műcsarnok teljes rekonstrukciója, a Magyar Építészeti Központ és Múzeum épületegyüttesének létrehozása, valamint a háromezrelékes törvény szárba szökkentése, vagyis elérni azt, hogy az állami beruházásokban, magasépítésben, közforgalmi terekben legyenek képző- és iparművészeti alkotások. Elnökként ezeknek a többszöröse, egy jóval bonyolultabb, több szervezést kívánó munka vár rá, értelemszerűen több munkatárssal – fogalmazott az InfoRádióban Turi Attila.

Az új elnök az MMA-alapító Makovecz Imrének volt a tanítványa, majd később a munkatársa is. A Kossuth- és Ybl-díjas építész úgy fogalmazott, irányítása alatt az intézmény nem tehet mást, mint folytatja a makoveczi gyökereket, de hogy ezt mennyire tudja épp aktuálisan megtenni, az egy nagyon jó kérdés.„Az építészetből tudom, hogy amit Makovecz Imre örökségül hagyott ránk, annak a kifejtéséhez több évtized kell” – tette hozzá.

Turi Attila úgy gondolja, hogy az elnök személyének nem szabad, hogy befolyása legyen az MMA-n belüli súlypontokra, hogy mi a fontosabb és mi nem. Szerinte az ember már elnökségi tagként is megszűnik szakmagyakorló lenni, és legfeljebb a képességeit használja. Megjegyezte: építészként az ember „önmagában mit sem ér”, több száz embert kell összefognia, lelkesítenie a megrendelőtől a mesterembereken át a mérnökökig.

„Mi akkor tudunk eredményt elérni, ha ezekkel az emberekkel együtt tudunk dolgozni, kompromisszumokkal, megegyezésekkel és lelkesítéssel”

– ismételte meg.

A frissen megválasztott elnök úgy véli, a stabil alapok már megvannak az MMA-nál, így jöhet a továbbépítkezés. Más akadémikusok felvetésével egyezően szeretné, hogy köztestületként erősebben visszatérnének a makoveczi alapokhoz. „Nyilván egy köztestületnek más feladata van, de a belső hajótőerőt segíteni kell, hogy jelen legyen” – utalt az egykor Kecske, most Makovecz utcai klubra. Szeretnének az Andrássy úton egy új szalont létrehozni, ahol a különböző művészeti ágak beszélgethetnek egymással – magyarázta.

Szintén fontosnak tartaná a háromezrelékes törvény elfogadását, amivel a magyar állam kötelezettséget vállalna, hogy a közforgalmú épületekben jelen legyen valamilyenfajta művészeti kép, alkotás. Szerinte ez egy kicsit eltűnt az építészetből, pedigó hasznos dolog, hiszen segíti közvetíteni az embereknek azt az építészeti élményt, térélményt, amit maga az épület jelentene. „Kell az a fajta lebontás, részletezettség az embereknek, ami kézzelfoghatóvá teszi a teret” – fogalmazott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Európában a Volkswagen kedvezőtlen számait követően az autógyártók vezették az esést, ezt követően pedig az amerikai tőzsdék is egyre nagyobb mínuszban vannak a vártnál kedvezőbb béradatok publikálását követően. A befektetők eközben már a piaczárást követő gyorsjelentésekre is figyelnek a holnapi kamatdöntés előtt: az Amazon, az MAD, és a Supermicro egyaránt a keddi zárást követően teszi közzé legfrissebb számait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 29. 19:47
×
×
×
×