INFORÁDIÓ
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell

szergej lavrov

ukrajna

oroszország

háború

Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata által közreadott képen Szergej Lavrov orosz külügyminiszter internetes sajtóértekezletet tart Moszkvában 2022. június 6-án. Lavrov 6-án és 7-én Szerbiába látogatott volna, de az Ukrajna elleni orosz támadás miatt Montenegró, Észak-Macedónia és Bulgária lezárta légterét az orosz külügyminisztert szállító repülőgép előtt.

Szergej Lavrov nem tudja elképzelni, mi lesz most Ukrajna sorsa

Infostart

Az orosz külügyminiszter elmondta, mit kellett volna tennie Kijevnek, hogy megakadályozza a háború kitörését.

„Ami Magyarországot illeti, tudom, hogy Kárpátalján, ahol magyarok élnek, megtartják a nyelvüket és tanítják azt. Magyarország az az ország, amely ezeket az embereket honfitársainak tekinti, támogatja őket, segíti a magyar nyelvű oktatás megteremtését” – fogalmazott az orosz külügyminiszter a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek adott interjújában, amit az Index szemlézett.

„Ha az ukrán rezsim nem indított volna frontális támadást az oroszok ellen, és nem próbálta volna betiltani a magyar és a román nyelvet is, amikor elfogadta az államnyelvről szóló törvényt, (…) és egyszerűen végrehajtotta volna a minszki megállapodásokat, (…) akkor semmi sem történt volna” – tette hozzá Szergej Lavrov.

A külügyminiszter szavai szerint Oroszország kész lett volna a kapcsolatok fejlesztésére. „De ők ezt nem voltak hajlandóak megtenni. Nem tudom elképzelni, hogy mi lesz most ennek az Ukrajnának a sorsa, tekintve a nyilvánvalóan neonáci rezsim által folytatott politikát” – jegyezte meg.

Lavrov mások mellett arra is kitért, hogy Oroszország látja a rendezéshez vezető utat, amit Vlagyimir Putyin elnök többször is világossá tett. Kiemelte, hogy

„kénytelenek voltak elismerni a Donyecki Népköztársaság és a Luhanszki Népköztársaság függetlenségét, mert az elmúlt nyolc évben az ukrajnai államcsíny után (…) nem volt más választásuk”.

„Megvédjük függetlenségüket azon a területen, ahol 2014-ben népszavazást tartottak. Ez persze nem megy minden nehézség nélkül, az évek alatt Kijevben nyugati oktatók segítségével nevelt neonácik ellenállása valóban heves” – fogalmazott a külügyminiszter, aki szerint közülök sokan dorgokat használnak, amit teljesen megfosztja őket a félelemérzés képességétől, stb.

A tárgyalásokkal kapcsolatban elmondta: „valamikor március végén, amikor Isztambulban találkoztunk, mindannyiunk számára remény mutatkozott, köszönhetően annak, hogy az ukrán fél először vetett papírra olyan álláspontot, ami számunkra megfelelő alapot jelentett a munkához. Néhány nappal később azonban feladták ezt az álláspontot. Április közepe óta az ukrán fél nem reagált a javaslatokra (…). Április közepe óta teljes a csend” – fogalmazott Szergej Lavrov, megjegyezve, hogy ha Kijev lépne, Oroszország készen állna a tárgyalásra.

Nyitókép: MTI/AP/Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018