eur:
396.36
usd:
370.72
bux:
70378.92
2024. június 23. vasárnap Zoltán
Rishi Sunak brit miniszterelnök (j) fogadja Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét a windsori kastélyban 2023. február 27-én.
Nyitókép: MTI/AP/Pool/Getty Images/Dan Kitwood

Az EB éléről a NATO elnöki székébe ülne át Ursula von der Leyen

Még az idén, pedig csak jövőre jár le a megbíztása.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is bejelentkezett a NATO vezetői posztjára, de ennek nem mindenki örül a szövetségen belül – írja az Index a The Sun brit bulvárlap cikke nyomán.

A belgiumi születésű német politikus elnöki megbízatása csak jövőre jár le, de egy diplomáciai forrás szerint több NATO-tagállam javasolta neki, hogy idén októberben vegye át a szövetség vezetését. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár jelezte, nem kívánja meghosszabbítani szeptember 30-ig szóló mandátumát.

A brit lap szerint a volt német védelmi miniszter nehéz harc elé néz többek között azért, mert Nagy-Britannia valószínűleg megvétózná Ursula von der Leyen kinevezését, arra hivatkozva, hogy nem tudott jelentős eredményeket elérni a német fegyveres erők vezetőjeként.

A leendő új vezető kiválasztásával kapcsolatban azt írják, a 30 tagú nyugati szövetség zártkörűen, konszenzussal választ. Az amerikaiak általában nem állítanak jelöltet, de a Fehér Háznak hagyományosan nagy beleszólása van abba, hogy ki kapja meg a posztot. A briteknek azért is fontos a mostani választás, mert

  • BenWallace védelmi miniszter 20 év óta az első brit lehet, akit kineveznek a NATO főtitkárának. Sajtóhírek szerint RishiSunak miniszterelnök hivatalosan is támogatja a pályázatát.
  • Kaja Kallas észt miniszterelnök is esélyes a posztra, de ő állítólag már jelezte, hogy kiszáll a versenyből, mivel a saját határainál Oroszország fenyegető veszélyével néz szembe.
  • A kanadai pénzügyminiszter, Chrystia Freeland – aki félig ukrán származású – szintén szóba került mint lehetséges utód, de egy NATO-forrás szerint nem valószínű, hogy ő kapja meg a pozíciót, mivel Kanada nem teljesítette a szövetségre vonatkozó célt, miszerint a GDP két százalékát az ország védelmére kell költeni.

(Nyitóképünkön Rishi Sunak brit miniszterelnök fogadja Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét a windsori kastélyban 2023. február 27-én.)

Címlapról ajánljuk
Főbb ingatlanpiaci tendenciák 2023-ban – nézzen rá az értéktérképre

Főbb ingatlanpiaci tendenciák 2023-ban – nézzen rá az értéktérképre

2023-ban országosan közel 30 százalékos forgalomcsökkenés és 8 százalék körüli nominális drágulás volt itthon az ingatlanpiacon. A drágulás azonban a magas infláció miatt közel kétszámjegyű reálár-csökkenést hozott - derült ki az OTP Lakóingatlan Értéktérkép összesítéséből.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×