eur:
388.84
usd:
359.12
bux:
66263.18
2024. február 23. péntek Alfréd
Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (b) és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Ukrajna megsegítése céljából rendezett nemzetközi adományozó konferenciára érkezik Varsóban 2022. május 5-én.
Nyitókép: MTI/EPA-PAP/Rafal Guz

Gabonaválság - Összefognak Ukrajna szomszédai

A cél Brüsszel meggyőzése, a szószóló Lengyelország.

Az ukrán gabona behozatalát korlátozó megoldásokat szorgalmazzák az Ukrajnával szomszédos országok közös, az Európai Bizottságnak (EB) továbbítandó levelükben - jelentette be Mateusz Morawiecki kormányfő szerdai varsói sajtóértekezletén.

A miniszterelnök elmondta: az EB "azonnali cselekvését" sürgető levél megfogalmazásáról az Európai Tanács legutóbbi ülése során állapodott meg az Ukrajnával szomszédos országok kormányfőivel.

Az Ursula von der Leyen bizottsági elnöknek címzett levélben "minden lehetséges eszközt javasolnak, beleértve a mennyiségkorlátozásokat, a védővámokat, különféle, a behozatalt korlátozó előírásokat" - fejtette ki Morawiecki.

Mint hozzátette, a korlátozások nem vonatkoznának például a Lengyelország területén csak áthaladó, többek között Afrikába vagy a közel-keleti országokba irányuló gabonaszállítmányokra.

Újságíróknak válaszolva kifejtette: a követeléseket tartalmazó, jelenleg még szerkesztés alatt álló közös levelet rövidesen, "legkésőbb ma vagy holnap" továbbítják az Európai Bizottsághoz, amely "remélhetőleg pozitívan viszonyul majd az állásfoglaláshoz" - fogalmazott Morawiecki.

Aláhúzta: a megoldásokat nemcsak Lengyelország várja el, hiszen "ugyanolyan problémákkal küzdenek a románok, a magyarok, a szlovákok, a bolgárok, a csehek és néhány más ország".

Lengyelországról Morawiecki elmondta: arra utasította Henryk Kowalczyk kormányfőhelyettest, agrárügyi minisztert, hogy sürgősen készítsen elő olyan belföldi előírásokat, amelyek egyrészt lehetővé teszik a lengyel raktárakban már felhalmozott ukrán gabona egy részének gyors külföldi értékesítését, másrészt korlátozzák a lengyel piacot destabilizáló gabona további behozatalát Ukrajnából.

"Humanitárius és katonai segítséget nyújtunk Ukrajnának, de a gabona esetében a lengyel gazdák jelentős problémákkal küzdenek"

- szögezte le Morawiecki, aki ehhez még hozzáfűzte: a kormány "hatalmas állami forrásokat fordít a probléma kezelésére".

Amint a sajtóértekezleten elhangzott, Varsó eddig 200 millió zlotynak (16 milliárd forint) megfelelő összeget kapott az Európai Uniótól a lengyel gabonatermelők támogatására, az állami költségvetésből pedig ennek tízszeresét kell szánnia a probléma enyhítésére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.26. hétfő, 18:00
Csizmadia Ervin
a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója
Nincs megállás, újabb csúcson az amerikai tőzsdék

Nincs megállás, újabb csúcson az amerikai tőzsdék

Komoly emelkedéssel és új csúcsokkal zárult a csütörtöki kereskedés az Egyesült Államok tőzsdéin, miután az Nvidia a várakozásokat messze felülmúló negyedéves számokat közölt (megint), köszönhetően az AI-chipjei iránti keresletnek. Nem volt azonban ennyire pozitív a kép az Ázsiában, ahol leginkább vegyes mozgásokat lehetett látni, a japán piac zárva tartott. Európában is hasonló látszott a kereskedés első szakaszában, viszont délutánra elkezdett javulni a hangulat, és az amerikai piacokon is tovább folytatódik az emelkedés, a vezető indexek pedig új csúcsot döntöttek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×