eur:
393.72
usd:
364.98
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
PUL-E ALAM, AFGHANISTAN -- JANUARY 17:  Two women wearing burqas pause for a portrait after having their ration cards checked, as the UN World Food Program (WFP) distributes a critical monthly food ration, with food largely supplied by the US Agency for International Development (USAID), to 400 families south of Kabul in Pul-e Alam, Afghanistan, on January 17, 2022. This food delivery to Logar province comes as the UN warns that 23 million Afghans, more than half the population, are on the verge of famine, following a severe drought and as winter deepens, while the US and World Bank have only partially released funds frozen when the Taliban took control of Afghanistan in August 2021. The UN has made an emergency appeal for $5.5 billion to feed the hungry and forestall further economic collapse.  (Photo by Scott Peterson/Getty Images)
Nyitókép: Photo by Scott Peterson/Getty Images

Újra kinyitottak az egyetemek Afganisztánban

A női hallgatók csak a férfiaktól fizikailag elkülönülten vehetnek részt az oktatásban

A tálib kormány hivatalosan semmilyen említést nem tett a női hallgatókról, de meg nem nevezett oktatási tisztségviselők beszámoltak az új feltételekről a Reuters brit hírügynökségnek. Egy szemtanú a Nangarhar tartománybeli Dzsalalábád városban látta, amint a női hallgatók külön ajtón mennek be az egyetem épületébe. Ez az ország egyik legnagyobb egyeteme, amely most újra megnyílt azt követően, hogy tavaly augusztusban a tálibok átvették a hatalmat.

A tálibok korábbi - 1996 és 2001 közötti - uralmuk alatt teljesen kizárták a lányokat és a nőket az oktatásból. Az elmúlt fél évben azt hangoztatták, hogy változtattak társadalompolitikájukon és jogfelfogásukon, de ezekkel kapcsolatban kevés konkrétumot lehet tudni, és a középiskolás lányok sok tartományban nem mehettek vissza tanulni. Bizonyos magánegyetemek szintén újra kinyitottak - mások már tavaly ősszel -, de több oktatási intézménybe a nők nem térhettek vissza. Pedig a nemzetközi közösség részben éppen a nők és a lányok tanulási szabadságának érvényesülését szabja feltételül a külföldi támogatások megadásának és Afganisztán külföldi vagyona felszabadításának, amelyet a tálibok rendszeresen követelnek.

Az ENSZ afganisztáni segítő missziója kedden este üdvözölte a Twitteren, hogy a női hallgatók is visszatérhetnek az állami egyetemekre, és így nincs különbség a nemek között az oktatáshoz történő hozzáférésben.

Egy meg nem nevezett oktatási tisztségviselő beszámolt a Reutersnak arról, hogy az egyetemek milyen lehetőségek közül választhatnak a nők elkülönítése céljából: egyebek között a külön termekben vagy az időbeli elcsúsztatással megtartott előadásokat.

Most csak hat déli, melegebb időjárású tartományban nyíltak meg az állami egyetemek, a többiek - köztük a kabuliak - majd csak február 26-án nyitnak.

A dzsalalábádi egyetem egyik női jog- és politológushallgatója az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta: örülnek, hogy újra megnyílt az egyetem, és hogy a nők is tanulhatnak, de félnek attól, hogy a tálibok egyszer csak véget vetnek ennek.

A Lagmán tartományi állami egyetemen, Mehtarlámban azonban, ahol a kapu előtt tálib harcosok posztoltak szerdán, csak maroknyi női hallgató - a teljes testet fedő ruhában - ment be az épületbe - jegyezte meg az AFP helyszínről tudósító újságírója. Oktatót is csak keveset lehetett látni, és a tudósítónak a legtöbben nem voltak hajlandók nyilatkozni, mert állítólag az egyetem vezetése azt kérte tőlük, hogy kerüljék a sajtót. Egy név nélkül nyilatkozó alkalmazott azonban elmondta, hogy a női hallgatók reggel 8 és 12, a férfiak 13 és 16 óra között mehetnek be az egyetemre.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×