eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A metróállomást óvóhelyként használó emberek Kijevben 2022. február 24-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A nyugati világ elítélte az orosz hadműveletet, és szankciókról döntött Moszkva ellen.
Nyitókép: A metróállomást óvóhelyként használó emberek Kijevben 2022. február 24-én. MTI/EPA/Mikhail Palinchak

Várják a támadásokat Kijevben - a fagyban

Fűtetlen helyeken húzzák meg magukat éjjelente az ukrán főváros lakosai. Vannak már tapasztalatok is arról, hogy érdemes elbújni.

Lakosok ezrei keresnek menedéket fűtetlen pincékben, földalatti parkolókban és metróállomásokon: helyzetüket nagyban rontja, hogy a hirtelen jött hideg hóval borította be a várost.

Viktorija és családja a CNN-nek azt mondta: az, hogy elhagyták kijevi otthonukat és egy óvóhelyen töltötték az éjszakát, talán megmentette az életüket. Amikor kedd reggel hazatértek, felfedezték, hogy az éjszaka folyamán golyók lyuggatták ki lakásuk két ablakát. Az egyik szétzúzott egy közeli elektromos aljzatot is.

Sehol sincsenek biztonságban

"Már nincs olyan hely, ahol biztonságban érezhetném magam. Az otthonom már nem az én váram.

Állandóan dörög, robban valami, és lövöldöznek"

- mondta a teljes neve elhallgatását kérő 38 éves kijevi nő, aki akkor sem könnyebbül meg, mikor végre csönd van. "Még nyugtalanítóbbá válnak a csend pillanatai, amikor tudod, hogy nem tartanak sokáig" - mondta.

Viktorija és családja ideje nagy részét az óvóhelyen töltik, mivel van egy kisfiuk, akinek biztonsága aggasztja őket. Sok más gyerekes családdal osztoznak meg a helyen - jó, hogy társaságban vannak, így meg tudják osztani egymással aggodalmaikat.

"Az élet egy pillanat alatt teljesen megváltozott, semmilyen módon nem tudjuk befolyásolni a helyzetet. Most már nem én irányítom az életem, hanem valaki más.

Akárhogy is dönt az ember: ha Kijevben marad és a pincében él, ha elmegy valahová, ahol nyugodtabb a helyzet, akkor is el kell hagynia otthonát.

A háború csak pár napja tart, de olyan, mintha végtelen hosszú ideje lenne velünk" - mondja.

Még kitart az infrastruktúra

A hétfőn a kijárási tilalom lezárultával újranyitott boltok előtt sorok kígyóznak. A kritikus infrastruktúra még kitart, van áram, fűtés sé víz is, de egyre nagyobb a félelem azzal kapcsolatban, hogy meddig lesz ez így. Ezt táplálja az a hatvan kilométer hosszú katonai konvoj, amely Kijev felé tart, és műholdképek szerint el is érte a város peremét.

Újabb támadásokat jelentettek be

Amerikai szakértők, akiket a kijeviek erős ellenállása korábban meglepett, úgy vélik, Kijev erős orosz ostrom előtt áll. Az orosz hadsereg kedden délután kilátásba helyezte az ukrán állambiztonsági ügynökség és az információs és pszichológiai műveletek főközpontja ellen. Az orosz védelmi minisztérium közleménye felszólította az egyes célpontok közelében lakókat, hogy hagyják el otthonaikat, jelentette a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×