eur:
392.25
usd:
366.04
bux:
66786.28
2024. április 26. péntek Ervin
banknote: 20 euro 50 euro 100 euro thrown on the ground
Nyitókép: Matteo Cottardo/Getty Images

Erősödött az euró - a vártnál nagyobb kamatot emelt az EKB

Az irányadó kamat 0-ról 0,5 százalékra nőtt.

Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa 50 bázisponttal megemelte az irányadó eurókamatot.

A döntés szerint 0,50 százalékra nőtt az irányadó refinanszírozási műveletek eddigi 0,00 százalékos kamatlába. Az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlábainak szintje 0,25 százalékról 0,75 százalékra, illetve mínusz 0,50 százalékról 0,00 százalékra emelkedett.

A Portfolio a döntésről szóló cikkében kiemeli, ezzel

véget ért Európában a negatív kamatok kora.

Az EKB közleményében azt írta: a kormányzótanács elkövetkező értekezletein folytatja a kamatlábak további normalizálását és értekezletről értekezletre döntenek majd a változtatásról.

A cél, hogy az inflációt középtávon 2 százalékra szorítsák.

A testület jóváhagyta az új transzmisszióvédelmi eszközt (TPI). Ez a tanács eszköztárát egészíti ki, amely működésbe hozható, amikor ki akarja védeni a monetáris politika euróövezetbeli transzmisszióját súlyosan fenyegető indokolatlan, rendzavaró piaci dinamikákat.

A TPI alatti vásárlások léptéke a transzmisszióra ható kockázatok súlyától függ. A vásárlásokat nem korlátozzák. A TPI a transzmissziós mechanizmus védelme révén lehetővé teszi a kormányzótanácsnak árstabilitási megbízatásának eredményesebb teljesítését.

A kormányzótanácsnak az a szándéka, hogy az eszközvásárlási program (APP) keretében vásárolt lejáró értékpapírokból származó tőketörlesztést teljes egészében újra befekteti hosszabb időszakon keresztül, azután, hogy elkezdi az EKB irányadó kamatainak emelését, de mindenesetre addig, ameddig szükséges ahhoz, hogy fennmaradjanak a bőséges likviditási feltételek és a megfelelő monetáris politikai alapállás.

A pandémiás veszélyhelyzeti vásárlási programot (PEPP) illetően a kormányzótanácsnak szándékában áll, hogy legalább 2024 végéig újra befekteti a programban vásárolt, lejáró értékpapírokból származó tőketörlesztéseket.

A kamatdöntés hírére erősödött az euró.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×