eur:
395.22
usd:
366.64
bux:
65148.11
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke beszédet mond a Kulturális diplomáciai értekezlet nyitórendezvényén a Pesti Vigadóban 2022. július 6-án.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Filharmonikusok: Az új főigazgató, Vashegyi György titkos szavazást kért a személyéről mielőtt elvállalta

Több mint száz fellépést tervez a 2022–2023-es évadra a Nemzeti Filharmonikusok. Az új főzeneigazgató szerint a harmadik koncertévad már pontosan az elképzeléseinek megfelelő lesz.

Nincs benne a köztudatban, de a Nemzeti Filharmonikusok kiváló szimfonikus zenekar, amely 2023 áprilisában fogja százéves jubileumát ünnepelni. Ezenkívül a Nemzeti Filharmonikusok jelentik a Nemzeti Énekkart, valamint a Kottatárat – nyilatkozott megkeresésünkre Vashegyi György Liszt Ferenc-díjas karmester, a Nemzeti Filharmonikusok új főzeneigazgatója.

Egy nagy létszámú, együtt dolgozó szimfonikus zenekar, kórus vezetése "rendkívül komplex feladat, egész Európában tulajdonképpen elég ritkaság, hogy nem állami operaházak részeként ekkora előadó apparátus működik". Az óriási hagyományú együtteshez Ferencsik János, Kobajasi Kenicsiró és Kocsis Zoltán neve is köthető.

Kocsis Zoltán volt az utolsó főzeneigazgatója az együttesnek. A főzeneigazgató a kórus és a zenekar a művészeti vezetője. "Erre kaptam én ezt a nagyon megtisztelő felkérést, négy esztendőre vállaltam el ezt a feladatot. De azután, hogy titkos szavazást kértem a személyemről a zenekarban és a kórusban is" – nyilatkozta Vashegyi György

A titkos szavazáson a zenekarnál 98 százalékos, az énekkarnál pedig 96-os többséget kapott.

"Óriási megtiszteltetés és nagy bizalom a kollégák részéről. Az a feladatom, hogy a következő négy évben művészi irányt szabjak ennek a két együttesnek, amelyek nagyon sokszor együtt dolgoznak. Ez valamennyire közel áll az eddigi szakmai előéletemhez, hiszen harmincegy-két évvel ezelőtt alapítottam egy kórusos zenekart" – mondta.

Mint mondta: itt most az a feladat, hogy

"Magyarország legjelentősebb, tisztán állami fenntartású komolyzenei együttesét irányítsam."

Művészi irányt kell szabni, műsorpolitika, vendégművészek és munkarend vonatkozásában, hogy a jól összeállított műsorokhoz legyen elegendő próba és koncert.

Vashegyi György szerint jó lenne, ha a következő négy évben a fővároson kívül is lehetnének koncertjeik, illetve a legfontosabb külföldi koncerttermekben jó lemezfelvételek készülhetnének. Reményét fejezte ki hogy a 2024–2025-ös koncertévad már pontosan olyan lesz, amilyennek képzelte.

A Nemzeti Filharmonikusoknak kialakult működési rendjük van. Mivel a főzeneigazgatói felkérést áprilisban kapta, ezért úgy érezte, nem lenne ildomos hozzányúlni a 2022. szeptemberében kezdődő koncert évadhoz, hiszen azt már megtervezték. Azt mondta:

nem szereti, ha egy új vezető mindent átalakít anélkül, hogy tudná, hova jött.

Azt is elmondta: csak annyit változtatott a következő évadon, hogy elvállalt néhány olyan koncertet, amelyeknek korábban nem volt karmestere. De közölte a művésztársaival, hogy nem fog tudni annyi produkciót vállalni, mint egy "vérbeli főzeneigazgató", aki egy évadban 10-11 produkciót is vezényelhet. Megjegyezte: még egy bő esztendeig a Magyar Művészeti Akadémia elnöke is lesz, a második ciklusa 2023 novemberében jár le.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×