eur:
393.53
usd:
362.53
bux:
73164.07
2024. július 24. szerda Kincső, Kinga
Izzó lávát és hamut lövell ki az Etna tűzhányó Szicíliában 2024. július 15-én. A kráterből feltörő füstoszlop magassága körülbelül 6000 méter volt.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Orietta Scardino

Harangi Szabolcs: hosszasan folytatódnak a lüktető vulkánkitörések az Etnán – videó

Az Etna kitörése miatt leállították a szicíliai Catania repülőforgalmát. Az Etna a világ egyik legaktívabb vulkánja, a működése az elmúlt napokban mind intenzívebb lett, már forró hamut és lávát is hányt magából. A jelenségről Harangi Szabolcsot, a HUN-REN–ELTE Vulkanológiai Kutatócsoportjának vezetőjét kérdeztük.

Az Etna „ébredését” egy viszonylag hosszúnak tekinthető, féléves szunnyadási időszak előzte meg. Ráadásul az elmúlt években kevésbé aktív Voragine nevű krátere tört ki, immáron negyedik alkalommal, és amelyről – a múltbéli tapasztalatok alapján – tudvalevő, hogy intenzív, hevesebb robbanásokkal jár – mondta az InfoRádióban Harangi Szabolcs, hozzátéve: nem százszázalékos, de megvan rá az esély, hogy hosszasan folytatódnak majd a lüktető vulkánkitörések az Etnán.

A most tapasztalható látványos, akár egy kilométeres magasságba kilövellő lávaszökőkutak a nagy mélységből felszínre törő gázgazdag magmának köszönhető, amit komoly hamueső is kísér. Miután pedig a térség uralkodó széljárása rendszerint déli irányba repíti ezt a pernyét, rendszerint megtörténik a szocilai Catania repülőtér lezárása – jegyezte meg a vulkanológus. Hozzátette: a vulkánkitörést kísérő földrengések miatt kialakult némi ijedelem más olaszországi vulkánok környezetében, de szerencsére máshol nem indultak el kitörések.

Az Etna kitörését némi lávafolyam is kísérte, de ez a szakember elmondása szerint érdekes módon a nyugati irányba történt, de nem nagy távolságba.

Azzal kapcsolatban, hogy a tűzhányó környékén élőket fenyegeti-e valamilyen veszély jelenleg, Harangi Szabolcs azt mondta, hogy a csúcsi robbanásos vulkánkitörések nem, legfeljebb annyi, hogy mindent elfeketít a vulkáni hamu. Súlyosabb lenne a helyzet, ha az Etna oldala hasadt volna fel, mert akkor a lávakitörés közelebb lenne a településekhez, amire volt is precedens az elmúlt évtizedekben – mondta a HUN-REN–ELTE Vulkanológiai Kutatócsoportjának vezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.24. szerda, 18:00
Perlusz László
a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára
Az ukránok bekerítésére készülnek az oroszok, egyre több ősrégi harckocsit küld Ukrajnába Moszkva – Háborús híreink szerdán

Az ukránok bekerítésére készülnek az oroszok, egyre több ősrégi harckocsit küld Ukrajnába Moszkva – Háborús híreink szerdán

Az Ukrajinszka Pravda beszámolt arról, hogy az orosz alakulatok arra készülnek Prohresz településnél, hogy bekerítsék a térségben harcoló ukrán alakulatokat. Több olyan felvétel is kering a neten, amely bizonyítja, hogy az oroszok jelentős mennyiségű T-54/55-ös harckocsit telepítenek Ukrajnába. A régi páncélosok bevetése súlyos problémákra utal, de van hasznuk is a háborúban – jelentette az Army Recognition. Híreink az orosz-ukrán háborúról szerdán.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×