eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Törmelékek egy megrongálódott katonai létesítmény előtt a Kijev szomszédságában lévő Brovariban március 1-jén, az éjszakai tüzérségi támadások után. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Tálas Péter: az orosz hadsereg a határon rendelkezésre álló hadereje háromnegyedét már felhasználta

A villámháborús elgondolás kudarcosnak látszik, Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő az InfoRádióban azt mondta, az orosz gyengeség jele is lehet, hogy fehérorosz segítség nélkül nem megy Kijev bevétele. Ráadásul lehet, hogy a fehérorosz "műveleti kultúra" még az orosznál is gyengébb.

Sajtóértesülések szerint a fehérorosz hadsereg reguláris alakulatai átlépték az ukrán határt. A hírről Tálas Pétert, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének vezetőjét kérdezte az InfoRádió.

"Ha ez megtörtént, az azt jelenti, hogy Fehéroroszország agresszor. Egyébként is az volt, de ezzel ténylegesen beszállt a háborúba" - jelentette ki. Azonban hozzátette, ez a hír kedd kora délutáni állapot szerint még nincs megerősítve, sőt Aljakszandr Lukasenka elnök néhány órával korábban arról adott jelzést, hogy "nem fog belépni".

Tálas Péter értelmezésében ráadásul

a fehérorosz szerepvállalás az "orosz kudarcról" üzen, azt hordozza, hogy egyedül nem tudja Kijevet bevenni,

és bár Fehéroroszország újabb szankciókkal kell, hogy szembenézze, elnöke pozíciója Vlagyimir Putyinéhoz képest erősödik.

Az orosz hadsereg átengedése az ország területén sokkal enyhébb nemzetközi megítélés alá esik, mint hogy ha maga Fehéroroszország tevőlegesen részt vesz egy háborúban.

Még azt is bizonytalanság övezi, hogy ha Fehéroroszország valóban beszállt-e, erről tett vagy tesz-e hivatalos bejelentést Lukasenka elnök, mert ez is különböző megítélés alá ejti a helyzetet.

A harcok szempontjából a fehérorosz segítségnyújtás az orosz esélyeket és a gyorsabb lezárást segítheti a szakértő szerint az orosz reményekben, ráadásul Moszkvának nem kell újabb csapatokat Ukrajnába vezényelni.

"Ám egyáltalán nem vagyok biztos abban, hogy így gyorsabban elfoglalják Kijevet. A döntő az lesz, hogy az utcai harcok hogyan zajlanak, és az is, hogy a fehérorosz egységek mennyire képzettek" - húzta alá. Vagyis: az orosz hadsereg fegyverekkel ugyan felszerelte magát, de "a műveleti kultúra nem nagyon változott", a humán erőforrásban nincs akkora változás, ez pedig a háború hatékonyságát jelentősen csökkenti, és ha ugyanilyenek lesznek a fehéroroszok is, akkor csak létszámban lesznek előrébb.

Tálas Péter megítélése szerint Oroszország a határon rendelkezésére álló haderő háromnegyedét felhasználta már a háborúban, a kulcsfontosságú irány: Kijev.

"Láthatóan ebben az irányban nincs annyi katona és fegyver, vagyis erő, hogy gyors, villámháború szerű bevétel történjen az ukrán fővárosban.

Az orosz vezetés most azt gondolhatja, hogy Kijevvel fehérorosz segítséggel gyorsabban végezhet."

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közben felszólalt az Európai Parlamentben, kérve, hogy az EU vegye föl tagjai sorába Ukrajnát, gyakorlatilag azonnal. Erre történt már egy reakció az EU részéről: hamarosan ez is meg fog történni, több tagállam szorgalmazná ezt. Ezt kommentálva Tálas Péter hatalmas, jelképes történésnek nevezte a jelzést, de:

"Én azt gondolom, hogy addig nem fog eltartani a háború, ameddig ez a processzus lezajlana. Több ország, köztük Magyarország adott ilyen támogató jelzést, de ennyi idő alatt a felvétel nem folytatható le. Másrészt borzasztóan furcsállnám, ha ez gesztuson kívül tényleges felvétel lenne, lássuk be, nincs a csatlakozásra felkészülve Ukrajna, sem társadalmilag, sem gazdaságilag, sem politikailag, nem is beszélve arról, hogy háborúban áll. A bejelentést gesztusnak, támogatásnak, szolidaritásnak tartom" - ecsetelte.

Hogy miért lenne jó az EU-nak, ha "holnap" egy rendkívüli döntéssel tagjává fogadná Ukrajnát, arról azt mondta, ezzel elriaszthatná Vlagyimir Putyint a további erőszaktól, de Tálas Péter ebben is inkább szkeptikus.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 15:46
×
×
×
×