eur:
392.85
usd:
366.67
bux:
66780.71
2024. április 26. péntek Ervin
Kiégett járművek roncsai egy bombatámadást követően Kijevben 2022. február 28-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Percről percre, 6. nap – Kijev vészterhes időszak előtt áll, függetlenítené magát Románia

Egész nap frissülő hírfolyamunk a kiadott cikkeken túl további hírekkel, grafikonokkal, fotókkal. (A nyitóképen: Kiégett járművek roncsai egy bombatámadást követően Kijevben 2022. február 28-án.)

2022.03.01. 22:44

Ennyire jó jónak lenni - friss adatok

Már több mint 100 millió forint érkezett a nemzeti adományvonalra és annak számlaszámára az ukrajnai háború miatt bajba jutottak megsegítésére - hangzott el kedden a közmédia Jónak lenni jó! Magyarország összefog című tematikus műsorában. A közmédia rendkívüli adománygyűjtő műsorában egész héten naponta bemutatják azokat a felajánlásokat, amelyekkel Magyarországon segítik a háborús övezetből érkezőket. A nemzeti adományvonalra, a 1357-re és a 11711711-22222222-es számlaszámra érkezett összeg elérte a 100 millió forintot. A külföldi utaláshoz külön számlaszám - HU45 1171 1711 2222 2222 0000 0000 - érhető el, amelyen eddig 64 millió forint gyűlt össze. A nagyobb segélyszervezeteket külön is lehet támogatni, erről a szervezetek honlapján tájékozódhatnak az adakozni szándékozók és a szerveztek segélyvonalai is élnek. Mint elhangzott, a legnagyobb igény jelenleg szállásra és ellátásra mutatkozik. Azok, akik a háborús övezetből érkezők részére szállást és ellátást szeretnének felajánlani, a Máltai Szeretetszolgálat ukranvalsag@maltai.hu, karpataljaert@maltai.hu e-mail címére küldjék el üzenetüket. Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója elmondta: a helyzetre való tekintettel indokolt volt, hogy ismét adománygyűjtő műsorral jelentkezzen a közmédia. Fontosnak tartották, hogy minél hamarabb bemutassák a segítségre szorulók történeteit és a felajánlásokat, így kérve támogatást a lakosságtól. Kiemelte: a közszolgálati média elemi feladata, hogy a maga eszközeivel segítsen a bajbajutottakon, elesetteken. Hangsúlyozta: a műsorral az összefogást szeretnék erősíteni. Beszámolt arról is, hogy az MTVA adománygyűjtő kampányt szervezett a dolgozói körében, amelyre nagyszámú felajánlás érkezett, ezeket hamarosan a határhoz szállítják. A műsor vendége volt Ugron Zsolna író, az MTVA szerkesztő-műsorvezetője is, aki elmondta, hogy jelenleg két kárpátaljai édesanyának és három kisfiúnak nyújt menedéket otthonában. Felidézte, hogy erdélyi magyarként egykor ő maga is megélt hasonló helyzetet, kiskamaszként élte át, milyen megérkezni valahova néhány bőrönddel. A műsorban elhangzott, hogy egyházak, vállalkozások, civil szervezetek és magánemberek egyaránt felajánlották segítségüket az Ukrajnából menekültek számára. Ezek között példaként megemlítették, hogy a ferences közoktatási intézményekben egy héten át tárgyi felajánlásokat fogadnak, i Balassagyarmaton gyűjtés indult, amelynek eredményeként több mint 5 millió forint értékű adományt szállítottak Vásárosnaményba. (MTI)

2022.03.01. 22:28

Oda a tenisztorna is

A férfi tornákat szervező ATP és a női versenyek rendezéséért felelős WTA közös keddi döntése szerint nem lesz októberben moszkvai tenisztorna, az orosz és a fehérorosz játékosok pedig mostantól nem indulhatnak hazájuk zászlaja alatt a viadalokon. A Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) bejelentette, hogy további intézkedésig azonnali hatállyal felfüggeszti az orosz és a fehérorosz sportági szövetség tagságát, miután Oroszország háborút indított Ukrajna ellen és a hadművelet egy részét Fehéroroszországból kezdte meg. "Az ITF szoros kapcsolatban marad az ukrán szövetséggel és szolidaritást vállal Ukrajna lakosságával" - írta keddi közleményében az ITF. Az ATP és a WTA - kiegészülve az ITF-fel és a négy Grand Slam-torna szervezőivel - ezután közös állásfoglalást adott ki, melyben azt írta: "a sportág nemzetközi irányító testületei velünk együtt egységesen ítélik el Oroszország tetteit". A közlemény szerint az orosz és a fehérorosz teniszezők elindulhatnak a nemzetközi versenyeken és a Grand Slam-tornákon, azonban nem hazájuk képviseletében, illetve zászlaja alatt. Az intézkedés azt jelenti, hogy többek között a férfi világranglistát vezető orosz Danyiil Medvegyev, valamint a női rangsorban harmadik fehérorosz Arina Szabalenka is részt vehet a viadalokon. Az ITF a saját eseményei közül már korábban törölte az összes Oroszországba és Fehéroroszországba tervezett versenyét. (MTI)

2022.03.01. 22:00

Várják a támadásokat Kijevben - a fagyban

Fűtetlen helyeken húzzák meg magukat éjjelente az ukrán főváros lakosai. Vannak már tapasztalatok is arról, hogy érdemes elbújni.

2022.03.01. 21:45

Beszáll az Egyesült Államok Ukrajna védekezésébe - "állandó jelleggel"

Joe Biden amerikai elnök bejelentést tett kedden.

2022.03.01. 21:39

Cenzúra álhírekre hivatkozással

Korlátozta a kormánykritikus orosz Eho Moszkvi rádióállomás és az ellenzéki Dozsgy online televízió adásának foghatóságát az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor). A Roszkomnadzor szerint a két tömegtájékoztatási eszköz rendszeresen és célzottan közölt hamis információkat Oroszország ukrajnai "különleges hadműveletéről". A hatóság a főügyészség követelésére döntött az Eho Moszkvi és a Dozsgy betiltása mellett. (MTI)

2022.03.01. 21:22

Maradhatnak az orosz pilóták az autósportban - nem oroszként

F1-pilótát is érint a döntés.

2022.03.01. 21:20

Színt vallott a fehérorosz elnök a háborúval kapcsolatban

Nem avatkoztak be. Még. Szemtanúk mást mondanak.

2022.03.01. 21:00

Márki-Zay Péter vezetésével demonstráltak ellenzékiek a Clark Ádám téren

Uniós, ukrán és magyar zászlókkal érkeztek a tüntetők.

2022.03.01. 20:42

Kárpátalján már több mint ötvenezer menekült vár a sorsára

Kárpátalján jelenleg nincs élelmiszerhiány, bár az árak emelkedtek – mondta el az InfoRádiónak Zubánics László, az Ukrajnai Magyar Demokratikus Szövetség elnöke.

2022.03.01. 20:36

Cannes: nyet!

A 75. cannes-i fesztivál nem kíván orosz delegációt fogadni, és nem szeretné, ha az orosz kormányhoz köthető bármilyen hivatalos személy megjelenne a seregszemlén, amíg az Ukrajna elleni orosz invázió folytatódik - jelentették be kedden a szervezők. (MTI)

2022.03.01. 20:35

Önkéntesek mindenfelől Ukrajnában

Amerikai és kanadai önkéntesek jelentkeztek Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnapi nemzetközi felhívására, hogy a létrehozandó nemzetközi alakulatban az orosz katonai csapatok ellen harcoljanak Ukrajnában - jelentette az amerikai sajtó. (MTI)

2022.03.01. 20:23

Az MTA az orosz-ukrán tudományos összefogással van

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) vezetői kedden állásfoglalást tettek közzé, amelyben támogatják az ukrán és az orosz tudósok háborúellenes fellépését. "A tudomány és a művészet küldetése az egész emberiség javának, békéjének, biztonságának a szolgálata. A MTA és a hazai tudományos közösség tagjai mélyen elkötelezettek a népek és országok közötti nézeteltérések kizárólag békés úton történő rendezése mellett" - olvasható a Freund Tamás elnök, Kollár László Péter főtitkár és Erdei Anna főtitkárhelyettes aláírásával megjelent, MTI-hez is eljuttatott közleményben. A dokumentumban hozzáteszik azt is: "Súlyos aggodalom él bennünk az ukrán tudósok, kutatók helyzete, biztonsága iránt. Reménnyel és tisztelettel tölt el bennünket az Orosz Tudományos Akadémia tagjainak és tudományos újságíróinak bátor és határozott fellépése a háború azonnali befejezése mellett. Velük együtt bízunk abban, hogy ez a lehető legrövidebb időn belül bekövetkezik". Az MTA korábban levélben ajánlott fel segítségét az MTA ukrajnai köztestületi tagjainak. Mint írták, az Akadémia részt vállal azoknak a fogadásában, akik lakhelyük elhagyására kényszerülnek és Magyarországra menekülnek. Ennek első lépéseként az MTA információs pontot létesített, ahol elsősorban köztestületi tagjainak megkereséseit fogadja. (MTI)

2022.03.01. 20:22

A világhírű sportmárka nem kér az oroszokból

Jelentős cégek is igyekeznek megszakítani a kapcsolatukat Oroszországgal, az oroszokkal a múlt héten kirobbant háborút szankcionálva.

2022.03.01. 19:52

Tálas Péter: az orosz hadsereg a határon rendelkezésre álló hadereje háromnegyedét már felhasználta

A villámháborús elgondolás kudarcosnak látszik, Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő az InfoRádióban azt mondta, az orosz gyengeség jele is lehet, hogy fehérorosz segítség nélkül nem megy Kijev bevétele. Ráadásul lehet, hogy a fehérorosz "műveleti kultúra" még az orosznál is gyengébb.

2022.03.01. 19:50

Senki nem állt ki az oroszok ellen, hazautaztak

Aranyérmet nyert a magyar női párbajtőrcsapat a junior korú vívók újvidéki Európa-bajnokságának negyedik napján. A Büki Lili, Gachályi Gréta, Muhari Eszter, Salamon Réka összeállítású együttes a szerbek (45-16), a spanyolok (45-20), az észtek (45-26) és a csehek (45-29) magabiztos legyőzésével jutott el a döntőig, ahol ellenfelétől a harmadik harmadban ellépve ugyancsak fölényesen múlta felül a németeket (45-35). A magyar szövetség honlapjának beszámolója szerint a keddi versenynap nem csak a vívásról szólt. Előbb női tőrben a svéd és a holland válogatott nem jelent meg az egymás elleni mérkőzésükre, mert a következő ütközetet a továbbjutó az oroszokkal vívta volna, a női párbajtőrözőknél pedig a britek nem álltak ki az oroszok ellen. Mindkét fegyvernemben meccs nélkül jutott el az orosz válogatott a negyeddöntőig, ahol egyformán az olaszokkal találkoztak volna. Csakhogy Paolo Azzi, az olasz szövetség elnöke telefonálgatások után összehívta csapatát, és elmondta a versenyzőknek, hogy a jelen helyzetben - az oroszok ukrajnai háborúja miatt - a sportnál magasabb és fontosabb érdekek azt kívánják, lépjenek vissza a versenytől. Az orosz válogatott ezt követően összepakolt és visszalépett az Európa-bajnokságtól. Egyik vezetőjük, a nyolcszoros világ- és tizenegyszeres Európa-bajnok korábbi kardozó, Alekszij Jakimenko búcsúzóul annyit mondott: "szerintem most legalább egy évig nem találkozunk..." - írta a hunfencing.hu oldal. A junior Eb-n korábban Muhari Eszter ezüst-, Gachályi Gréta bronzérmet nyert, a szintén párbajtőröző Keszthelyi Zsombor győzött, és harmadik lett a kardozó Battai Sugár. (MTI)

2022.03.01. 19:40

Adminisztrációs központ nyílik a magyar-ukrán határon

Az ombudsmani hivatal irodát nyit a magyar-ukrán határ közelében - derül ki az alapvető jogok biztosának hivatala keddi közleményéből. Azt írták, hogy Kozma Ákos ombudsman a nap folyamán Nyíregyházán, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányságon személyesen tájékozódott az Ukrajnából, a háború elől menekülő emberek fogadásának körülményeiről, és még hatékonyabb támogatásuk további lehetőségeiről. A megyei rendőr-főkapitányságon folytatott szakmai egyeztetésen részt vettek mások mellett a rendőrség, a kormányhivatal és a katasztrófavédelem képviselői, valamint a térség országgyűlési képviselője is - tették hozzá. "Kiemelten fontosnak tartom, hogy ezekben a rendkívüli időkben is személyesen kövessem nyomon az aktuális helyzetet, egyúttal folyamatosan azon dolgozunk munkatársaimmal, hogy minél több embernek közvetlenül is jogi és humanitárius segítséget nyújtsunk" - írták az ombudsmant idézve. Ennek érdekében az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, amely az ENSZ nemzeti emberi jogi intézménye, rövidesen ideiglenes területi irodát nyit az érintett határszakasz közelében, ahol kollégáik személyesen segítenek majd, például az ügyintézésben, jogi tanácsadásban, emellett a hivatal honlapján és közösségi oldalán közölt, rendszeresen frissülő információkkal biztosítják a háború elől menekülők tájékozódását - jelentette be Kozma Ákos. Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala mindezzel egyidejűleg adománygyűjtést indít az Ukrajnából, a háború elől menekülők megsegítésére - áll a közleményben. (MTI)

2022.03.01. 19:26

Ingyen telefonálás Ukrajnába

A roaming díjak után a Magyarországról Ukrajnába indított hívások árát is elengedi a Telekom. Egy hónapra visszamenőleg jóváírja az Ukrajnába indított telefonhívások, és az oda küldött SMS-ek díját is – derül ki egy, a társaság mobilos alkalmazásában magyarul és ukránul is olvasható üzenetből. A Telekom a Telenorral – pontosabban mától már Yettellel – együtt korábban már jelezte, hogy elengedi az Ukrajnában tartózkodó ügyfelei roaming díjait. Az üzenetben azt is jelezték, hogy a kedvezményes intézkedés visszavonásig érvényes. (HVG)

2022.03.01. 19:22

EP-plenáris: nő a szigor Oroszországgal szemben, Ukrajna tényleg tagjelölt lehet

A tagjelöltséggel kapcsolatban egy "törekvés" fogalmazódott meg, az orosz kőolaj és földgáz ügyében sűrű felhők gyülekeznek.

2022.03.01. 19:00

Nincs már áram az egyik legfontosabb ukrán városban

A támadó orosz hadsereg átvágta a villanyvezetéket.

2022.03.01. 18:32

Az ukrán elnök mindenképpen Kijevben marad

Ukrajna megelőző csapást helyezett kilátásba - Fehéroroszország ellen.

2022.03.01. 18:22

Több száz cseh harcolna Ukrajnában az oroszok ellen

Az oroszok által Ukrajna ellen indított háború kirobbanása óta több száz cseh állampolgár jelezte, hogy szeretne Ukrajnába menni és ott az oroszok ellen harcolni. Miloš Zeman cseh államfő pozitívan viszonyul ahhoz a lehetőséghez, hogy cseh állampolgárok törvényes kivételt kaphassanak, és Ukrajnába utazhassanak.

2022.03.01. 18:12

Öt halottja lehet a kijevi tévétorony elleni támadásnak - videó

A 380 méter magas torony nem dőlt össze.

2022.03.01. 18:04

Az emberi jogi bíróság a civilek elleni támadások leállítására szólított fel

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) felszólította Oroszország kormányát, hogy tartózkodjon a civilek és a polgári létesítmények elleni katonai támadásoktól - közölte a strasbourgi székhelyű Európa Tanács felügyelete alatt működő emberi jogi bíróság.

Az ukrán területen végrehajtott orosz katonai műveletekkel kapcsolatban az Emberi Jogok Európai Bírósága arra szólította fel Oroszországot, hogy hagyjon fel a lakóépületek, segélyszállító járművek és egyéb, különlegesen védett polgári létesítmények, például iskolák és kórházak támadásával, továbbá haladéktalanul biztosítsa az orosz csapatok által támadott vagy ostrom alatt álló területen található egészségügyi intézmények, a személyzet és a mentésben részt vevő járművek biztonságát.

Az emberi jogi bíróság közölte, hogy úgynevezett ideiglenes intézkedésekről van szó, amelyek a szabályok szerint csak akkor alkalmazhatók, ha helyrehozhatatlan kár közvetlen veszélye áll fenn.

2022.03.01. 18:02

Óriási eséssel zárt a BUX

A vezető részvények gyengültek az előző napi záráshoz képest.

2022.03.01. 17:50

Újra jönnek adatok Csernobilból - van is ok aggodalomra, meg nincs is

Aszódi Attila, a BME Nukleáris Technikai Intézetének egyetemi tanára az InfoRádióban elmondta, az értékek a négy nap után újra publikus mérési pontokról megnyugtatónak látszanak, és magyarázat is van az adatvesztés előtti órák emelkedésére. Ugyanakkor a "katonai logika" tartogathat még meglepetéseket.

2022.03.01. 17:34

Orbán Viktor: a szövetségeseinkkel közösen képesek vagyunk megőrizni a biztonságunkat

A kormányfő köszönetét fejezte ki azért, hogy az elmúlt napokban "egy emberként mozdult meg az ország" és segített a bajbajutottakon.

2022.03.01. 17:26

Bárki segítheti most a Keletiben a menekülteket - elmondjuk, hogyan

Helyszíni tudósítónk szerint tolmács elkelne, de adományok terén kedden a Máltaiak voltak a "fedélzeten", ők késő estig várják az alábbiakat.

2022.03.01. 17:16

Olaf Scholz Ukrajna megpróbáltatásairól: ez csak a kezdet...

A német kancellár szerint az orosz invázió miatt "nagyon-nagyon drámai" helyzetbe kerülhet az ország.

2022.03.01. 17:02

Kikeltek a hiénák ellen a taxisok és a BKK

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK), a fővárosi taxitársaságok és érdekképviseletek a leghatározottabban elítélik a menekülteket kihasználó "taxis hiénákat" - közölte a vállalat.

Kifejtették: az egész világ, benne Budapest is megdöbbenve figyeli az Ukrajnában zajló háborús eseményeket. A kialakult helyzet miatt ukrán állampolgárok százezrei - köztük rengeteg kárpátaljai magyar - menekülnek a biztonságos, szomszédos országokba, többek között Magyarországra. Mindeközben arról érkeztek hírek, hogy vannak olyan taxisok, akik a háborús menekültek helyzetét kihasználva 150 ezer forintért szállították az Ukrajnából gyalog érkezőket Budapestre - írták. (MTI)

2022.03.01. 16:55

Kaiser Ferenc: Putyinnak a győzelemhez legalább Kijevet be kell vennie

Az orosz vezetés nem számított ennyire komoly ukrán ellenállásra, és arra sem gondolt, hogy a Nyugat ennyire egységesen összezár – mondta Kaiser Ferenc az InfoRádió Aréna című műsorában. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense beszélt a gerilla hadviselés lehetőségéről, Zelenszkij ukrán elnök mozgásteréről is, Úgy vélte, csak diplomáciai fenyegetőzés az orosz atomfegyverek készültségi szintjének megemelése, mert ha NATO-tagállamokra mérne Moszkva atomcsapást, arra nagyon kemény válasz érkezne. Nagyinterjú.

2022.03.01. 16:48

Gérard Depardieu: én a testvérháború ellen vagyok

A francia színész, akit barátság fűz Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz, az AFP francia hírügynökségen keresztül azt üzente az Ukrajnában harcoló feleknek, hogy hagyják abba a háborúskodást és tárgyaljanak.

2022.03.01. 16:39

Szerdán folytatódhatnak a béketárgyalások

Ezt is a fehérorosz határon tarthatják.

2022.03.01. 16:39

Már úton vannak az ukrán paralimpikonok Peking felé

Várhatóan szerdán megérkeznek a paralimpia helyszínére az ukrán sportolók. Ezt Craig Spence, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) szóvivője közölte.

A húsz paralimpikon nem tudott a tervezett időben elutazni a kínai fővárosba. Biztonsági okokból egyik fél sem árulta el, hogy a delegáció jelenleg hol tartózkodik. (MTI)

2022.03.01. 16:29

Ilyen páncéltörő irányított rakétákat kaptak az ukránok

ATGM irányított és NLAW páncéltörő rakétákról jöttek ki felvételek.

2022.03.01. 16:21

„A férfiak nem jöhetnek, de nem is akarnak” – mesélte elcsukló hangon egy férjét hátrahagyó kijevi nő

Egyre több menekült érkezik Magyarországra Ukrajna belső részeiből is. Alina édesanyjával hétfőn ért Tiszabecsre. A kijevi fiatal nő sírva mesélte, hogy férje otthon maradt, hogy harcoljon az orosz csapatok ellen.

2022.03.01. 16:21

Csöndes háborúellenes megemlékezés volt Szegeden

Szegeden újabb háborúellenes tiltakozást tartottak a Dóm téren a Holodomor – magyarul éhhalál – szobornál, amely az 1932–1933-ban éhínség miatt elhunyt több millió ukránnak állít emléket. A szervező a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Szláv Intézete, és a szegedi Nemzetiségek Háza volt.

Az Ukrajnában folyó háború áldozatainak tiszteletére a megjelentek egy-egy szál virágot helyeztek el a szobor előtti díszkerítésnél, ahol a vasárnapi megemlékezés mécsesei és virágai is ott vannak még. A rendezvényen ötven-hatvan fő jelent meg, senki nem mondott beszédet. A szegeden tanuló külföldi egyetemisták egy húsz fős csoportja – többségükben németek – szintén tiltakozott a háború ellen.

A rendezvényhez csatlakozva, annak kezdetén, 13.30-kor a Szegedi Közlekedési Kft. egy percre megállította a villamosait és a trolibuszait, hogy ezzel kifejezzék az ukrajnai áldozatok iránti együttérzést. (Telex)

2022.03.01. 16:11

Nemzetközi jogász: a nemzetközi bíróság elrendelheti a háború felfüggesztését

Inkább jelképes lehet a döntés, mert kétséges, hogy az orosz fél felfüggeszti-e a hadműveleteket a nemzetközi bíróság döntése alapján – mondta a népirtás miatt indított eljárásról a nemzetközi jogász, Tóth Norbert.

2022.03.01. 16:07

Oroszbarátsága miatt lemondatnák a cseh államfőt

Lemondásra szólította fel Milos Zeman cseh államfőt a Charta 77 egykori emberjogi mozgalom alapdokumentuma aláíróinak egy csoportja. Közös nyilatkozatukban azt állítják, hogy Milos Zeman az orosz államfő Vlagyimir Putyin hosszas támogatásával "társfelelőse" az ukrajnai orosz agressziónak.

Jirí Ovcácek elnöki szóvivő, akit a CTK hírügynökség kérdezett, nem kívánta kommentálni a felhívást. A felhívás aláírói - egyebek között Petr Pithart volt miniszterelnök, Jan Ruml, Jan Kalvoda és Michael Kocáb, egykori miniszterek, Anna Sabatová, volt emberi jogi biztos vagy Michal Horácek szenátor - szerint Zeman múltbeli hozzáállása Vlagyimir Putyinhoz olyan súlyos vétek, amelyet már nem lehet helyrehozni. Úgy vélik, hogy elnöki tevékenységével Zeman az alapjaiban tagadta meg a cseh állam alkotmányos demokratikus és humanitárius elveit. Az orosz államfő múltbeli nyílt támogatásával "ma ön társfelelőse a senki által ki nem provokált agressziónak és az ukránok milliói szenvedésének". (MTI)

2022.03.01. 16:05

Két és fél százalékra növelné katonai kiadásait Románia

Románia katonai kiadásai növelésével akarja védelmi képességeit erősíteni, ugyanakkor energetikai beruházásokra készül a teljes energetikai függetlenség elérése érdekében - jelentette be Klaus Iohannis államfő, a legfelsőbb védelmi tanács (CSAT) ülését követően.

Az elnök szerint ennek a két stratégiai célnak a kijelölését az ukrajnai háború, a világ biztonságát fenyegető válság tette szükségessé. Kifejtette: a védelmi kiadásokat a GDP 2,5 százalékára emelnék a jelenlegi két százalékról, az energetikai függetlenséget pedig elsősorban a megújuló energiaforrás-, illetve az atomerőmű-fejlesztés révén szándékoznak elérni.

Az új nemzetbiztonsági célok megvalósulásához politikai döntésekre és részletes akciótervre lesz még szükség - tette hozzá Iohannis. (MTI)

2022.03.01. 16:03

Súlyos precíziós csapásra adott ki figyelmeztetést Oroszország

A kijevi objektumok közelében élőket távozásra szólították fel.

2022.03.01. 16:01

A brit hírszerzés térképén a háborús gócpontok

A brit védelmi minisztérium kiadott egy térképet, amelyen a hírszerzésük által összegyűjtött ukrajnai harctereket ábrázolták. (Telex)

2022.03.01. 15:56

Boris Johnson: Moszkva alábecsülte Ukrajna és a Nyugat elszántságát

Mateusz Morawiecki megerősítette: Ukrajna uniós tagjelöltségéről kedd délután Brüsszelben Ursula von der Leyennel tárgyal.

2022.03.01. 15:44

Egyre több sportszövetség zárja ki az oroszokat

Újabb sportági világszövetségek tettek eleget a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) hétfői javaslatának, miszerint ne engedjék indulni az orosz és fehérorosz sportolókat, továbbá a két ország hivatalos személyeinek is tiltsák meg a részvételét a különböző eseményeken.

  • Az evezősök (WR/World Rowing),
  • a síelők (FIS),
  • a tollaslabdázók (BWF),
  • a rögbisek (WR) és
  • a röplabdázók (FIVB)

nemzetközi, valamint utóbbiak európai (CEV) szövetsége is közölte, hogy az ukrajnai invázió miatt egyetért a kéréssel, és annak eleget is tesz.

Korábban már hasonló lépésről döntött sokan mások mellett a labdarúgók nemzetközi (FIFA) és európai (UEFA) szervezete, a vizes sportágakat tömörítő szervezet (FINA) eközben annyit jelentett be, hogy az orosz és fehérorosz sportolók függetlenként versenyezhetnek. (MTI)

2022.03.01. 15:40

Az ENSZ előtt olvasták fel egy orosz katona drámai utolsó üzeneteit

Ukrajna ENSZ-nagykövete, Szerhij Kiszlica az ENSZ közgyűlése előtt olvasott fel egy állítólagos üzenetváltás, amely egy orosz katona és édesanyja között zajlott.

2022.03.01. 15:37

KMKSZ az ellenzéknek: ezt ne!

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) felháborítónak tartja és mélységesen elítéli az anyaországi ellenzéki pártoknak az ukrajnai háború kapcsán folytatott kampányát, melynek kereszttüzébe a kárpátaljai magyarok kerültek - fogalmaz nyilatkozatában a szövetség elnöksége.

"Sajnálatosnak tartjuk, hogy egyes ellenzéki pártok, kérésünk ellenére, kampánytémaként használják az amúgy is nehéz helyzetben lévő kárpátaljai magyarságot" - olvasható a KMKSZ nyilatkozatában.

2022.03.01. 15:34

Felállították a Müncheni Filharmonikusok vezető karmesterét

A Müncheni Filharmonikusok megválnak Valerij Gergijev vezető karmestertől, mert a Vlagyimir Putyin orosz elnök támogatói közé tartozó művész nem határolódott el az Ukrajna elleni orosz inváziótól - közölte a zenekar fenntartója, a bajor tartományi főváros főpolgármestere.

Dieter Reiter a zenekar honlapján megjelent közleményében kifejtette: azt várta az orosz művésztől, hogy átgondolja és felülvizsgálja az orosz államfőről alkotott igen pozitív értékelését. Ez elmaradt, ezért nem volt más választás, mint az azonnali szétválás - közölte a szociáldemokrata (SPD) politikus.

Valerij Gergijev a világ egyik leghíresebb karmestere, 1988 óta a szentpétervári Mariinszkij Színház művészeti igazgatója és főigazgatója, 2007 és 2015 között a Londoni Szimfonikus Zenekart vezette. (MTI)

2022.03.01. 15:32

54 ezer ukrajnai menekült Szlovákiában

Mintegy 54 ezren léptek be Szlovákiába Ukrajnából az Oroszországgal vívott háborús konfliktus kezdete, azaz múlt csütörtök óta, hét-nyolcszor annyian, mint a konfliktust megelőző időkben - közölte a szlovák országos rendőr-főkapitányság sajtóosztálya.

Szlovákiának Ukrajnával négy határátkelője van, ezek közül jelenleg három bonyolít le gyalogos és autós személyforgalmat,

  • az ugari (Ubla),
  • a felsőnémeti (Vysné Nemecké) és
  • a nagyszelmenci (Velké Slemence).

Az egyetlen szlovák-ukrán vasúti határátkelőnél - Tiszacsernyőn (Cierna nad Tisou) - már korábban ideiglenesen leállították a személyforgalmat. (MTI)

2022.03.01. 15:21

Álló vastaps fogadta Volodimir Zelenszkijt az Európai Parlamentben – videó

Ukrajna az európai utat választja, Ukrajna egyenlő tagja szeretne lenni Európának – jelentette ki az ukrán elnök, az Európai Parlament (EP) rendkívüli, egynapos plenáris ülésének az Ukrajna orosz megtámadásáról szóló vitáján. Ursula von der Leyen: a demokrácia és az autokrácia, a jogállamiság és a fegyverek uralma csap össze.

2022.03.01. 15:19

Budapest: a legfiatalabb ukrajnai menekültről posztolt Karácsony Gergely

Kéthetes kisbaba a főváros legfiatalabb ukrajnai vendége – írja a főpolgármester. Arról is beszámolt, hogy már 200 menekültnek tudtak segíteni, és a kisbaba a Balatonnál van.

2022.03.01. 15:11

Ellenzék: le kell állítani a Paks 2 beruházást

Úgy vélik, az ukrajnai háború is megmutatja, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelent az Oroszországhoz való közelség.

2022.03.01. 14:47

Távozott a Lokomotiv Moszkvától a csapat német vezetőedzője

Távozott posztjáról a Lokomotiv Moszkva labdarúgócsapatának vezetőedzője, Markus Gisdol. A klub ugyan nem adott magyarázatot váltásra, de a német szakember a Bildnek adott nyilatkozatában egyértelművé tette, hogy négy és fél hónap után azért távozott, mert múlt csütörtökön Oroszország háborút indított Ukrajna ellen.

"Futballedzőnek lenni a világ legnagyszerűbb hivatása számomra. De nem folytathatom a munkámat egy olyan országban, amelynek vezetője felelős egy Európa közepén történt támadásért. Ez nem összeegyeztethető az értékrendemmel" - jelentette ki az 52 éves tréner

Az orosz bajnokságban még egy német edző dolgozik Sandro Schwarz személyében, ő marad a posztján. Segítője, az ukrán Andrij Voronyin viszont elhagyta a klubot, és visszatér Németországba, ahol pályafutása nagy részét töltötte. (MTI)

2022.03.01. 14:44

Amerikai hírszerzés: az orosz elnök egyre frusztráltabb, rondább dolgok jöhetnek

Vlagyimir Putyin állítólag szokatlan dühkitöréseket produkál a belső köreiben lévő emberekkel szemben az ukrajnai katonai hadművelet állása miatt.

2022.03.01. 14:36

Józanságra inti a politikai élet szereplőit a Médiatanács

Az NMHH arra is emlékeztet, mennyire fontos a szabad, sokszínű és kiegyensúlyozott tájékoztatás befolyásmentes fenntartása.

2022.03.01. 14:26

Sorra hozza kedden a történelmi mélypontokat a forint

Elszállt az árfolyam - kedden 370-nél kezdte, cikkünk írásakor 379 forint volt egy euró.

2022.03.01. 14:15

Civil halálos áldozatai vannak a súlyos harkivi rakétacsapásnak – videó, fotók

Hatalmas robbanással csapódott be kedd reggel egy orosz rakéta Harkiv központi részén. Ukrajna második legnagyobb, az orosz határhoz közeli városában a regionális kormányzati székház mellett csapódott be a Szabadság téren.

2022.03.01. 14:12

Adomány a WoT-tól

Egymillió dollárt adott Ukrajnának az egyik legnépszerűbb háborús játék, a World of Tanks fejlesztője. „Minden rendelkezésére álló erőforrással” támogatja 550 kijevi munkatársát és családjaikat a Wargaming – közölte a világszerte népszerű tankos játék fejlesztője, amely adománnyal is besegít a nehéz helyzetbe került Ukrajnának. A cég ezzel párhuzamosan menesztette kreatív igazgatóját, aki Facebook-posztban támogatta az orosz támadást. (hvg.hu)

2022.03.01. 14:11

Lépett a Mastercard

A Mastercard bejelentette, hogy több tranzakciót is letiltott fizetési hálózatán az Oroszországgal szemben bevezetett tranzakciók következményeként. A hír azután érkezett, miután az Egyesült Államok, az EU-val, az Egyesült Királysággal és Kanadával együtt kijelentették, hogy kizárnak egy sor orosz bankot a SWIFT nemzetközi fizetési rendszerből, és megakadályozzák, hogy az orosz jegybank felhasználja devizatartalékait a szankciók hatásának enyhítésére. (Portfolio)

2022.03.01. 14:05

Újabb ország szállt be a háborúba, már ukrán földön vannak a csapatai

A vasárnapi alkotmánymódosításról tartott népszavazás megágyazott a lépésnek.

2022.03.01. 13:44

Kis-Benedek József: keserves harcok árán el lehet foglalni Kijevet, de megtartani…

Egy több mint 60 kilométeres elnyújtott orosz katonai konvoj tart Kijev felé. Az InfoRádió által megkérdezett biztonságpolitikai szakértő szerint, ha az oroszok támadnak, komoly utcai összecsapásokra lehet majd számítani az ukrán fővárosban.

2022.03.01. 13:34

Az ÉVOSZ az építőiparban adna munkát a menekülteknek

Az építőipar valamennyi alapszakmájában szakmunkás és mérnök-hiány van, ami a menekültek bevonásával is mérsékelhető, ezért az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) a tagszervezetei közreműködését kérte az orosz-ukrán háború miatt Magyarországra menekültek átmeneti foglalkoztatásához - közölte az ÉVOSZ.

A munkavállalás lehetőségét a szakszövetség azzal segíti, hogy a munkaadók figyelmébe ajánlja az érdeklődőket, akik az evosz@evosz.hu e-mail címen vagy a (+36-1) 201-0333 telefonszámon jelentkezhetnek. Az ügyben érintett ukrajnai menekültek elérhetőségét pedig az ÉVOSZ továbbítja a tagszervezetei felé.

2022.03.01. 13:33

"Azt mondták, hogy na, itt a háború!" – interjú egy négygyerekes menekülttel

Ezrek érkeznek Magyarországra az Ukrajnában dúló háború miatt. Tóth Izabella négy kisgyermekével együtt a kárpátaljai Péterfalváról indult útnak, de ismerősök, rokonok nélkül nem tudja, hová mehetnének.

2022.03.01. 13:16

Francia miniszter: előidézzük az orosz gazdaság összeomlását

Az ukrajnai háború miatt Oroszország ellen bevezetett nyugati szankciók célja az, hogy összeomoljék az orosz gazdaság - jelentette ki kedden Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter.

"A gazdasági és pénzügyi erőviszonyok teljesen az Európai Unió oldalára dőlnek el, amely most fedezi fel, hogy mekkora gazdasági hatalom" - hangsúlyozta a tárcavezető a France Info hírrádióban. Az orosz vagyonok befagyasztása a miniszter szerint csaknem 1000 milliárd dolláros összeget jelent. "Teljes gazdasági és pénzügyi háborút indítunk Oroszország ellen" - mondta, jelezve azt is, hogy a nyugatiak készek újabb szankciók bevezetésére is. (MTI)

2022.03.01. 13:15

Ellenzék: azonnal le kell állítani a beruházást!

A Paks II. beruházás leállítását követelték kedden az áprilisi választáson szövetségben induló ellenzéki pártok.

A Roszatom hétfőn közölte, hogy az ütemterv szerint fognak haladni a beruházással.

Paks II. beruházás nélkül nincs fenntartható rezsicsökkentés és biztonságos áramellátás - hangsúlyozta Süli János, a Paksi Atomerőmű fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter kedden a Századvég Rezsi Konferencia című rendezvényen.

2022.03.01. 13:14

Este hattól tüntet az ellenzék

Tüntetést tart este hattól az I. kerületi Lánchíd utcában (a Clark Ádám téri körforgalom felőli végénél) az Egységben Magyarországért "Az orosz kémbank és Putyin ellen" elnevezéssel. Az eseményen felszólal Márki-Zay Péter, az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje mellett Iványi Gábor lelkész, az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke is. Az eseményen adománygyűjtést szerveznek az ukrajnai menekülteknek.

2022.03.01. 13:13

Megérkeztek Romániába az első francia katonák - képek

A francia előőrs Antonov típusú szállító repülőgéppel érkezett.

2022.03.01. 13:11

Az ukrán elnök felszólal az EP rendkívüli plenáris ülésén kedden

Az Európai Parlament (EP) rendkívüli, egynapos plenáris ülést tart kedden, lesz vita Ukrajna orosz megtámadásáról is. Amennyiben a körülményeik lehetővé teszik, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és a kijevi törvényhozás, a Verhovna Rada elnöke, Ruszlan Stefancsuk jelentkezik be a plenáris vitába és szólal fel, közölte az EP. (MTI)

2022.03.01. 13:01

Szergej Lavrov: elfogadhatatlan, hogy amerikai nukleáris fegyver van Európában

Az orosz külügyminiszter videoüzenetében sürgette az atomfegyverek visszaszállítását az Egyesült Államokba.

2022.03.01. 12:40

A FINA engedi úszni az oroszokat

A vizes sportágak nemzetközi szövetsége (FINA) bejelentette, hogy függetlenként versenyezhetnek az orosz és fehérorosz sportolók.

2022.03.01. 12:39

Litván elnök: Európa országai nem érezhetik magukat biztonságban

"Egyetlen európai ország sem érezheti magát biztonságban, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnökről van szó" - mondta Gitanas Nauseda litván elnök a CNN-nek az oroszok ukrajnai inváziójának hatodik napján. "Igen, Ukrajna az első számú célpont, de ha nem tudjuk támogatni Ukrajnát, ha Ukrajna elbukik – biztosak lehetünk abban, hogy mi leszünk a következők, Oroszország az ajtónk előtt marad” – mondta Nauseda arra a kérdésre, hogy a balti országokat veszélyben érzi-e a litván elnök.

2022.03.01. 12:33

Több száz repülőgépet kell visszavonnia az EU-s lízingcégeknek Oroszországból

Az orosz légitársaságok flottájának nagy részét nem saját tulajdonú, hanem lízingelt repülőgépek alkotják, az orosz állami pénzintézetek és lízingcégek mellett a géppark jelentős hányada származik külföldi bérbeadóktól. A Financial Times alapján az Airportal.hu azt írta, hogy a Cirium légiközlekedési elemzőcégtől származó adatok szerint

az orosz légitársaságok flottájában 515 külföldről lízingelt gép repül, ezek összesített piaci értéke megközelíti a 10 milliárd USA-dollárt, iparági források szerint ennek mintegy fele származik európai cégektől.

Az Aeroflot flottájának a piaci értéket tekintve fele nem orosz bérbeadók tulajdona.

Mivel az uniós légiközlekedési és légiipari szankciók a lízingelt repülőgépekre is vonatkoznak, így nem köthető új bérleti szerződés, emellett a meglévőket is 30 napos határidővel fel kell bontani, ami azt jelenti, hogy az európai lízingbeadóknak március 28-ig vissza kell vonniuk az összes, orosz légitársaságokhoz kihelyezett gépüket.

A lízingcégek számára további kockázatot jelentenek az orosz bankrendszert érintő szankciók, mert így az is kérdéses, hogy az ottani ügyfelek ki tudják-e fizetni az esedékessé váló, többségében dollár alapú elszámolással futó lízingdíjakat.

Az unió a részegységek, hajtóművek és egyéb alkatrészek exportját is megtiltotta, amivel nagy terhet rótt az orosz repülőgépiparra, mert a hazai típusaik (például az Irkut MSz-21 és a Szuhoj Superjet) is nagy arányban támaszkodnak a nyugati gyártású részegységekre, rendszerekre, műszerekre. Az orosz légitársaságok korábban megrendelt, de még át nem adott gépeit sem szállíthatják le az európai gyártók amíg a szankciók érvényben vannak.

2022.03.01. 12:32

Kitiltották az orosz és a fehérorosz sportolókat a Világjátékokról

Az insidethegames.biz honlapja szerint a játékok szervező bizottsága szavazás útján döntött a két nemzet kizárásáról, így a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ajánlásával megegyező határozat értelmében nem vehetnek részt az Egyesült Államokban sorra kerülő multisporteseményen. Oroszország 69, míg Fehéroroszország 11 versenyzővel képviseltette volna magát az Alabama állambeli Birminghamben. Ukrajna 52 indulót nevezett be a nem olimpiai sportágak július 7. és 17. között sorra kerülő seregszemléjére.

A NOB hétfőn azt javasolta a nemzetközi sportági szövetségeknek és a versenyek házigazdáinak, hogy ne engedjék indulni az orosz és fehérorosz sportolókat, továbbá tiltsák meg a két ország hivatalos személyeinek részvételét is. (MTI)

2022.03.01. 12:31

Bárki lehet orosz kém – videó a szabotőrök kereséséről Kijevből

Letartóztatásokról, gyilkosságokról és potenciális célpontok megjelöléséről szólnak a kijevi hírek, már-már hisztérikus szintre emelve a pánikot és a paranoiát.

2022.03.01. 12:20

Újfajta táblák kerülnek ki több magyar útra – képek

A Magyarországra érkező ukrán menekülők tájékozódásának megkönnyítésére háromnyelvű táblákat és útirányjelzőket helyez el a magyar-ukrán határ közelében a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

2022.03.01. 12:10

Békére szólít fel az oroszok világelső teniszezője

"Ma a világ minden gyermeke nevében szeretnék beszélni. Mindannyiuknak vannak álmai, az életük csak most kezdődik, megannyi szép élmény vár rájuk, első barátok, érzelmek. Mindent először látnak és éreznek az életükben. Ezért szeretnék békét kérni a világban, békét az országok között. Ők a világba vetett bizalommal születnek, hisznek az emberekben, a szeretetben, a biztonságban és az igazságosságban, az életben való esélyeikben. Legyünk együtt és mutassuk meg nekik, hogy ez igaz, mert egy gyereknek sem szabadna abbahagynia az álmodozást" - osztotta meg gondolatait Instagram-oldalán a 26 éves az orosz Danyiil Medvegyev, aki hétfőn került a világranglista élére. (MTI)

Utalt a legutóbbi Australian Open után tett meglepő beszédére és bejelentésére is arról, hogy miként viszonyult hozzá mint orosz versenyzőhöz a közönség és hogy milyen fontosak a gyermekek álmai.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Medvedev Daniil (@medwed33) által megosztott bejegyzés

2022.03.01. 12:09

Távol tartja magát Oroszországtól a profi boksz világa is

A profi ökölvívás legjelentősebb szervezetei bejelentették, hogy az égiszük alatt versenyző bokszolók nem lépnek ringbe Oroszországban. Először a Boksz Világtanács (WBC) közölte, hogy az ukrajnai háború miatt nem rendez mérkőzést orosz helyszínnel, majd a bojkottfelhíváshoz csatlakozott a Nemzetközi Bokszföderáció (IBF), a Boksz Világszövetség (WBA) és a Boksz Világszervezet (WBO) is.

Korábban többek között

  • a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének,
  • a sakkolimpiának,
  • a férfi röplabda-vb-nek,
  • a sí-világkupaversenyeknek és
  • a Forma-1-es Szocsi Nagydíjnak a rendezését vették el Oroszországtól,

illetve számos nemzetközi sportszövetség felfüggesztette az orosz - és fehérorosz - sportolók versenyzési jogát, miután Oroszország múlt csütörtökön háborút indított Ukrajna ellen. (MTI)

2022.03.01. 12:06

Szállással segíti a katasztrófavédelem a menekülőket

A határon és szükség szerint a budapesti pályaudvarokon is segítik az Ukrajnából érkező embereket. Hétfőn ezért a már napok óta működő központi, valamint a Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megyei operatív törzs mellett a fővárosban, Pest és Nógrád megyében is területi irányító törzs alakult. Az operatív törzsek szervezik a segítséget igénylők fogadását, szálláshelyre történő szállítását, elhelyezését és ellátását.

A katasztrófavédelem központi operatív törzse gyűjti össze és koordinálja a szállásokkal kapcsolatos felajánlásokat is. (MTI)

2022.03.01. 12:04

A YouTube is blokkolja az RT és a Szputnyik tartalmait Európában

Nem jeleníti meg az amerikai szolgáltató ezeket az orosz állami hírforrásokhoz köthető csatornákat a kontinensen. A YouTube a Google-t és a Waze-t is tulajdonló Alphabet céghez tartozik.

"Időbe telik, míg rendszerünk teljesen működőképes lesz" - írta közleményében a YouTube. "Munkatársaink szünet nélkül figyelik a helyzetet, hogy a lehető leggyorsabban reagálhassanak" - tette hozzá.

Hétfőn a Facebook anyavállalata, a Meta jelentette be, hogy korlátozza a hozzáférést felületein az RT tévécsatorna és a Szputnyik tartalmaihoz az Európai Unió területén. Nick Clegg, a Meta alelnöke a helyzet rendkívüliségével indokolta a döntést, jelezve, hogy az Európai Unió és számos kormány szorgalmazott további lépéseket az orosz állami információforrások ellen. (MTI)

2022.03.01. 11:59

Moszkva: a Nyugat katonai fenyegetése elleni védelem a legfontosabb

Az orosz védelmi miniszer közölte: nem állnak le, amíg nem demilitarizálják és "nácitlanítják" Ukrajnát.

2022.03.01. 11:40

Kiberhadviselés az orosz–ukrán háború árnyékában – videó

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem kiberbiztonsági szakértője szerint Ukrajna egyik célja a kiberfölény megszerzése az oroszok elleni háborúban, és ezt el is érte.

2022.03.01. 11:37

Magyarország gázellátása zavartalan

A földgázpiac a piaci környezetnek megfelelően működik, az ország gázellátása jelenleg zavartalan, a határkeresztező vezetékeken mind import, mind export irányban normál üzemnek megfelelően zajlik a gázforgalmazás - írta közleményében a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) kedden.

Az ukrajnai konfliktus ellenére mindkét irányban rendben működik az ukrán-magyar határkeresztező vezeték is. A határponton forgalmazott gázmennyiség elsősorban az ukrán piaci igényeknek megfelelően alakul, a határkeresztező pont a magyarországi ellátásban nem játszik jelentős szerepet.

2022.03.01. 11:33

Az úszók úszhatnak, egy feltétellel

A vizes sportágak nemzetközi szövetsége (FINA) bejelentette, hogy függetlenként versenyezhetnek az orosz és fehérorosz sportolók. (MTI)

2022.03.01. 11:23

Rendkívüli bejelentés: a kormány támogatja Ukrajna EU-tagjelöltségét – videó

Magyarország pártolja a korábban nyolc ország által aláírt nyílt levélben foglaltakat – közölte Szijjártó Péter.

2022.03.01. 11:10

Már csecsen halottjai is vannak az ukrajnai háborúnak

Ezt maga az oroszokkal szövetséges csecsen elnök jelentette be. Kedden elhagyják az EBESZ-megfigyelők Donyecket. Ohtirkából hetven ukrán katona halálát jelentették, Herszon város támadására sorakoztak fel orosz csapatok.

2022.03.01. 11:12

Több hollywoodi stúdió leállította új filmjei oroszországi forgalmazását

Tübbek között a Disney, a Warner Bros. és a Sony is lépett Oroszország ukrajnai beavatkozása miatt.

Az öt nagy hollywoodi stúdiót és a Netflix streamingszolgáltatót képviselő amerikai Mozgókép Egyesület (MPA) közleményében leszögezte, hogy "az MPA a nemzetközi közösséggel együtt kiáll a jogállamiság fenntartása mellett, és elítéli Oroszország ukrajnai invázióját". A tagvállalatok nevében támogatásukról biztosították Ukrajna kreatív közösségének tagjait, "akik - mint minden ember - megérdemlik, hogy békében éljenek és dolgozzanak" - idézte a Variety.com cikke. (MTI)

2022.03.01. 10:38

Lengyelországban terrorriasztást rendeltek el az Ukrajnával határos vajdaságokban

A négyfokos skálán másodfokú, megelőző jellegű terrorriasztást hirdetett Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő az Ukrajnával határos két vajdaságban - közölte keddre virradóan a lengyel kormány biztonsági központja (RCB).

2022.03.01. 10:30

Orbán Viktor a nagyköveti értekezleten: Magyarország biztonsága az első

Orbán Viktor miniszterelnök kedden reggel Magyarország nagyköveteinek tartott előadást a következő időszakban előttük álló feladatokról a Külgazdasági és Külügyminisztérium misszióvezetői értekezletén - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

2022.03.01. 10:23

Felfüggesztett korcsolyázók

A Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) is felfüggesztette az orosz és a fehérorosz sportolók versenyzési jogát. A műkorcsolyázókat, gyorskorcsolyázókat és rövidpályás gyorskorcsolyázókat tömörítő ISU kedden közleményében jelezte: további intézkedésig az orosz és a fehérorosz versenyzők nem vehetnek részt a szervezet által rendezett eseményeken. (MTI)

2022.03.01. 10:21

Kína megkezdte állampolgárai evakuálását Ukrajnából

A kijevi kínai nagykövetség szervezésében hétfőn mintegy 600 kínai diákot szállítottak közúton Moldovába Kijevből és Odesszából. Kedden további ezer kínai állampolgárt evakuálnak majd, őket is Ukrajnával szomszédos országokba utaztatják.

A kínai nagykövetség hétfőn felhívásban tájékoztatta az Ukrajnában tartózkodó kínai állampolgárokat, hogy Ukrajna egyes szomszédjai - köztük Magyarország, Lengyelország és Szlovákia - segítséget ad az Ukrajnából érkező kínaiaknak, egyebek mellett lehetővé téve számukra ideiglenesen a vízummentes belépést. (MTI)

2022.03.01. 10:19

A háború odavágott a Skodának, korlátozzák a gyártást

Nagymértékű alkatrészhiány miatt korlátozni kényszerült a hét elejétől az új személygépkocsik gyártását a cseh Skoda Auto autógyár. A hiányzó alkatrészeket néhány ukrajnai üzemben gyártották, amelyek az orosz hadművelet következtében most leálltak - közölte a Skoda Auto kedden.

2022.03.01. 09:54

A Sahtar Donyeck és a Dinamo Kijev légiósai elhagyták az országot

Az ukrán bajnokságban éllovas Sahtar Donyeck brazil labdarúgói biztonságban elhagyták az Oroszország által múlt csütörtökön - fehérorosz támogatással - megtámadott országot. Az ország keleti részén működő klub közleményében kifejtette: a keretben lévő több mint egy tucat légiós, valamint családtagjaik már Románia területén vannak.

A Dinamo Kijev külföldi futballistái szin

Címlapról ajánljuk
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×