eur:
392.63
usd:
367.48
bux:
67125.11
2024. április 26. péntek Ervin
Sérült radarrendszerek és egyéb berendezések egy ukrán katonai létesítményben a délkelet-ukrajnai Mariupol városban 2022. február 24-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök hajnalban katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A nyugati világ elítélte az orosz hadműveletet, és súlyos szankciókat helyezett kilátásba Moszkva ellen.
Nyitókép: MTI/AP/Szergej Gric

Nincs már áram az egyik legfontosabb ukrán városban

A támadó orosz hadsereg átvágta a villanyvezetéket.

Megszakadt az áramszolgáltatás a Donyec megyei Mariupolban kedden, az egyik orosz támadás után - közölte Pavlo Kirilenko, a megyei közigazgatás vezetője. A stratégiai fontosságú dél-ukrajnai kikötővárost az orosz erők körül akarják zárni.

"Mariupol és Volnovaha a miénk. A két városra nehezedik az ellenség nyomása, de tartják magukat. Mariupolban elvágták az áramvezetéket, a városban nincsen áramszolgáltatás" - írta Facebook oldalán Kirilenko.

A kormányzó szerint az északabbra fekvő, húszezer lakosú Volnovaha nagy részét lerombolták.

A félmilliós Mariupolt már kedden teljesen körül fogják zárni - figyelmeztetett Eduard Baszurin, a donyecki szakadár erők parancsnoka az orosz Rosszija-24 televízióban.

A parancsnok állítása szerint csapatai lehetővé teszik a polgári lakosok kimenekítését "két humanitárius folyosón" át. Hozzátette, hogy szerdáig hagyhatják el a várost.

Mariupol és Volnovaha elfoglalása megkönnyítené az összeköttetést az Azovi-tenger partján a Krím felől előrenyomuló orosz csapatok ellenőrzése alatt álló területek, valamint szakadárok által kezén lévő donyecki területek és az orosz határ között.

A még Kijev kezén lévő utolsó dél-ukrajnai nagyvárost, Mariupolt 2014-ben rövid időre elfoglalták a szakadárok, majd ismét a kijevi reguláris erők ellenőrzése alá került.

Orosz találat érte kedden a kijevi televíziós tornyot, megszakadt az adások sugárzása - közölte az ukrán belügyminisztérium.

A tárca közleménye szerint a találat a berendezéseket érte, egy ideig szüneteli fog a csatornák működése.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden telefonbeszélgetésük során arra kérte Olaf Scholz német kancellárt, segítsen az Ukrajna feletti légtér lezárásában, így akadályozva meg a polgári személyek elleni bombatámadásokat. Zelenszkij közlése szerint arra is kérte a német kancellárt, hogy mielőbb foglalkozzanak Kijev európai uniós csatlakozási kérelmével.

Ukrajna tárgyalásokat folytat a szövetségeseivel, hogyan tudnák támogatni a légvédelmét - közölte online sajtótájékoztatóján kedden Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogyan tudna a NATO repülési tilalmi övezetet létrehozni Ukrajna felett, segítségül az orosz támadások ellen.

"Jobb, ha most segítenek bennünket, mintha később szemtől szemben találják magukat Vlagyimir Putyin orosz elnökkel" - fogalmazott Kuleba.

"Nem kell attól félni, hogy a NATO háborúban találja magát Oroszországgal Ukrajna miatt. Ha Oroszország győz, önök lesznek a következők" - tette hozzá az ukrán külügyminiszter.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) határozattervezetet ismertetett kedden, amelyben elítéli Ukrajna orosz lerohanását. A NAÜ felszólítja Oroszországot, szüntesse be a támadásokat, elsősorban azokat, amelyek atomlétesítmények ellen irányulnak. Az esetleges nukleáris incidensek nemcsak Ukrajna lakosságát, de az egész nemzetközi közösséget fenyegetnék.

A Lengyelország és Kanada által kidolgozott határozattervezetről a tervek szerint szerdán szavaz a NAÜ 35 tagú Kormányzótanácsa.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×