INFORÁDIÓ
2022. május 27. péntek
Hella

harangi szabolcs

2021.12.30. 21:34

2021: a hosszú lávaöntések éve – drámai képek

Harangi Szabolcs geológus-vulkanológus szerint, ahogyan 2020, úgy 2021 is a felébredés évének tekinthető, miután Izlandon, a Reykjanes-félszigeten közel 800 év szünet után indult lávaöntő vulkáni működés, La Palma szigetén 50 év nyugalom után történt vulkánkitörés, a karibi St. Vincent szigeten pedig 42 év szunnyadás után volt jelentős robbanásos kitörés.
2021.12.21. 16:06

A legek vége – az izlandi vulkánkitörés tanulságairól

Összefoglalóval jelentkezett Harangi Szabolcs geológus-vulkanológus, az MTA levelező tagja, intézetigazgató egyetemi tanár, kutatócsoport-vezető az izlandi vulkánkitörés hivatalos végérről és tanulságairól.
2021.12.13. 17:33

Vulkanológus: ne gondoljuk, hogy a technológia megment minket

Nem az a kérdés, hogy lesz-e a jövőben globális hatást kiváltó vulkánkitörés, hanem az, hogy mikor – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Harangi Szabolcs vulkanológus, egyetemi tanár, az ELTE TTK Földrajz- és Földtudományi Intézetének igazgatója. A műsorban az is elhangzott, hogy jelenleg a Föld lakosságának 10 százaléka, vagyis 700 millió ember él vulkáni veszélyben.
2021.09.29. 18:02

Harangi Szabolcs: ne haragudj a vulkánra!

A Föld lakosságának mintegy 10 százalékát fenyegeti vulkáni veszély – közölte az Infostarttal az MTA levelező tagja, egyetemi tanár, aki szerint az lenne a fontos, hogy értsük meg jobban a tűzhányók működését, mert együtt kell élni velük.
2021.06.05. 18:02

Nem lehet kizárni, hogy kitör az erdélyi vulkán

Az MTA-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoport már régóta kutatja a székelyföldi Csomád vulkánt. Bár a tűzhányó utolsó kitörése mintegy 30 ezer évvel ezelőtt volt, nem tekinthető kihunytnak. A legújabb, a szakma egyik legtekintélyesebb folyóiratában a minap publikált felfedezéseik szerint a Csomád kőzeteiben lévő cirkonkristályok azt mutatják, hogy a hegy alatt lévő magmatározóban még mindig lehet folyékony magma. Ennek alapján nem lehet kizárni a jövőbeli kitöréseket.
2021.04.11. 15:10

A 21. század egyik legsúlyosabb vulkánkitörése zajlik, evakuálják a lakosokat - videó

Az április 9-én kezdődött robbanásos vulkánkitörés a karibi Saint Vincent sziget északi részén jelenleg is zajlik. A La Soufriére vulkánból néhány óránként ismételten hatalmas robbanással tör fel a szétszakított magma és több mint 10 kilométer magasba tornyosul a vulkáni hamufelhő - tudósítottott Harangi Szabolcs, az MTA levelező tagja, intézetigazgató egyetemi tanár, kutatócsoport-vezető, akinek írását alább olvashatják.
2021.04.09. 15:25

Jelentős mértékű olvadás történt a földköpenyben Izlandnál

Új fejezet kezdődött az izlandi vulkáni működésben: vasárnap után szerda éjjel egy újabb hasadék nyílt földfelszínen és ezzel most már négy repedés mentén tör fel a magma. Ennek jelentőségét Harangi Szabolcs, vulkanológus, az MTA levelező tagja mutatta be.
2021.03.29. 08:43

Merre tovább, izlandi vulkánkitörés?

Harangi Szabolcs, az MTA levelező tagja, intézetigazgató egyetemi tanár, kutatócsoport-vezető foglalta össze, hogy miről vallanak a lávakőzetek.
2020.12.23. 17:41

Komolyabbra fordulhat a helyzet az Etna újbóli kitörése miatt

Szicíliában kitört az Etna, kedd este pedig 4,4 erősségű földrengés rázta meg a szigetet, amelyet még Máltán is lehetett érezni. A két jelenség azonban nincsen kapcsolatban egymással – mondta az InfoRádiónak az ELTE Földrajz- és Földtudományi Intézetének igazgatója.
2020.11.03. 17:18

Égei-tengeri földrengés: a történetnek még közel sincs vége

Október 30-án, kora délután egy 7-es magnitúdójú földrengés rázta meg az Égei-tenger keleti részét. A földmozgás kipattanási helye, azaz a fészekmélység viszonylag sekélyen, mindössze 10 kilométer mélyen volt. Ennek következtében nagy területen érezni lehetett a földrengést, még a 350 kilométer távolságban lévő Athénban is. A természeti esemény következtében a halálos áldozatok száma meghaladta a 80-at, több mint ezren sérültek meg, 17 ház dőlt össze. Általában ennyi a hír, néhány nap után még az ilyen földrengések is lekerülnek a híroldalakról, pedig ezzel nincs vége a történetnek.
2020.06.29. 21:30

Történelemformáló vulkánkitörések

Gyorsíthatta a római köztársaság és a Ptolemaioszok egyiptomi uralmának bukását az alaszkai Okmok vulkán kitörése i. e. 43-ban egy új nemzetközi kutatás szerint. Ennek kapcsán Harangi Szabolcs vulkanológus, egyetemi tanár összeszedte, mely történelmi eseményeknél játszhatott szerepet egy vulkán kitörése.
2020.01.15. 16:46

Már 25 millió embert veszélyeztet a villámokat szóró Taal vulkán

Január 12-én, vasárnap, a hamufelhőben cikázó villámok kíséretében kitört a Fülöp-szigetek egyik legveszélyesebb tűzhányója, a Taal vulkán. Eddig 10 ezer embert kellett kitelepíteni a tűzhányó közvetlen közeléből, de ha fokozódik a vulkáni tevékenység, akár 25 millió ember is veszélybe kerülhet.
2019.12.10. 11:50

Nem volt menekvés – ezért tört ki az új-zélandi vulkán

Hiába a vulkanológiai kutatás és előrejelzés, pontosan megjósolhatatlan, hogy mikor lép működésbe egy még aktív vulkán – figyelmeztet Harangi Szabolcs geológus-vulkanológus az új-zélandi halálos tragédia után. Szerinte megfelelő felkészülés lenne szükséges a kíváncsi turistáktól és a hatóságoktól is.
×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018