INFORÁDIÓ
2022. december 5. hétfő
Vilma

ukrajna

orosz-ukrán-konfliktus

ensz

halott

Orosz katonai járművek konvoja a krími Armjanszk közelében 2022. február 25-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségei, így a főváros ellen is hadműveletet folytatnak, és támadást indítottak a Moszkva-barát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A felek halálos áldozatokról és sebesültekről is beszámoltak. A nemzetközi közösség sorra jelent be büntetőintézkedéseket Moszkva ellen. MTI/AP/Emilio Morenatti

Az ENSZ előtt olvasták fel egy orosz katona drámai utolsó üzeneteit

Infostart

Ukrajna ENSZ-nagykövete, Szerhij Kiszlica az ENSZ közgyűlése előtt olvasott fel egy állítólagos üzenetváltás, amely egy orosz katona és édesanyja között zajlott.

Az üzenetek valóságtartalmát nem állt módjában senkinek ellenőrizni, mivel egy kinyomtatott fotóról olvasta fel a szövegeket. A Sky News idézte beszélgetés a katona anyjának üzenetével kezdődött.

"Aljosa, hogy vagy? Miért nem írsz már régóta? Gyakorlatoztok?"

"Mama, nem vagyok már Krímben. Nem gyakorlaton vagyok."

"Hol vagy akkor? Papa azt kérdezi, küldhetünk-.e neked csomagot."

"Ugyan milyen csomagot küldhetnétek nekem?"

"Hogy érted ezt, mi történt?"

"Mama, Ukrajnában vagyok.

Ez itt valódi háború. Félek.

Minden várost bombázunk, a civileket is. Azt mondták, itt majd örömmel fogadnak minket, de inkább a kocsik elé ugranak, befekszenek a harckocsik elé és nem engednek tovább. Fasisztának hívnak. Mama, annyira nehéz!"

Kiszlica szerint percekkel később a katona halott volt. Az ENSZ előtt tartott beszédében a nagykövet úgy fogalmazott: ha valaki szeretné megérteni, milyen tragédiával áll szemben, képzelje el azt, hogy az ENSZ-tagállamok harmincszorosa az eddig elhunyt orosz katonák száma.

"Minden egyes ország neve mellett képzeljen el több mint harminc halott orosz katonát. Több száz halott ukránt, több tucat halott gyereket, és ez így megy tovább és tovább" - mondta.

Oroszország ENSZ-nagykövete, Vaszilij Nebenzia azonban azt mondta:

az ukrajnai orosz akciókkal kapcsolatosan álhírek terjednek.

"A közösségi hálózatokon útmutatók terjednek arról, hogyan kell hírt hamisítani. Az ukrán közösségi hálózatokon 1,2 millió ilyen álhír terjeng, és az ukrán nagykövet által felolvasott levelezés is ezek közé tartozik" - mondta. Nebenzia állítását ugyanúgy nem támasztja alá bizonyíték, mint ahogyan a Kiszlica felolvasta beszélgetés valódiságát sem.

Nyitókép: MTI/AP/Emilio Morenatti
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018