eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Az Európai Központi Bank (EKB) élére kinevezett Christine Lagarde az IMF politikai-stratégiai testülete, a Nemzetközi Monetáris és Pénzügyi Bizottság (IMFC) és a Világbank vezetőségének közös tanácskozásán az IMF washingtoni székházában 2019. október 18-án, amikor az európai uniós tagállamok vezetői jóváhagyták Lagarde kinevezését az EKB elnöki posztjára. Mario Draghi jelenlegi EKB-elnök megbízatása október 31-én jár le.
Nyitókép: MTI/EPA/Erik S. Lesser

Tartósan magas árakra számít az EKB-elnök

Christine Lagarde azért lát pozitív jeleket is.

Lassul a gazdasági aktivitás az eurózónában, a vásárlóerőt befolyásoló emelkedő infláció, a kínálati oldali korlátok és a növekvő bizonytalanság nyomást gyakorol a gazdaságra - mondta Christine Lagarde, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke.

Az EKB vezetője szerint az Ukrajna elleni orosz agresszió továbbra is negatívan befolyásolja az eurózóna GDP-jét.

Lagarde ugyanakkor megjegyezte, hogy vannak arra utaló jelek, hogy egyes kínálati oldali problémák enyhülhetnek, de hozzátette, az európai vállalatok továbbra is növekvő költségekkel és az ellátási lánc problémáival néznek szembe.

"Ezek együttesen jelentősen elhomályosítják a kilátásokat az idei második fél évre és a továbbiakra" - mondta az EKB vezetője.

Lagarde ugyanakkor megjegyezte, hogy a COVID-ellenes korlátozások további feloldása, a munkaerőpiac stabilitása és a fiskális politika keretein belüli támogató intézkedések pozitív hatással vannak a gazdasági aktivitásra. A turizmus újraindulása várhatóan szintén támogatja az eurózóna gazdaságát a harmadik negyedévben.

Az inflációról szólva Lagarde elmondta, hogy a tartósan magas energia- és élelmiszerárak, valamint az euró gyengülése miatt a fogyasztói árak egy ideig magasak maradnak.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×