INFORÁDIÓ
2022. december 4. vasárnap
Barbara, Borbála

németország

tüntetés

válság

Tüntetők tiltakoznak Thomas Kemmerichnek, a Szabaddemokrata Párt, az FDP tartományi elnökének és frakcióvezetőjének türingiai tartományi miniszterelnökké választása ellen Erfurtban 2020. február 6-án, a választás másnapján. A saját pártja és a Kereszténydemokrata Unió, a CDU képviselői mellett a baloldal által fasisztának bélyegzett Alternatíva Németországnak (AfD) párt támogatásával megszavazott Kemmerich február 6-án lemondott. A felirat jelentése: Szégyelld magad, CDU! Fasisztákkal működsz együtt, ahelyett, hogy a baloldallal lépnél koalícióra!

Éleződik az utcai feszültség a keletnémet tartományokban, már egyeztetnek a belügyminiszterek

Infostart

Háború, menekültek, energiaválság, infláció, áremelkedés. Az egykor az NDK-hoz tartozó keletnémet tartományokban egyre többen vonulnak az utcákra, a tiltakozások egyre hangosabbak és radikálisabbak. Az öt tartomány belügyminisztere közösen igyekszik felvenni a harcot a tiltakozó megmozdulások további radikalizálódása ellen.

A ZDF közszolgálati televízió beszámolója szerint a türingiai Sonnebergben a hét elején több ezren tüntettek a megélhetési nehézségek miatt, és követelték az ukrajnai fegyverszállítások beszüntetését, az Oroszországgal szembeni szankciók eltörlését, valamint a háború sújtotta Ukrajnából érkezett menekültek kiutasítását. Hasonló tüntetések voltak más keletnémet tartományokban is, Mecklenburg-Elő-Pomerániában, valamint Szászországban ukrán menekültek szállásul szolgáló épületek ellen követtek el merényleteket.

A tiltakozó megmozdulások a szervezők szerint pártoktól függetlenek voltak. Azok mögött azonban ugyanazok a szélsőjobboldali csoportok álltak, amelyek két évvel ezelőtt a koronavírus-járvány tombolásakor mindenekelőtt a szigorítások, illetve az oltási kötelezettség ellen tüntettek. A deklarált pártsemlegesség ellenére több megmozduláson is részt vettek az ellenzéki Alternatíva Németországnak (AfD) radikális jobboldali, elsősorban bevándorlásellenes párt képviselői.

A hatóságok attól tartanak, hogy a tiltakozó megmozdulások még radikálisabbá válnak, és egyfajta rendszerellenes tüntetésekbe csapnak át.

Ezért válságtanácskozást tartanak Türingia tartomány fővárosában, Erfurtban Georg Maier belügyminiszter kezdeményezésére. Szerinte a keleti tartományoknak közösen kell felvenniük a harcot a további radikalizálódás megakadályozása, illetve a demokratikus rend védelme érdekében.

Türingiában, Mecklenburg-Elő-Pomerániában, Szászországban, Szász-Anhaltban és Brandenburgban a hét elején több ezren tiltakoztak a kormány politikája ellen. A legtöbben, mintegy háromezren a türingiai Altenburgban gyűltek össze, de hasonló megmozdulások voltak a többi között Erfurtban, Weimarban és Schwerinben is. Magdeburgban az AfD szervezett tüntetés "Jog az élethez és az önrendelkezéshez" jelszóval. Lipcsében és Drezdában ugyanakkor ellentüntetők emeltek utcai blokádokat.

A tiltakozásokat hétfőnként tartják az egykori NDK-ban a kommunista rezsim összeomlásához vezető, Lipcsében kezdődött rendszeres hétfői tüntetések (Montagsdemonstrationen) mintájára.

Mindezzel egy időben jelent meg egy felmérés, amely szerint egyre több német ért egyet a háborúval kapcsolatos orosz propagandával. A Der Spiegel által ismertetett közvélemény-kutatásból kitűnt, hogy egy áprilisi, hasonló felmérés adataihoz képest jelentősen megnőtt azoknak a száma, akik szerint a Vlagyimir Putyin által indított háború valójában Oroszország alternatíva nélküli válasza volt a NATO provokációjára. A megkérdezettek több mint 40 százaléka vélekedett így, azaz 11 százalékkal többen, mint áprilisban.

A válaszadók 44 százaléka vallotta azt, hogy Putyin a háborúval valójában a "globális elittel" szemben lépett fel. Ez az adat 12 százalékkal volt magasabb az áprilisi iránynál. Kilenc százalékos volt azoknak a száma, akik egyetértettek azzal, hogy a háború szükséges volt "az ukrajnai fasiszta kormány felszámolása" érdekében. Ez az arány duplája volt az áprilisi adatnak.

Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer
A címlapról ajánljuk

Pelé haldoklik

Brit értesülések szerint már csak légúti nehézségeit kezelik - daganatos betegségét nem -...
×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018