eur:
389.49
usd:
363.92
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Lezúdult lavina az ausztriai Tirol tartományban lévő Ischgl település közelében 2019. január 15-én. Az ismétlődő nagy hóesés súlyos gondokat okoz a közlekedésben Ausztria nagy részében. Ausztria Voralberg és Tirol tartományában a legmagasabb szintű lavinaveszély van érvényben.
Nyitókép: MTI/EPA/Daniel Kopatsch

A mélybe zuhant a tiroli Alpok egyik csúcsa

A fagyott permafroszt olvadása okozhatta geológusok szerint a földcsuszamlást és a hegyomlást Tirolban.

A hegyomlás a Silvretta-Alpokban lévő Fluchthorn-hegység déli csúcsánál következett be Galtür település közelében. Szakértők véleménye szerint szerint legalább százezer köbméter kőzet hullott le, a csúcs teljesen eltűnt. A hatóságok úgy vélekednek, hogy a természeti katasztrófa sem halálos áldozatokat, sem sérülteket nem követelt.

Az osztrák és német honlapok által idézett tiroli geológus, Thomas Figl egy felderítő repülés nyomán úgy értékelte, hogy az olvadó fagyos talaj okozta a természeti jelenséget. "A jég olvad a globális felmelegedés miatt, és ez okozza a hegyek összeomlását. A jég a hegyek ragasztója, és ez a ragasztóanyag szép lassan elvész" – fogalmazott a geológus.

A hatóságok elővigyázatossági intézkedésként lezártak jó néhány turistaútvonalat a Fluchthorn-hegység környékén. A közelben lévő Galtür települést a katasztrófa során nem fenyegette veszély. A kis település kilenc kilométerre fekszik a hegységtől, a sziklaomlás azonban szerencsére más utat választott.

Galtür egyébként 1999-ben egy némileg hasonló természeti katasztrófa helyszíne volt, akkor azonban egy lezúduló hatalmas lavina 38 halálos áldozatot követelt.

Szakértők szerint a jövőben a globális felmelegedés miatt hasonló természeti katasztrófákkal kell számolni.

A Der Standard című lap idézte az osztrák tudományos akadémia kutatóját, aki szerint a Silvretta-Alpok hegyvonulata mentén fekvő települések az esetleges sziklaomlások miatt potenciális veszélynek vannak kitéve.

A permafroszt talaj olvadása csak az ilyen jellegű katasztrófák kiváltója, a döntő tényező az, ha az olvadás sziklaomlással jár együtt – fogalmazott a kutató.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×