eur:
389.04
usd:
358.87
bux:
68095.19
2024. május 30. csütörtök Janka, Zsanett
Az orosz-ukrán háború elől menekülő emberek leszállnak a buszról, amellyel a helyi határátkelőhelytől szállították őket a tiszabecsi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolához 2022. február 28-án. Az intézmény tornaterméből ideiglenes szálláshelyet alakítottak ki a menekültek számára.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

„A férfiak nem jöhetnek, de nem is akarnak” – mesélte elcsukló hangon egy férjét hátrahagyó kijevi nő

Egyre több menekült érkezik Magyarországra Ukrajna belső részeiből is. Alina édesanyjával hétfőn ért Tiszabecsre. A kijevi fiatal nő sírva mesélte, hogy férje otthon maradt, hogy harcoljon az orosz csapatok ellen.

Azért döntöttünk úgy, hogy elhagyjuk Kijevet ment, mert nagyon veszélyes volt a helyzet. Hallottuk Putyin beszédét a bombázásról, és akkor azt mondtuk, hogy külföldre megyünk. Két napja indultunk el, de rengeteg autó volt az utakon, úgyhogy nagyon sokáig tartott elérni Magyarországot.

Csak nőket látok, hol vannak a férfiak?

A férfiak Ukrajnában maradnak, hogy harcoljanak. Nem jöhetnek, de nem is akarnak… Én is az édesanyámmal jöttem, a férjem otthonmaradt.

Félti? Tud bármit róla?

Igen, jól van. Önkéntesen csatlakozott a hadsereghez és harcolni fog, hogy megvédje az országot.

Mit terveznek most, hová mennek?

Olaszországba megyünk, mert rokonaink élnek ott és náluk lakunk majd egy ideig. Remélem, hogy hamar vége lesz ennek. Nem akarunk ott letelepedni, azt tervezzük, hogy visszatérünk Ukrajnába.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.30. csütörtök, 18:00
Cseh Katalin
a Momentum elnökségi tagja és EP-képviselőjelöltje
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×