eur:
394.27
usd:
370.13
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (j) és Boris Johnson brit kormányfő sajtótájékoztatót tart Varsóban 2022. március 1-jén. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/EPA/PAP/Leszek Szymanski

Boris Johnson: Moszkva alábecsülte Ukrajna és a Nyugat elszántságát

Mateusz Morawiecki megerősítette: Ukrajna uniós tagjelöltségéről kedd délután Brüsszelben Ursula von der Leyennel tárgyal.

London fenntartja a Moszkva ellen kivetett szankciókat, emellett humanitárius segítséget nyújt Ukrajnának és készen áll jelentős számú ukrajnai menekült befogadására is – közölte Boris Johnson brit kormányfő Varsóban a lengyel hivatali partnerével, Mateusz Morawieckivel tartott közös sajtóértekezleten.

Johnson méltatta a Lengyelország által Ukrajnának a háború kezdete óta nyújtott humanitárius segítséget és beszámolt az országa által adott támogatásról, majd kijelentette: Nagy-Britannia készen áll ukrajnai menekültek befogadására.

"Jelentős számú menekült befogadására"

- hangsúlyozta.

Úgy vélte: Moszkva alábecsülte az ukránok elszántságát hazájuk védelmére, amikor elindította az ukrajnai hadműveletet. Elismerően nyilatkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnök magatartásáról, és úgy fogalmazott: ez nemcsak az ukrán állampolgárokat, hanem az egész világot cselekvésre ösztönzi.

"Vlagyimir Putyin orosz elnök alábecsülte a nyugati világ elszántságát is" - folytatta Johnson, megerősítve: London fenntartja a Moszkva ellen kivetett, az utóbbi évtizedekben az Oroszországgal, illetve "bármely országgal szemben" elrendelt legszigorúbb (brit) szankcióknak számító csomagot.

Johnson véleménye szerint az ukrajnai konfliktus Putyin vereségével fog zárulni. "Meg vagyok győződve, hogy Putyinnak veszítenie kell, hogy sikerül megvédenünk és megőriznünk a demokratikus Ukrajna függetlenségét és szuverenitását" - jelentette ki.

Mateusz Morawiecki a sajtóértekezleten a NATO keleti szárnyának további erősítését és Moszkva elleni újabb szankciók kivetését szorgalmazta. Felszólította az orosz felet az Ukrajnával szembeni agresszió beszüntetésére, a csapatok visszavonására, és felvetette békekonferencia megrendezésének gondolatát is.

Beszélt a további ukrajnai vérontás megakadályozásának szükségességéről is.

"Az orosz fegyverektől (...) civilek, gyermekek, nők, idős emberek halnak meg"

– jelentette ki a lengyel kormányfő.

Megerősítette: Ukrajna humanitárius támogatásáról, valamint az ország uniós tagjelöltségéről kedd délután Brüsszelben Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével tárgyal.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×