eur:
387.57
usd:
357.01
bux:
68222.75
2024. május 17. péntek Paszkál
Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter beszédét hallgatják a Gázai övezet határában állomásozó izraeli katonák 2023. október 19-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, ahol legalább 1400 ember életét vesztette. A Hamász elleni izraeli válaszcsapások több mint 3400 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/EPA/Abir Szultan

Elemző: öngyilkosság lenne bárkinek is beszállni az izraeli konfliktusba

Nem tart az izraeli-palesztin konfliktus eszkalálódásától László Dávid, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzője. Az InfoRádió GeoTrendek című műsorában azt mondta: komolyabb katonai erőt a Hezbollah tud felmutatni, de ha támadást indítanak Izrael ellen, az öngyilkossággal érne fel.

Kevés esélyt lát László Dávid arra, hogy "bárki" komoly szinten belépjen az izraeli háborúba. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzője, külpolitikai újságíró az InfoRádió GeoTrendek című műsorában rámutatott, katonai értelemben nem volt súlyos csapás Izraelre maga a konfliktust kiváltó október 7-ei támadás sem.

"Nagyon sok civilt lemészároltak, rámutattak a hírszerzés hiányosságaira, a biztonsági szerkezet eddigi hibáira, de ettől még Izraelé a világ egyik legerősebb hadserege, ezen kívül atomhatalom, ezért nem látom azt, hogy megteremtődött volna annak a lehetősége, hogy katonailag le lehessen győzni" - fejtegette László Dávid, aki szerint az is kérdés, hogy egyáltalán ki vállalkozna ennek megkísérlésére.

Sokan azt valószínűsítik, hogy a Hezbollah libanoni terrorszervezet révén akár Libanon, akár a szervezet mögött álló Irán azért mégis beléphetne a konfliktusba. Erre a felvetésre az elemző azt mondta, Irán valóban elég "hangos Izrael-bíráló szereplő", és a fenyegetőzés sem áll távol tőle, viszont nem határos Izraellel, "elég távol van tőle".

"Az egyetlen lehetséges mód egy kihelyezett, úgynevezett proxyháború a libanoni Hezbollahhal, a jemeni húszikkal, vagy esetleg Szíriából lehet még Izraelt támadni, de ezek a képességek meglehetősen korlátozottak. Komoly erőt egyedül a Hezbollah képvisel, próbálkozik is, viszont egy nagyszabású offenzíva sorsával tisztában van: egyenlő lenne az öngyilkossággal" - szögezte le László Dávid.

Hogy mennyire változtatja meg egy ilyen konfliktus a világpolitikai viszonyokat - a török elnök például szabadságharcosoknak nevezte a Hamász terroristáit, miközben az Egyesült Államoknak is figyelnie kell a térségre -, arról azt mondta, Ukrajna most háttérbe szorul, Izrael "elviszi a show-t, elvonja a médiafigyelmet".

"Az biztos, hogy a háború meg fogja akasztani azt a folyamatot, amely rendezi Izrael kapcsolatait az arab vagy akár muszlim államokkal. Törökországgal is volt egy közeledés, ennek most biztosan vége. Vagy arról is szóltak a hírek, hogy Szaúd-Arábiával is egyre közelebb a megegyezés, de most ennek is egy időre vége szakadt. Ugyanakkor stratégiai, hosszú távú következményeket én nem látok" - elemzett László Dávid.

Emlékeztetett a 2014-es helyzetre, amikor szintén meghalt több tucat izraeli és több ezer palesztin, és sokan azt hitték, most majd egy átrendeződnek a viszonyok a régióban. Ez nem így történt, néhány évre rá megkötötték az első Ábrahám-egyezményeket, később pedig újabb és újabb államok csatlakoztak a folyamathoz. A szakértő szerint az látszik, hogy még az arab államok körében is viszonylag rövid életű volt a felháborodás, és stratégiai szinten nem írja felül az érdekeket egy ilyen háború.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Ezek a részvények lehetnek az újjáéledt mémrészvény-őrület nagy nyertesei!

Ezek a részvények lehetnek az újjáéledt mémrészvény-őrület nagy nyertesei!

Ki ne emlékezne a 2021-es mémrészvény őrületre, amikor a Gamestop és az AMC vezetésével számos részvény produkált elképesztő emelkedést néhány nap alatt. Három évvel később ismét újjáéledt az őrület, miután a rali atyjaként emlegetett Keith Gill hosszas kihagyás után ismét aktív volt a közösségi médiában, ez pedig elindította a spekulációt a kisbefektetők részéréről. Az árfolyammozgások csak ezen a héten máris több milliárd dolláros veszteségeket okoztak a shortosoknak, az őrület azonban tartogat néhány kedvező lehetőséget azok számára is, akik nem kívánnak közvetlenül kitettséget szerezni ezekben a részvényekben, ezek közül a lehetőségek közül mutatunk most néhányat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×