eur:
394.74
usd:
370.24
bux:
65176.05
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Forrás: Facebook

Ellenzék: le kell állítani a Paks 2 beruházást

Úgy vélik, az ukrajnai háború is megmutatja, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelent az Oroszországhoz való közelség.

A Paks II. beruházás leállítását követelik az áprilisi választáson szövetségben induló ellenzéki pártok.

Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője, Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese, valamint Buzinkay György (Momentum) közös országgyűlési képviselőjelölt kedden közös online sajtótájékoztatón követelték az atomerőmű bővítéséről szóló magyar-orosz szerződés azonnal felmondását a háborús helyzetre hivatkozva.

Keresztes László Lóránt azt emelte ki, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök az ukrajnai háborúban atomfegyver bevetésével fenyegetőzik, eközben orosz katonák több alkalommal is rálőttek radioaktívhulladék-lerakókra, valamint elfoglalták a csernobili erőművet. Vagyis szerinte Oroszország semmibe veszi a nukleáris biztonságot.

Ez is azt mutatja, hogy nem létesíthető atomhulladék-temető egy akkora nagyváros mellett, mint Pécs - hangoztatta. Úgy folytatta: a déli nagyvárosunk mellett "lopakodó eljárásban folyamatban van egy új uránbánya is", amelyet szerinte a kormány eladhat az oroszoknak. A politikus elutasította, hogy a magyar uránvagyon bármikor is orosz kézbe kerüljön.

Buzinkay György szerint Magyarország nemzetbiztonsági érdeke is az, hogy egy erős és független Ukrajna "minél távolabb tartsa tőlünk" Oroszországot. Ezért az Európai Uniónak, a NATO-nak valamit Magyarországnak is minden segítséget meg kell adnia Ukrajna számára, hogy "legyőzhesse a zsarnok Putyint".

A paksi bővítés leállítása mellett követelte még az "orosz kémbank" és az ott dolgozó orosz kémek azonnali kiutasítását Magyarországról, valamint az orosz oligarchák magyarországi vagyonának befagyasztását.

Kocsis-Cake Olivio arra mutatott rá, hogy az unió által bevezetett gazdasági szankció a paksi bővítést finanszírozó orosz bankot is érinti. Az előnytelen szerződés felelősének nevezte Orbán Viktor miniszterelnököt, de Áder János államfőt is. Rámutatott arra, hogy eddig mintegy 300 milliárd forintot költött az állam a beruházásra.

Az atomerőmű helyett szerinte tárgyalásokat kellene kezdeni a régió országaival és a V4-ekkel arról, hogyan osztjuk meg egymással a megújuló forrásokból nyert energiát, ha nem áll elegendő rendelkezésre. Lakossági energiahatékonysági programot kell indítani, és meg kell szüntetni a napelemek, szélerőművek építését akadályozó tényezőket - hangzott el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×