eur:
394.5
usd:
369.71
bux:
65195.4
2024. április 19. péntek Emma
Angela Merkel német kancellár (j2) Armin Laschet észak-rajna-vesztfáliai tartományi miniszterelnök, a CDU-CSU pártszövetség kancellárjelöltje (b) Sabine Preiser-Marian polgármesternő (b2) kíséretében felméri az Erft folyó árvíze okozta károkat Bad Münstereifelben 2021. július 20-án. Az áradások következtében legalább 164 ember életét vesztette Németországban.
Nyitókép: MTI/EPA pool/Friedemann Vogel

Rosszul sült el a CDU-kancellárjelölt nevetgélése

Egy friss közvélemény-kutatás szerint nem tett jót a németországi áradás Armin Laschet megítélésének.

A németek 26 százaléka gondolja úgy, hogy Armin Laschet, a jobbközép CDU kancellárjelöltje megfelelően tudná kezelni az áradások utáni helyzetet – ez derül ki a Civey közvélemény-kutató intézet legfrissebb elemzéséből, amit az elmúlt héten több németországi régióban történt katasztrófa után készítettek. Szociáldemokrata kihívója, Olaf Scholz esetében ez az arány 41 százalékos.

Bauer Bence, a Mathias Corvinus Collegium Magyar–Német Intézetének igazgatója szerint Laschet megítélését rontotta az a videofelvétel, amin az látszik, hogy a kancellárjelölt nevetgél, míg a német elnök az áldozatok hozzátartozóihoz beszél.

Sokan úgy vélték, hogy ez rossz gesztus, és ilyet nem szabadna csinálnia, amiért a kancellárjelölt elnézést is kért.

A brüsszeli politikus szerint Laschetnek, aki az áradásokban érintett Észak-Rajna–Vesztfália miniszterelnöke is, az sem használ, hogy kormánya nem reagált elég hamar a várható katasztrófát előrejelző figyelmeztetésekre.

Bauer Bence szerint azonban

a népszerűségvesztés csak egy kilengés lehet,

ezt mutatja a kutatás egy másik eredménye is: az emberek javarészt, 36 százalékban ugyanis a CDU/CSU válságkezelésében bíznak, szemben a SPD-ével, amiben csak 19 százalék, míg a zöldekében 17 százalék, tehát meglehetősen árnyalt a kép. „Nemcsak a miniszterelnök, illetve az egyes kancellárjelöltek válságkezelését vizsgálták a németek, hanem a pártokét is, és azokat a kormányzati, nagy tapasztalattal bíró politikai erőit is, amelyek a jelöltek mögött vannak” – magyarázta a szakértő.

A felmérés szerint a németek 70 százalékát nem befolyásolja a katasztrófa abban, hogy kire szavaz majd a szeptemberi szövetségi választáson. A CDU népszerűsége is töretlen, van ahol már 30 százalékkal vezet. Jelenleg a legvalószínűbb, hogy ősztől CDU–zöld-koalíció vezeti majd Németországot, ám az is elképzelhető, hogy a koalícióba a liberálisok is bekerülnek majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×