eur:
392.89
usd:
366.01
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Útlezárás a Kijev belvárosába vezető úton  2022. február 28-án. Putyin február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/AP/Emilio Morenatti

Már csecsen halottjai is vannak az ukrajnai háborúnak

Ezt maga az oroszokkal szövetséges csecsen elnök jelentette be. Kedden elhagyják az EBESZ-megfigyelők Donyecket és Luhanszkból is távoznak. Ohtirkából hetven ukrán katona halálát jelentették, Herszon város támadására sorakoztak fel orosz csapatok.

Elhagyta a kelet-ukrajnai Donyecket az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) különleges megfigyelő missziójának minden járműve - erősítette meg kedden a donyecki szakadárok egyik képviselője.

Ezt Ruszlan Jakubov, az önhatalmúlag kikiáltott "donyecki népköztársaság" képviseletének vezetője, a tűzszünet ellenőrzésére felállított közös ellenőrző és koordinációs központban (JCCC) közölte a TASZSZ orosz hírügynökséggel. A képviselet sajtószolgálata hozzátette, hogy a megfigyelők értesítették őket a távozásukról.

Szemtanúk elmondták a TASZSZ-nak, hogy az EBESZ több mint 40 járműből álló konvoja a "donyecki népköztársaság" Oroszországgal határos, Uszpenka nevű ellenőrző pontja felé tart.

A TASZSZ tudósítója szerint a donyecki Park Inn szálloda közelében, ahol a megfigyelők állomásoztak, nem maradtak missziós járművek.

A "luhanszki népköztársaságban" lévő EBESZ-megfigyelő misszió járműkonvoja szintén az orosz határ felé indult.

A TASZSZ tudósítója szerint a járművek a misszió helyi irodájától indultak az Izvarino-Donyeck ellenőrző pont felé. Egy, a misszióhoz közel álló forrás szerint a konvoj várhatóan az oroszországi Rosztovi Területen található Kamenszk-Sahtyinszkij városba tart.

Az északkelet-ukrajnai Szumi terület kormányzójának közlése szerint orosz csapatok Ohtirka város katonai támaszpontját ágyúzták hétfőn, és a támadásban több mint hetven ukrán katona meghalt.

A dél-ukrajnai Herszon város polgármestere éjszaka azt közölte, hogy

az orosz csapatok megérkeztek a 290 ezer lakosú város határához, és ellenőrzőpontokat állítottak fel.

Ihor Kolihajev Facebook-bejegyzésében úgy fogalmazott, nehéz most megmondani, hogyan alakulnak ettől kezdve a dolgok, de "Herszon ellenáll". Arra kérte a város lakóit, hogy őrizzék meg nyugalmukat, legyenek óvatosak, és ne hagyják el otthonukat a kijárási tilalom alatt.

Egy másik helyszínen, Ukrajna déli részén, a Taganrogi-öböl partján fekvő Mariupolnál heves harcok dúlnak. Eduard Baszurin, a luhanszki népi milícia parancsnokhelyettese a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva azt közölte, hogy még kedden bezárul az ostromgyűrű Mariupol kikötőváros körül, amelyet az orosz tájékoztatás szerint zömmel ukrán nacionalista alakulatok tartanak megszállva. Hangsúlyozta, hogy a távozni kívánó civilek számára humanitárius folyosót fognak nyitni.

A szakadárok az elmúlt napokban többször is azt állították, hogy az ukrán nacionalisták akadályozzák a békés lakosság szabad elvonulását. A donyecki szakadárok vezérkara kedden azt állította, hogy Volnovahánál ukrán nacionalisták fehér zászló alatt elvonulni szándékozó civileket lőttek agyon.

Gyenyisz Pusilin, a luhanszki szakadárok vezetője az orosz Szolovjov Live YouTube-csatornán azt mondta, hogy a tervezettnél gyorsabb ütemben haladnak a szakadár milíciák és az orosz fegyveres erők műveletei a Donyec-medencében.

A TASZSZ kedden ismertette a VCIOM állami közvélemény-kutató intézet felmérését, amely szerint a megkérdezett oroszok 68 százaléka támogatja, hogy Vlagyimir Putyin "különleges hadműveletet" rendelt el Ukrajnában. A háborút 22 százalék ellenzi, 10 százalék pedig nem tudott állást foglalni a kérdésben.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Egyhetes csúcsára ért a forint

Egyhetes csúcsára ért a forint

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök délelőtt még folytatódott az erősödés, a délutáni GDP adatok hatására azonban kapott egy pofont a forint. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 18:44
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×