eur:
393.01
usd:
366.59
bux:
66791.92
2024. április 26. péntek Ervin
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter sajtóértekezletet tart, miután tárgyalt Antony Blinken amerikai külügyminiszterel Genfben 2022. január 21-én.
Nyitókép: MTI/EPA-KEYSTONE/Jean-Christophe Bott

Már fél Ukrajna sem lenne elég az oroszoknak

Nem fogunk megállni a két kelet-ukrajnai megyénél - jelentette be az orosz külügyminiszter.

Szergej Lavrov az orosz RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozott. Bejelentéséről a Reuters hírügynökség alapján a portfolio.hu számolt be.

A moszkvai diplomácia vezetője szerint a "földrajzi realitások jelentősen megváltoztak" azóta, hogy az oroszok és az ukránok eredménytelen béketárgyalásokat folytattak Isztambulban március végén

Most már koránt sem csak Donyeckről és Luhanszkról van szó

– közölte Szergej Lavrov. Mint mondta, ezt a két megyét már szinte teljesen elfoglalták és most Ukrajna két dél-keleti régiója, Herszon és Zaporizzsja a célpont. Ezek egy jelentős része már orosz ellenőrzés alatt áll.

A földrajz mostanra megváltozott – emelte ki.

Az orosz külügyminiszter azt hangoztatta, hogy

a Nyugat "impotens dühből" szállít olyan nagy hatótávolságú fegyvereket

az ukránoknak, mint az amerikai HIMARS rakétasorozatvetők. De Szergej Lavrov úgy fogalmazott, hogy ezek csak arra jók, hogy Volodimir Zelenszkij, vagy "aki a helyére kerül", fenyegesse velük a két, oroszbarát, úgynevezett népköztársaságot.

Szergej Lavrov szerint Oroszország komoly veszteség nélkül tudna átállni más vásárlókra, ha Európa elállna energiahordozóinak vásárlásától. Ha pedig Európa hirtelen megváltoztatná álláspontját, és felajánlaná Oroszországnak a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok helyreállítását, akkor Moszkvának ezt nem lenne szabad elutasítania, de előbb meg kellene néznie, hogy előnyös-e a számára, és csak aztán reagálnia.

Lavrov arról is beszélt, hogy az Ukrajna elleni "különleges hadművelet" bejelentése után az "elkerülhetetlenség" érzése fogta el, az invázió megkezdése után pedig "még megkönnyebbülés" is. Utóbbit azzal magyarázta, hogy Oroszország hosszú éveken át nem tudott választ adni a Donyec-medencei és az orosz embereknek arra a kérdésére, hogy "meddig szabad megengedni a józan észnek, a népnek, a Biztonsági Tanács határozatának és a hozzá kapcsolódó, szemtelenül elszabotált dolgoknak a megcsúfolását".

Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×